Lionsclub steunt wel, gemeente niet de Voedselbank

Serviceorganisatie Lionsclub kon het eerder nauwelijks geloven, maar beseft nu dat er ook in Amstelveen mensen zijn die in zo’n mate van armoede leven dat zij de voedselbank nodig hebben. Er is een lokaal uitdeelpunt van de hoofdstedelijke Voedselbank, die inmiddels zes mille subsidie aan de gemeente heeft gevraagd. Alleen de SP wilde daaraan toegeven, maar de rest van de gemeenteraad en B&W waren woensdag tegen die bijdrage. Die dramatische minima moeten maar de bestaande sociale lokale voorzieningen benutten, vinden zij. De Voedselbank lijkt in hun ogen toch een beetje een overbodige instelling. Met excuses – of niet – aan de Lionsclub, die dit jaar actie voert voor de Voedselbank Amstelveen. Voorzitter Paul Blok was nara zijn zeggen snel overtuigd van de noodzaak de Voedselbank te helpen, na een gesprek met initiatiefneemster Grea Twint, die overigens ook voor de SP in een raadscommissie zit.

Blok: ,,Grea was betrokken bij de Voedselbank in Amsterdam Zuid. Daar kwamen zoveel Amstelveners, dat zij een uitdeelpunt opzette in Amstelveen.” Daar zijn nu 27 gezinnen bekend die er een beroep op doen, maar dat is volgens SP en Lionsclub maar het topje van de ijsberg. Vooral alleenstaande moeders met kinderen voldoen aan de criteria van de Nederlandse voedselbanken.Een moeder met twee kleine kinderen betekent moet, na aftrek van de vaste lasten, minder dan 225 euro per maand te besteden hebben. Dat komt blijkbaar ook in Amstelveen voor, maar de politiek ontkent dat kennelijk.

De wekelijks aan Amstelveners uitgedeelde pakketten worden gevuld met de artikelen die beschikbaar zijn gesteld door lokale supermarkten, waaronder Albert Heijn en C1000. Voedingsmiddelen met een overschreden houdbaarheidsdatum mogen niet meer worden verkocht, maar blijkbaar wel aan de voedselbank worden gegeven.  De voedselbank maakt voor de opslag nu tijdelijk gebruik van het huis van een vriendin van Grea Twint en het Amstelveense Rode Kruis stelde haar gebouw aan het Hueseplein ter beschikking voor het uitdelen van de pakketten. Volgens blok is de voedselbank op zoek naar een eigen ruimte.  “Voor de huur en inrichting is geld nodig. Financiële bijdragen daarvoor zijn zeer welkom. De voedselbank krijgt geen subsidie van de gemeente Amstelveen. Na bestudering van de financiële administratie hebben we dit project volledig omarmd,” zegt Blok. Waarmee de Lionsclub, die begin oktober, gelijktijdig met de Dolle Dwaze Dagen, een ‘Dolle Amstelfun Spullenmarkt’ in het Congresgebouw naast de Amstelveense Bijenkorf organiseert.  www.amstelfunspullenmarkt.nl.”

Lees ook:Medewerkers Voedselbank ‘bedelen’ bij uitgang supermarkt
Lees ook:Lionsclub gaat Voedselbank weer helpen
Lees ook:Tien mille van Lions voor Voedselbank
Lees ook:Voedselbank mocht gratis winkelen bij Kruidvat
Lees ook:Huis-aan-huis wervers liegen over Voedselbank

16 reacties op “Lionsclub steunt wel, gemeente niet de Voedselbank

  1. Laros

    Amstelveen wil zo dolgraag doorgaan als chique gemeente, daar past een voedselbank niet bij.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan Demming

      Frank
      Zou je eens willen reageren op mijn eerdere reactie van 10.57 uur in plaats van in herhalingen te vallen?

        /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Wat zeggen de zogenaamde linkse partijen, zoals GL en PvdA hierop? Is toch ronduit een afgang voor ze. Of speelt hier weer kleinzielige partijpolitiek mee?

      /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    Hier is sprake van iets geks: de deuren van de gemeente Amstelveen staan open. Amstelveners zullen dat van harte ondersteunen.
    Niettemin gaan Rode Kruis en Lionsclub tot actie over.
    Waarheid en werkelijkheid, wie zoet het uit (ik ben niet bij machte om dat te doen)?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jan Demming

    frank bikker

    Ik weet zo net nog niet of de aanwezigheid van de voedselbank een afgang is voor die ‘zogenaamde linkse partijen’. Zou het ook kunnen zijn dat dit fenomeen wordt veroorzaakt door de wijze waarop het gemeentebestuur is samengesteld?

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Behalve de SP heb ik andere partijen nog nooit vragen horen stellen over de voedselbank. Ik vind het echter wel ironisch dat een Lionsclub, niet bepaald een bolwerk van de SP, zich op dit praktische vlak kan vinden in het handelen van Grea.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jan Demming

        @ Frank
        Mag ik dan concluderen dat de andere partijen zich verstoppen voor deze problematiek? En dat twee tegenpolen elkaar op bepaalde punten kunnen vinden is natuurlijk alleen maar toe te juichen!

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Dat zou je kunnen zeggen, maar je kunt ook zeggen dat de PvdA en GL wel erg afgedwaald zijn van hun “roots”. En het ergste van al is ook nog dat ze er niets voor in de plaats hebben gesteld.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Hans van der Liet

      Meneer Demming, ik blijf me erover verbazen dat u nog steeds in deze verschrikkelijke, rechtse gemeente blijft wonen!

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        He, weer terug in het land der levenden, Hans!

          /   Beantwoorden  / 
  5. dro

    vergeet niet dat hier in A’veen wonen meestal duurder is dan elders.

      /   Beantwoorden  / 
  6. gerben

    € 6000,– voor de VB, aldus voorstel SP en PvdA in de jongste
    begrotingsraad (althans zo begrijp ik uit een bericht op amstelveen.nl. Verworpen, alle andere partijen tegen.

      /   Beantwoorden  / 
  7. frank bikker

    6000 euro, voor de voedselbank! Als de gemeente dat geeft, gaat ze failliet. Sorry, van de PvdA.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Grea Twint

    RTV A`veen: Voor betweters.
    Maar speciaal voor geïnteresseerde.

    Maar ook voor B&W en Raadsleden van Amstelveen.

    RTV Amstelveen, nieuws uit Amstelveen. Vanaf ongeveer 10 minuten over het hele uur, herhaling elk uur.

    Ik maak hierin een foutje door Amsterdam te zeggen, maar ik heb het natuurlijk over de armoede in Amstelveen.
    Amstelveen teerd op de armoede van Amsterdam die de Amstelveense bevolking blijft steunen ook al hebben zij het nu dank zei de crisis ook heel zwaar!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Bratwurst.

    Zo Grea, om oud nieuws weer nieuw leven in te blazen. Jullie hebben vandaag weer je uiterste best gedaan op het winkelcentrum Waardhuizen. Het gehele gebeuren had een beetje de sfeer van Midsummer night murders. Mijn indruk was dat de inzameling voor de voedselbank zeer goed liep.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.