Gemeente koopt voor drie ton extra plaatsen peuterspeelzalen

Jacqueline Koops

Omdat het nu bestaande aantal ontoereikend is en er inmiddels wachtlijsten bestaan, gaat de gemeente ruim tachtig extra plaatsen op peuterspeelzalen van kinderdagverblijven inkopen. Daarvan zijn er 41, waarvan dit jaar 27 (de rest komt in 2013), bestemd voor kinderen met een indicatie voor die zogenoemde voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Daarmee is dit jaar ruim 82 en in 2013 bijna 124 mille gemoeid. Vergeleken met vorig jaar nam het aantal kinderen dat die VVE kennelijk nodig heeft sterk toe. Onderzocht wordt nog hoe dat komt. De plaatsen worden ingekocht bij de commerciële kinderdagverblijven die op last van de gemeente de peuterspeelzalen van Cardanus overnamen. Er worden ook 41 extra plaatsen ingekocht voor niet VVE-geïndiceerde kinderen, zogenoemde ‘type 3’ peuters. Wethouder Koops doet dat om op de peuterspeelzalen een betere verdeling te krijgen van Nederlands sprekende en niet Nederlands sprekende kinderen. Een onderdeel van de VVE-programma’s is namelijk dat kinderen met een (taal) achterstand die – spelenderwijs –  mede overwinnen door omgang met Nederlands sprekende kinderen. Maar door toestroom van veel kroost van expats blijkt soms de helft van zo’n peuterspeelzaal populatie geen Nederlands te spreken.De voorschoolse educatie vergroot de kansen op een goede start in het primaire onderwijs, benadrukt wethouder Jacqueline Koops. In Amstelveen kunnen kinderen bij drie organisaties een VVE programma volgen: Kids Palace, KinderRijk en de Stoel.  Door extra VVE plaatsen in te kopen bij kinderopvangorganisaties voldoet de gemeente aan haar wettelijke plicht.
Om een betere verdeling van Nederlands en niet Nederlands sprekende kinderen bij VVE groepen te realiseren, koopt de gemeente – zoals gezegd –  ook nog eens eenzelfde aantal extra plaatsen in, op dezelfde  manier verdeeld over dit en volgend jaar. Kosten in totaal: 117 mille.

Lees ook:Koops wil peuterspeelzalen sneller bij dagverblijven inlijven
Lees ook:GroenLinks ‘gematigd positief’ over peuterspeelzalen
Lees ook:Koops bekrachtigt overname peuterspeelzalen
Lees ook:Subsidie peuterspeelzalen eindigt eind 2012
Lees ook:Peuterspeelzalen nu onderdeel van kinderdagverblijven

Eén reactie op “Gemeente koopt voor drie ton extra plaatsen peuterspeelzalen

  1. Frank Bikker

    Kinderen van expats mogen natuurlijk naar opvanggroepen gaan, maar is de huidige vorm niet ineffectief. Die expats verdwijnen na een poosje weer, dus die peuters Nederlands onderwijzen is zonde. Ze kunnen beter binnen de eigen groep opgevangen worden. Lijkt mij beter voor de taalontwikkeling van alle groepen binnen deze gemeente, zowel Nederlandse als andere.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.