ChristenUnie wijzigt mogelijk grondslag

 

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

In de ChristenUnie gaan eindelijk stemmen op om de grondslag te wijzigen. Daarin wordt verwezen naar de Drie Formulieren van Eenheid, waarmee evangelische christenen en katholieken onmogelijk kunnen instemmen. Dat bijvoorbeeld het evangelische raadslid Jacqueline Koops, vier jaar lang wethouder, en haar voorganger in de raad Bert de Pijper, de partij vertegenwoordigden, houdt in dat zij met een grondslag instemden waar zij in feite niet achter kunnen staan.

In de Drie Formulieren ven Eenheid, waarmee men – de grondslag van de partij aanvaardend – als lid instemt, wordt de zogenoemde ‘geloofsdoop’ (doorgaans door onderdompeling) een ketterij genoemd en de rooms katholieke kerk ‘een vervloekte afgoderij’.  De Drie Formulieren zijn in feite de weergave van de gereformeerde belijdenis. Daarin ligt onder meer de kinderdoop vast, terwijl evangelikale christenen – zoals baptisten en leden van de CAMA-kerk van De Pijper – geloven in een doop op basis van een persoonlijk geloof, omdat in de Bijbel nergens kinderdoop voorkomt.

Op dit moment is als burgerraadslid voor de partij Maria Vlaar in Amstelveen politiek actief. Zij maakt deel uit van een raadscommissie. Vlaar is rooms katholiek en hangt dus volgens de in de grondslag van de CU opgenomen formulieren een vervloekte afgoderij aan.

De partij overweegt nu haar grondslag te wijzigen, waardoor daarin niet meer zal worden verwezen naar de Drie Formulieren van Eenheid. Overigens zal men er tot nu toe geen been in de ‘ketters’ en aanhangers van een ‘vervloekte afgoderij’ als leden te aanvaarden en zelfs als volksvertegenwoordigers in Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden. De betrokkenen stapten blijkbaar over hun bezwaren heen.

Maar dat doet niet iedereen, blijkt uit een naar alle lokale en provinciale afdelingen gestuurde nota, opgesteld door het wetenschappelijke bureau van de partij. Daarin wordt voorgesteld de drie formulieren te vervangen door de bekende apostolische geloofsbelijdenis, waarmee vrijwel iedere ‘Bijbelgetrouwe christen’ zich volgens het bureau kan verenigen.

Volgens het partijbestuur treden geregeld potentiële leden niet toe wegens die grondslag, maar hebben ook evangelikale en katholieke leden – die dus over hun bezwaren heen stapten – het er soms moeilijk mee.

De hele tekst van de geloofsbelijdenis zou volgens de nota in de grondslag moeten worden opgenomen. Helemaal van die Drie Formulieren komt de partij in de visie van het instituut niet af, omdat in een nieuw ‘kernprogramma’ er naar moet worden verwezen, in elk geval voor de ‘politiek relevante’ delen. Het partijbestuur zelf heeft nog geen standpunt bepaald. Volgens voorzitter Adema ligt wijziging van de grondslag gevoelig, omdat voor veel leden uit de traditionele kerken die Drie Formulieren belangrijk zijn. Dat een ander deel zich er eigenlijk niet mee kan verenigen, beseft hij ook wel.

 

 

 

 

 

Lees ook:Annakerk moet wijken voor A9-tunnel
Lees ook:AVA wil investering in zorg verwarde mensen
Lees ook:ChristenUnie mogelijk naar rechter tegen koopzondagen
Lees ook:VVD Amstelveen en Ouder-Amstel samen
Lees ook:Kerst bij Apostolisch Genootschap

Eén reactie op “ChristenUnie wijzigt mogelijk grondslag

  1. tante Bep

    Het gaat mij erom wat mevr. Koops doet en heeft gedaan. En dat is veel goeds en dat geloof zou ik zeggen: “houd dat binnenskamers” En mevr Koops heeft vele kleine dingen geregeld voor de “zwakken” in de samenleving.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.