Feestje tegen laaggelleterdheid – GroenLinks wil daden

Taalambassadeurs

Taalambassadeurs

‘Taalambassadeurs’ heten de voormalige analfabeten die op latere leeftijd alsnog leerden lezen en schrijven. Zij volgden de training ‘Zeg het Voort’ en gaan voorlichting geven over het belang van alfabetisme. Op het raadhuis kregen zij vrijdag een certificaat, want in deze tijd van certificering kan niets daar meer buiten. Er was een feestelijk middagje over ‘laaggeletterdheid’ (zo heet analfabetisme tegenwoordig) georganiseerd door gemeente, provincie Noord-Holland en de stichtingen ABC Noord-Holland en Lezen & Schrijven. Directeur Merel Heimens Visser van die laatste en wethouder Jacqueline Koops van Welzijn (ChristenUnie) reikten samen de certificaten uit aan elf nieuwe Noord-Hollandse ambassadeurs. Aan de wethouder werd ook een intentieverklaring overhandigd, met het verzoek die te ondertekenen. Daarin belooft de gemeente zoveel mogelijk te doen om laaggeletterdheid te bestrijden.

Dorien Mijksenaar

Dorien Mijksenaar

Mooi hoor, zo´n feestje, vindt GroenLinks. Maar die partij wil dat het daarbij en bij woorden niet blijft en daden zien. De fractie in de gemeenteraad wil daden zien. De wethouder zei dat ook in Amstelveen mensen wonen die moeite met lezen en schrijven hebben – landelijk zijn het er naar schatting 1,5 miljoen (8% van de bevcolking) – en dat zij het daarom een belangrijk onderwerp vindt om op de agenda te zetten. Maar GroenLinks wil weten wat dat in de praktijk betekent. Al is de fractie blij met die eerste bijeenkomst, nadat het probleem door haar raadslid Dorien Mijksenaar was aangekaart. Die haalde het evenement met de taalambassadeurs ook naar Amstelveen.

“Met een feestelijke kick-off alléén zijn inwoners van Amstelveen die problemen hebben met lezen en schrijven nog niet geholpen”, zegt Mijksenaar. “De gemeente moet het probleem echt opsporen, want er is veel schaamte. Niet wachten totdat mensen zichzelf melden voor een cursus, maar ze opzoeken. Wij gaan er dus vanuit dat het niet bij een leuk persmoment blijft, maar dat wethouder Koops haar woorden ook om gaat zetten in daden.”

Maar in de praktijk is het lastig de laaggeletterden – één op de tien volwassenen in Nederland – te vinden, zegt Koops. “Uit angst of schaamte praten de meesten er liever niet over. Velen kunnen hun taalprobleem goed verbergen, zelfs voor hun directe omgeving.” Volgens haar spelen de taalambassadeurs een belangrijke rol bij die opsporing. “En bij het hen ertoe bewegen er iets aan te doen. Die ambassadeurs weten wat het is als je niet goed kunt lezen en schijven en wat het oplevert als je het wel kunt. Ik hoop dat ze ook hier mensen vinden en ertoe aanzetten gebruik te maken van de cursussen die de gemeente biedt.”

Maar GroenLinks, die dis happening met de taalambassadeurs hierheen haalde, wil njiet helemaal op hen vertrouwen. De gemeente moet wat haar betreft zelf aan de slag bij de opsporing, al geeft zij niet aan hoe. Landelijk is 65% van de laaggeletterden van autochtone afkomst. Hun handicap belemmert hen in hun werk en deelname aan de samenleving.

 

Lees ook:Presentatie ‘taalpunt’ in Buurtkamer
Lees ook:Gemeente gaat analfabetisme actief bestrijden
Lees ook:Gemeente wil analfabeten opsporen
Lees ook:GroenLinks: ‘welzijn wankelt door wethouder Koops’
Lees ook:GroenLinks heeft iets tegen ‘helden’

Eén reactie op “Feestje tegen laaggelleterdheid – GroenLinks wil daden

  1. de theedrinker

    Zullen vrijwilligers wel weer op moeten lossen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.