Zuchten over leeftijdsgrens van 18 jaar

Jacqueline  Höcker

Jacqueline Höcker

“Er kan niet van het ene moment op het andere een verandering van attitude worden verwacht,” zei Jacqueline Höcker van Burgerbelangen (BBA) woensdagavond in de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS). Die discussieerde over een door D66 ingebracht en kennelijk door andere fracties ook ingezien probleem: Jongeren worden op 18-jarige leeftijd voor de wet volwassen.

Een harde grens, zuchtte D66-raasdslid Paul Meinhardt. Alsof niet elke grens nu eenmaal hard is, zoals bijvoorbeeld wie twee kilometer te hard reed op een weg, of drie minuten te laat bij een inmiddels gecontroleerde parkeermeter komt, pijnlijk ervaart.

Maar de grens van 18 jaar houdt in dat voor die datum Jeugdzorg wordt geboden aan probleemjongeren en na die verjaardag niet meer. Het gaat dus in feite om hulpverlening aan probleemjongeren. Want sinds ondeugende kinderen niet meer bestaan en er altijd diepere (door professionals – doorgaans overigens niet – op te lossen) oorzaken achter wangedrag liggen, barst het u eenmaal van de therapieën en hulpverleners. Wetgeving mag dan primair een landelijke aangelegenheid zijn, maar lokaal zijn mogelijk ook wel oplossingen te bedenken, dacht D66. De Democraten hadden de zaak van 18- naar 18+ op de agenda gezet, naar aanleiding van een stuk in her blad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). En dus kakelden alle fracties er lustig op los, overigens zonder een definitieve oplossing aan te reiken.

Leerplicht

Overigens wordt zorg aan de achttienjarigen wel geboden, maar vaak op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) of de nieuwe Participatiewet. Maar jongeren dreigen door die veelheid van wetten tussen de wal en het schip te vallen, dacht de politiek. Hetgeen, vooral als er verder toch weinig valt te bepraten, een heerlijk onderwerp in de politieke arena oplevert. Of het probleem in de burgerij speelt en hoe grooty het is, wat eigenlijk de VVD wel wilde weten, is in feite niet bekend.

Het moet naar landelijk niveau worden getild, dacht D66. In Den Haag aankaarten dus. Wat natuurlijk ook raden van andere gemeenten zullen doen. Achttien jaar, de leeftijd waarop ooit de militaire dienstplicht wachtte, is wel een keiharde grens, gaf ook wethouder Jeroen Brandes van Jeugdzorg (PvdA) toe. Ook de leerplicht eindigt dan. Een ‘nare’ grens zei hij zelfs. Maar er is verlengde hulp tot 23 jaar, stelde hij de raadscommissie gerust. En in Amstelveen blijft de hulp aan de probleemjongeren gewoon doorlopen.

 

Nadenken

Over jongeren al op 17-jarige leeftijd voorbereiden op de naderende veranderingen voorbereiden, gaan B&W nadenken. Komen natuurlijk ook weer in die grensbewaking gespecialiseerde (betaalde) deskundigen voor. Er moet ook begeleiding naar de eigen zorgverzekering van de jongeren komen. En de aandacht moet vooral naar preventie uitgaan. Maar de oplossing, zei Brandes, ligt natuurlijk breder dan lokaal. Zodat alle partijen in Den Haag aan de bel kunnen gaan hangen. Nou ja, misschien behalve de lokale partij Burgerbelangen. Maar die is in de Amstelveense coalitie gewoon een bijwagen van VVD en D66.

 

Lees ook:Raat zet ‘leerplicht docent’ in zonnetje
Lees ook:Politiek wil goede zorg jongeren houden
Lees ook:Extra hulp voor jonge mantezorger
Lees ook:B en W: Uilenstede niet onleefbaar
Lees ook:D66: alcoholleeftijd niet omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.