Probleemjeugd kiest zelf steun voor hulpplan

Gert Jan Slump

Gert Jan Slump

Perspectief plan’ heet het. Geen hond weet natuurlijk wat dat betekent, maar het heeft te maken met de Verordening Jeugdhulp 2018, die de gemeenteraad woensdag vaststelde. Op initiatief van GroenLinks werd daarbij raadsbreed (10 fracties) aangedrongen op volledige keuzevrijheid voor de jeugdigen en / of hun ouders over wie hen steunt bij het opstellen van het ((komt ie weer) perspectiefplan.

Elke gemeente moet volgens de Jeugdwet een verordening Jeugdhulp opstellen. Amstelveen werkt samen met omliggende gemeenten. Samen stelden die een regionale inkoopstrategie voor hulp aan jongeren vast. In plaats van het inkopen van producten, wordt nu op basis van een perspectiefplan en gericht op resultaat ingekocht. Jeugdigen en hun ouders maken dat plan. Zij kunnen daarbij ondersteuning krijgen. Door wie of welke instantie mogen de ouders en / of jeugdigen zelf kiezen. Volgens GroenLinks is alles daarbij op kwaliteit van de hulp gericht.

Kwaliteit

Alles is gericht op kwaliteit van de jeugdhulp vanuit het perspectief van jeugdigen en hun ouders, zegt de gemeente. Ook moet de nieuwe werkwijze de administratieve procedure verbeteren.

Voorafgaand aan de behandeling in de gemeenteraad is ‘intensief overleg geweest’ tussen Gert Jan Slump (GroenLinks) namens de gemeenteraad, wethouder Jeroen Brandes (PvdA, verantwoordelijk voor jeugdhulp) en ambtenaren, meldt GroenLinks nu.

 Familieplan

De nieuwe jeugdwet houdt in dat jeugdigen en hun ouders samen met familie, vrienden en anderen uit de omgeving een familiegroepsplan op te stellen. Daarin staat welke problemen de jeugdige of het gezin heeft, welke hulp nodig is, en wie die hulp geeft. “In onze regio is gekozen voor de uitwerking in de vorm van een perspectiefplan. Daarbij kunnen zij altijd ondersteuning inschakelen. Wij vonden het als Raad onverkort belangrijk dat zij daarbij volledige keuzevrijheid hebben”, zegt Slump.

Volgens Jeroen Brandes sluit de motie aan bij de ingezette Amstelveense praktijk. “Daarbij kan naast een jeugdhulpverlener uit het lokaal team ook gebruik gemaakt worden van ondersteuning door onafhankelijke ondersteuners”, zegt hij. “Het gaat overigens om inkoop van specialistische en hoogspecialistische jeugdhulp. Het perspectiefplan is leidend voor verdere jeugdhulp en bepaalt de kwaliteit daarvan in hoge mate.”

Keuzevrijheid bevorderen

In de door alle fracties mee ingediende motie wordt het college opgeroepen de keuzevrijheid te waarborgen en te bevorderen.

De motie roept het college ook op samen met de gemeenteraad (waarmee regelmatig gesprekken over jeugdhulp worden gevoerd) de komende tijd met jeugdigen en hun ouders te praten over de kwaliteit en de tevredenheid over deze nieuwe werkwijze. Waar nodig moet die werkwijze verder worden verbeterd, vindt GroenLinks.

 

Lees ook:Met alle zorghulpvragen straks naar AV-loket
Lees ook:Noodkreet Brandes naar Den Haag over Jeugdzorg
Lees ook:235 miljoen voor jeugdhulp in regio
Lees ook:B&W: plan voor nieuwe zorgtaken
Lees ook:Gert Jan Slump in fractie GroenLinks

Eén reactie op “Probleemjeugd kiest zelf steun voor hulpplan

  1. Geert Klein Breteler

    Goed plan,

    Om het veilig te doen kun je gebruik maken van MEXTRA, dat kan zelfs gratis. Niet alleen het plan maar ook de voortgang vastleggen door alle betrokkenen.
    Super handig en voldoet aan oa NEN7510.
    Zie https://mextra.nl

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.