Koops wil peuterspeelzalen sneller bij dagverblijven inlijven

Jacqueline Koops

De samenvoeging van peuterspeelzalen en commerciële kinderopvang moet sneller gebeuren dan eerder was gepland. Dat vinden B&W. De gemeenteraad besloot in november dat het zogenoemde harmonisatieproces zou uiterlijk eind volgend jaar moet zijn afgerond. De peuterspeelzalen worden geëxploiteerd door Cardanus, de kinderopvang is in handen van andere aanbieders in de markt, zoals KinderRijk. Door de integratie raakt de welzijnsstichting de speelzalen kwijt. De gemeente is in gesprek met de aanbieders KinderRijk en De Stoel om de overname nog dit jaar rond te krijgen. Beide bedrijven werken al samen met scholen, in het kader van het zogenaamde brede school concept, en met een aantal peuterspeelzalen. B&W willen nog deze maand met zowel met Kinderrijk als De Stoel een intentieovereenkomst voor de overname van peuterspeelzalen sluiten.Voor de peuterspeelzalen die niet door een van beide partijen worden overgenomen, start de gemeente nog voor de zomer een aanbestedingstraject.  “Ik heb besloten de harmonisering met een jaar in te korten,” zegt wethouder Koops (ChristenUnie) van Welzijn. De gemeente verstrekte onlangs nog ruim 111 duizend euro extra subsidie aan Cardanus om de peuterspeelzalen dit jaar open te kunnen houden. “Versnelling voorkomt dat er nog meer aanvullende subsidies nodig zijn,” zegt Koops. “Daarbij zorgen we wel dat de overdracht zorgvuldig gebeurt. Ons streven is de banen van de peuterspeelzaalleidsters te behouden, evenals de peuterplaatsen.”

Lees ook:Koops bekrachtigt overname peuterspeelzalen
Lees ook:Kinderopvangers zien geen brood in sommige speelzalen
Lees ook:Peuterspeelzaal Teddy draait op vrijwilligers
Lees ook:Harmonisatie kinder- en peuteropvang gaat door
Lees ook:Subsidie peuterspeelzalen eindigt eind 2012

6 reacties op “Koops wil peuterspeelzalen sneller bij dagverblijven inlijven

 1. Frank

  Doet Cardanus het soms ook niet goed bij de peuterspeelzalen, omdat er subsidie bij moet? Wees eerlijk en zeg dat je wilt bezuinigen en privatiseren en kom niet aan met het smoesje de kwaliteit blijft gewaarborgd. Of wordt het al net zo als in het basisonderwijs waar kinderen van draagkrachtige ouders net zolang bijles krijgen tot ze de normen van het vwo halen? ( Dat laatste zou een leuk item zijn voor onderzoek, maar dat terzijde)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred

   Helemaal met je eens Frank, het gaat hier puur en alleen maar om de centjes .

     /   Beantwoorden  / 
 2. Johan Bos

  Het is een wettelijke verplichting, die de gemeente bovendien zes ton oplevert.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Je zult best gelijk hebben, Johan, maar het bovenstaande stukje wekt wel de schijn op dat Cardanus de grote subsidiewolf is en dat blijkt in dit specifieke geval dus niet waar te zijn. En Johan, er wordt ook gesteld dat er naar gestreefd wordt de banen van de peuterzaalleidsters te behouden. Dan komt er bij mij altijd de zeer argwanende vraag op. Wat bedoelt men met streven?

     /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Bos

  Degenen die over de vereiste papieren beschikken kunnen gewoon door naar de kinderopvang, want ook daar zijn voor de nieuwe peuters nieuwe begeleidsters nodig. Het financiele voordeel heeft ermee te maken dat – kort door de bocht – voor peuterspeelzalen de gemeente aan Cardanus moet betalen, terwijl kinderdagverblijven door het Rijk worden gefinancierd. En de overheveling is gewoon uitvoering van de wet, zij het in Amstelveen mogelijk wat sneller dan elders, maar dat weet ik niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   En diegenen die niet over de vereiste papieren beschikken. Is daar een overgangsregeling voor, zodat ze alsnog die papieren kunnen behalen? Trouwens van die papieren klinkt mij als een drogreden in de oren als ik zie dat aan de andere kant in het voorgezet onderwijs een kwart van de mensen onbevoegd voor de klas staat.( Overigens een misstand, maar al jaren waar)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.