Koops: ‘Vrijwilligers goed verzekerd door gemeente’

Jacqueline Koops

Vrijwilligers, van wie er in 2014 volgens de gemeentelijke plannen meer nodig zijn dan ooit, worden goed verzekerd. Daar wijst de gemeente nog maar even op, nu bijvoorbeeld de vorming van bewonersinitiatiefgroepen voor de deur staat. Die groepen moeten initiatieven gaan aandragen voor activiteiten in de wijken. Want het ‘nieuwe welzijn’ wordt vooral een kwestie van vrijwilligers onder de bewoners en van zelfredzaamheid. Voor de gewone burger lijkt dat gewoon een bezuiniging, maar de overheid filosofeert er veel hogere waarden bij, zoals sociale cohesie in de wijken.  Dat vrijwilligers onmisbaar worden is ook de essentie van het door de gemeenteraad vastgestelde uitvoeringsplan ‘Bewoners aan zet’. Wethouder Jacqueline Koops van Welzijn (ChristenUnie) beschouwt de verzekeringen voor vrijwilligers, waarvoor de gemeente 16 duizend euro premie per jaar betaalt, als behorend tot de randvoorwaarden voor de nieuwe aanpak.De collectieve vrijwilligersverzekering bestaat al jaren. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook eenmalige vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld bij een buurtfeest, er aanspraak op maken. Het pakket bestaat uit een Ongevallen en Persoonlijke Eigendommenverzekering en Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers. “Daarnaast biedt de aanvullende verzekering vrijwilligers een Verkeersaansprakelijkheidsverzekering en Rechtsbijstandverzekering met een maximaal verzekerd bedrag van € 2,5 miljoen per gebeurtenis”, vertelt Koops.

De Vrijwilligers Centrale, dé centrale organisatie voor alle Amstelveense vrijwilligers, richt zich op vier thema’s: (1) Ondersteunen, (2) Matchen, (3) Werven en Onderzoek en (4) Innovatie. Naast anderen werft de VWC ook gespecialiseerde vrijwilligers om ‘kwetsbare bewoners’ te ondersteunen.  Hoewel de werkzaamheden in principe onbetaald worden verricht, ontvangen sommigen wel een onkostenvergoeding. Sommige organisaties betalen ook een vrijwilligersvergoeding. Verplicht is dan niet, meldt Koops.

Vrijwilligers betrekken bij gemeentelijke besluitvorming lijkt intussen op dit moment nogal lastig.  Die loopt nu via het Kennis Advies Team (KAT) Wmo. Koops: “Om de stem van vrijwilligers te borgen in de participatie op het sociale beleidsterrein van de gemeente, kan bijvoorbeeld de voorzitter van de vrijwilligersraad deel uitmaken van het KAT Wmo. Daarvoor is wel een wijziging van de Participatieverordening nodig en moet uiteraard eerst instemming krijgen van het KAT Wmo.”

 

Lees ook:Koops: ‘Vrijwilligers maken het verschil’
Lees ook:Wijkplatform Groenelaan: ‘Welzijnsplan te idealistisch’
Lees ook:GroenLinks wil veel papier over vrijwilligerswerk
Lees ook:Wijkbewoners moeten socialer worden…
Lees ook:Vanavond praat Koops over sociaal beleid in KKP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.