Gemeente wil analfabeten opsporen

Burgers zouden analfabeten en laaggeletterden moeten wijzen op de mogelijkheden die er zijn om daar iets aan te doen. Met die boodschap komt de gemeente in deze landelijke  ’Week van de alfabetisering (6 tot en met 12 september), waarin gemeenten en instellingen aandacht vragen voor de laaggeletterde medemens. Bloemenveiling FloraHolland is overigens concreter. Daar startte dinsdag een actie die er op is gericht mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven op te sporen binnen haar gelederen. Er worden  cursussen binnen de organisatie  aangereikt en als tweede bedrijf in Nederland heeft de veiling de inspanningen in de cao vastgelegd. De veiling wil binnen drie jaar de laaggeletterdheid in haar gelederen voor honderd procent uitbannen.De gemeente subsidieert lees- en schrijfcursussen. Maar volgens haar blijven mensen die niet lezen en schrijven kunnen in de praktijk onzichtbaar. En Daphne Dekkers van het Forum A tot Z vertelde in de veiling dat velen van hen heet creatief zijn in het verbergen van hun handicap. Zo zijn er analfabeten die standaard een mitella bij zich hebben om die om te doen, zodra zij iets moeten tekenen, c.q. schrijven. Of ze zijn hun brol vergeten…  Het taboe op laaggeletterdheid moet worden doorbroken, vindt de gemeente.

Het onderwerp heeft de sympathie van wethouder Koops (welzijn). Volgens haar besteedt de gemeente er graag aandacht en geld aan. “Wij geven subsidie aan het opleidingscentrum ROC voor cursussen lezen en schrijven. Jaarlijks zijn er gemiddeld acht cursisten. Dat is niet veel, maar we blijven het aanbieden. Het is belangrijk dat niemand wordt uitgesloten van maatschappelijke en sociale participatie doordat men niet kan lezen en schrijven.”

In Nederland hebben anderhalf miljoen Nederlanders moeite met lezen en schrijven. Daar kunnen ook Amstelveners toe behoren, constateert Koops.  “Ik roep graag burgers op om laaggeletterden in hun omgeving te wijzen op de mogelijkheden om hier iets aan te doen. Het herkennen van het probleem is belangrijk.”

Volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen zich aanmelden voor het volgen van een cursus voor volwassenen bij het ROC Amsterdam, telefoonnummer (020) 57 91 222. De herkenningswijzer is te downloaden op www.lezenenschrijven.nl

Lees ook:Burgemeester leest voor tegen analfabetisme
Lees ook:Feestje tegen laaggelleterdheid – GroenLinks wil daden
Lees ook:Taalcafé in bibliotheek geopend
Lees ook:Taalhuis bestaat een jaar
Lees ook:Diensten- en klussenveiling in De Meent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.