Koops: ‘Boete Welzorg naar gedupeerden

 

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

De halve ton boete, die de gemeente Welzorg geeft opgelegd, moet naar door het falen van die organisatie gedupeerde gehandicapten gaan. Dat vindt de ChristenUnie, die daarover vanavond een motie indient in de gemeenteraad. Welzorg zorgde voor wantoestanden en leverde niet of niet tijdig de middelen die via het zogenoemde WMO-loket van de gemeente waren aangevraagd. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Of de motie het gaat halen, is de vraag, beseft ChristenUnie-fractievoorzitter Jacqueline Koops. “Het nieuwe college, overwegend van liberale snit, lijkt vooralsnog eerder te kiezen voor andere dingen, zoals groen, onderwijs en cultuur en heeft met de Wmo tot nu toe niet veel op. De boete die Welzorg moet betalen, kan immers ook worden aangewend voor die andere zaken. En de boete vloeit terug in de algemene middelen. Maar ik vind de motie erg belangrijk omdat juist onze kwetsbare medemens de dupe is van de wanprestaties van Welzorg. En het moet niet zo zijn dat de gemeentelijke kas daar beter van wordt.”

Welzorg kreeg de boete opgelegd wegens verwijtbare wanprestatie in 99 zaken. Op elk daarvan stond contractueel een boete van € 500. Met de organisatie ging de gemeente, na een verplichte Europese aanbesteding, medio vorig jaar in zee. Zij verstrekt hulpmiddelen als scootmobiels, rolstoelen, trapliften en woningaanpassingen. Vrij snel na 1 juli 2013 bleek al dat zij niet in staat is de contractuele levertijden na te komen.

Koops, die overigens zelf tot voor kort nog wethouder Zorg en Welzijn was:  “Het is voor gedupeerden uitermate frustrerend het verkeerde of te laat een hulpmiddel geleverd te krijgen. Stel dat je rolstoel een lekke band heeft. Dan moet Welzorg volgens het contract met de gemeente die band repareren binnen twee uur. Doen ze dat niet, dan zít je. Je kunt geen kant uit met je rolstoel. Dat frustreert enorm. Ik spreek mensen die al wel twintig keer met Welzorg hebben gebeld over hetzelfde hulpmiddel. Je wordt er helemaal gek van. De Anwb staat nog sneller op de stoep voor een auto. Eén mevrouw heeft bijvoorbeeld weken moeten wachten totdat haar lekke decubitiskussen werd vervangen. Dat kan gewoon niet. “
De ChristenUnie vraagt dus aan het college om de € 500 die de gemeente opstrijkt per incident aan de gedupeerden te geven. “En zoek uit of het voor toekomstige boetes ook kan,” vindt Koops.

Koops werd van eind september 2013 tot eind januari 2014 wegens bevallingsverlof vervangen door wethouder Herbert Raat. Zij zegt na haar terugkeer korte metten te hebben gemaakt met de wantoestanden bij Welzorg. Op 11 maart werd per brief op een verbeterplan aangedrongen en 3 april legde Koops de boete op van € 49.500. Of het verbeterplan zoden aan de dijk heeft gezet, zal begin juni moeten blijken. Welzorg heeft erkend dat de boete terecht is.  Raat is met een onderzoek te gestart naar de aanbesteding van het contract.

Lees ook:Koops ziet af van boete-motie
Lees ook:Welzorg komt met excuses
Lees ook:Gemeente kapt met Welzorg
Lees ook:Brentano riskeert boete van gemeente
Lees ook:Onderzoek naar falend Welzorg

Eén reactie op “Koops: ‘Boete Welzorg naar gedupeerden

  1. gjzn

    Leuke club, dat vorige college,

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.