Speerpunten CDA: Werk, wonen en zorg

 

Jan-Willem Groot

Jan-Willem Groot

Zonnepanelen op de overkapping van de A9, een uit potentiële kopers en huurders bestaande adviescommissie van gebruikers voor de bouw van nieuwe woningen, niet betaald parkeren in woonwijken, op de wensen van burgers toegesneden zorg en net meer scheiden van partners als een van hen in een verpleeghuis terecht komt.

Dat zijn enkele onderdelen van het donderdag gepresenteerde CDA-programma voor de komende raadsverkiezingen.  ‘Werk, Wonen, Zorg’ is de titel, naar de speerpunten ervan. Werk is de beste vorm van sociale zekerheid, zegt lijsttrekker (en nu wethouder) Jan-Willem Groot. “Een goede dagbesteding en een bijdrage aan de samenleving.” Daar hangt volgens hem mee samen dat er bedrijven naar Amstelveen komen, die werkgelegenheid bieden. Er zijn de laatste jaren vijfduizend banen bij gekomen, weet hij, waardoor het aantal steeg naar 45 duizend. Maar onbekend is hem hoeveel Amstelveners van dat toegenomen aantal deel uitmalen. “Maar bedrijven in de wereld kloppen bij ons aan voor Nederlands personeel. Vroeger kwamen veel buitenlanders mee met bijvoorbeeld een Japans bedrijf, maar nu zoekt men meteen lokaal personeel.”

Het CDA wil dat bij de gemeente Economische Zaken los wordt gemaakt van de afdeling beleid, waar EZ nu nog onder valt, om daar van buitenaf meer zicht op te krijgen. Die wens deelt het met de Ondernemersvereniging Amstelveen. Het CDA lijkt blij met festivals voor allerlei buitenlandse doelgroepen in het bedrijfsleven, omdat die het vestigingsklimaat verbeteren.

De mogelijkheden voor vestiging van bedrijven op bedrijventerrein Legmeer wil het CDA uitbreiden, al denkt het dat detailhandel concurrerend werkt voor wijkwinkelcentra. Maar de aantrekkelijkheid is wel te verhogen met (dag) horeca, fitness en meer groen, vindt de partij. Aan de Bovenkerkerweg en de Startbaan moet wat het CDA betreft woningbouw komen. Vooral in de middenklasse, want in vermeerdering van sociale woningbouw ziet het CDA, evenals VVD, niets. Zij blijft geloven in doorstroming. Er moeten betaalbare huur- een koopwoningen komen en het verstrekken van starters leningen, waarvoor het gemeentelijke budget onlangs weer werd opgehoogd, is een instrument om er bewoners voor te krijgen. Het CDA juicht toe dat ‘scheefwoners’ (gezinnen met daarvoor teveel inkomen) via huurverhogingen uit sociale huurwoningen worden gepest. Ter wille van de doorstroming.

Woonfraude (illegale onderhuur) wil het CDA tegengaan. Parkeren mag wat de partij betreft in de woonwijken geen geld kosten en langs Beneluxbaan moeten parkeervoorzieningen voor forenzen komen. Verder pleit zij in regionaal verband voor instandhouding van goede busverbindingen.

 Zorg

Voor langdurige zorg moet de AWBZ in stand blijven, vindt het CDA. Zij sluit daarmee aan bij de landelijke opvatting van die partij. Dat geldt dan zowel voor instellingen als thuis bij mensen die zorg nodig hebben. “De voorgestelde scheiding tussen verpleging en verzorging wijzen wij af”, zegt Groot. Dat er veel taken van het Rijk op het gebied van ze zorg en het welzijn naar de gemeente komen, is een ingewikkeld proces, weet Groot. “Wij willen in elk geval de meest kwetsbare ondersteunen en verder vooral vragen wat de burger nou eigenlijk wil hebben. Gaat het wel goed bij de intake en het vervolg daarop? Wij vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Mijn ervaring is dat mensen tevreden zijn in aanleunwoningen. Daarom moeten er meer van komen. En wij zijner tegen dat partners van elkaar worden gescheiden, als een van hen naar een instelling moet.”

Op het gebied van onderwijs wil het CDA dat een Energy Service Company (ESCO) het beheer van scholen overneemt en duurzaam inricht, waarbij de (energie) winst dan naar de beheersmaatschappij vloeit.

De partij is voor meer cameratoezicht, vindt dat bewoners een persoonlijk inbraakadvies moeten krijgen en pleit voor een keurmerk Veilig Wonen voor woningen, nu Amstelveen nog steeds wordt genoemd als een van de gemeenten met veel woninginbraken. In Financieel opzicht wijkt het programma weinig af van dat van de VVD: Lasten voor de bevolking zo laag mogelijk en van  OZB alleen indexatie.

Lees ook:Coalitie wil nieuwe aanval op ‘scheef wonen’
Lees ook:PvdA: gemeente moet zorg verbeteren
Lees ook:Digitaal meepraten over verkiezingsprogramma CDA
Lees ook:Lijsttrekkker VVD: ‘er zijn al genoeg sociale woningen
Lees ook:Fonds voor suggesties voor zorg en welzijn

2 reacties op “Speerpunten CDA: Werk, wonen en zorg

  1. gerben

    Enzo is het CDA lokaal wederom een bijwagen van de VVD. En BBA een tweede.
    Om van OCA maar te zwijgen. CU oogt fris.
    Altijd stemmen op een oppositiepartij.

      /   Beantwoorden  / 
  2. de theedrinker

    Ik ben een alleenstaande met een nagenoeg volledige baan op HBO niveau met een inkomen iets boven de beruchte 34.000 grens. Ik kan in Amstelveen geen woning kopen of het moet een afgeleefd 2 kamerflatje zijn van 30 jaar oud of ik moet bijna 50% van mijn inkomen besteden in de vrije sector? Is dat eerlijk hr. de Groot.
    U weet best dat de woningnood heus niet alleen komt door het gebrek aan doorstroming. Er zijn in Amstelveen gewoon te weinig sociale woningen. U voert een politiek van maatschappelijke uitsluiting op de woningmarkt voor mensen die wat lager staan in het loongebouw, terwijl de mensen ook zeer nodig zijn in de regionale economie. Ik denk aan interieurverzorgers in de vele kantoorgebouwen, huizen, werknemers in de zorg, onderwijs, politie enz.
    U wilt blijkbaar dat deze mensen verbannen worden naar de “prachtbuurten” van grote broertje Amsterdam. Zo werkt u echt mee aan de sociale/ maatschappelijke integratie van een deel van de Nederlandse bevolking.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.