Voedselbank heeft dringend vrijwilligers nodig voor inzameling

De voedselbanken in Amstelveen en Amsterdam zoeken vrijwilligers die willen helpen zaterdag 19 mei een inzamelingsactie tot een succes te maken. Helpers van de banken mogen die dag bij C1000, Jumbo en alle AH winkels in Amstelveen staan. Daarvoor worden vrijwilligers gevraagd van 10.00 tot 13.00 uur of 13.00 tot 16.00 uur. Van de medewerkers wordt gevraagd bij de ingang klanten aan te spreken en hen aan de hand van een boodschappenlijstje te vragen iets extra’s te kopen in de supermarkt en dat af te staan aan de voedselbank. Voorbij de kassa staan vrijwilligers klaar om deze donaties in ontvangst te nemen. De meeste klanten in Amstelveen weten al hoe het werkt. Volgens Grea Twint van de plaatselijke voedselbank doet men over het algemeen royaal mee aan de acties.Voedselbank Amsterdam (VBA) voorziet wekelijks ruim 1300 huishoudens, die zelf (tijdelijk) niet in staat zijn brood op de plank te krijgen, van voeding. Voedselbank Amstelveen bedient op het ogenblik 39 gezinnen, met in totaal 91 personen. Om ervoor te zorgen dat de hulp slechts tijdelijk nodig is, worden de klanten direct gekoppeld aan maatschappelijke instanties. Om in aanmerking te komen voor voedselhulp mag een gezin maandelijks, naast de vaste lasten, niet meer te besteden hebben dan een landelijk vastgesteld normbedrag, dat afhankelijk is van de gezinssamenstelling. Voor een eenpersoonsgezin bedraagt het 180 euro. Deze financiële eisen worden (periodiek) getoetst met een (her)intake­gesprek.

De Voedselbank in Amsterdam wordt gerund door ruim 300 vrijwilligers die zich, vaak naast een fulltime baan, belangeloos inzetten om een continue dienstverlening aan deze kwetsbare groepen in Amsterdam te bieden. Amstelveen heeft negen vrijwilligers.  Door de economische crisis krijgt de Voedselbank steeds minder voedsel aangeleverd; supermarkten en producenten hebben door aangescherpte inkoop/productie steeds minder overschotten. Tegelijker­tijd doet een sterk groeiend aantal mensen door dezelfde crisis een beroep op de Voedselbank; en iedere maand groeit het aantal klanten met 10%.

Twint: “Onze vrijwilligers werken hard om aan meer voedsel te komen, maar dit is niet eenvoudig. Daarom hopen we dat winkeliers ons hierbij wil ondersteunen. Dit zou een mooie invulling zijn van de pijler ‘lokale betrokkenheid’ van het maatschappelijk verantwoord ondernemen van uw winkels zijn.”

Lees ook:Inzameling Voedselbank levert acht volle containers op
Lees ook:Voedselbank mocht gratis winkelen bij Kruidvat
Lees ook:Waardhuizen en C1000 gul voor voedselbank
Lees ook:Medewerkers Voedselbank ‘bedelen’ bij uitgang supermarkt
Lees ook:SP: Voedselbank graadmeter van armoede, oproep hulp inzameling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.