D66 (anders dan CU) voorstander trouwen op zondag

d66-logo-nieuw[1]Zo voorspelbaar als het bezwaar van de ChristenUnie tegen trouwen op zondag is het standpunt van D66 daarover. Die fractie in de gemeenteraad vindt het nodig nog maar eens te laten weten het met de ChristenUnie niet eens te zijn. Alsof dat enig nut heeft. De ChristenUnie maakte bij het vaststellen van de tarieven voor het volgende jaar bezwaar tegen dat voor een burgerlijke huwelijkssluiting op zondag.

Als enige fractie, dus het heeft geen enkele invloed op de trouwpraktijk in de gemeente. Anders dan e SP ging de CU wel akkoord met de begroting voor volgend haar.

Alsof dat iets nieuws is, laten de democraten (zes zetels in de raad) nu nog maar eens in een persbericht weten het – zoals trouwens de complete gemeenteraad – niet eens te zijn het standpunt van de Christenunie (één zetel in de raad). “D66 vindt dat mensen zelf mogen bepalen op welke dag ze in het huwelijksbootje stappen”, zegt Harmen van der Steenhoven. Wat dus kennelijk de hele gemeenteraad vindt, maar D66 denkt er blijkbaar electoraal voordeel mee te kunnen scoren. Van der Steenhoven is nu lid vaan een raadscommissie (een zogenoemd burgerraadslid), maar staat op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen. De gemeente zou volgens de democraten, die ook een warm pleidooi hebben gevoerd voor de koopzondag, eerder meer dan minder mogelijkheden moeten bieden voor inwoners om in het weekend gemeentelijke zaken te regelen.

Van der Steenhoven zegt christelijk te zijn ‘gedoopt’, maar geen principiële bezwaren te hebben tegen trouwen op zondag. “Ik heb respect voor mensen die omwille van hun geloof niet willen trouwen op zondag. Maar je hoeft niet te trouwen op zondag. Je mag trouwen op zondag.” Het wachten is dus nog even op de verplichting voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen trouwen op zondag dan toch aan de slag te gaan, om niet in een nieuwe categorie ‘weigerambtenaren’ terecht te komen.

D66 stelde eerder al voor het gemeentehuis ook op zaterdag of zondag open te stellen voor inwoners, om bijvoorbeeld paspoorten en rijbewijzen aan te vragen. De fractie wijst er op dat in sommige andere gemeenten het raadhuis al wel op zaterdag is geopend. “Amstelveen loopt op dat terrein achter”, vindt Van der Steenhoven.

De argumenten van B&W om het raadhuis in het weekend dicht te houden, vindt D66 niet steekhoudend. Het college zag onder meer in de hoge waarderingcijfers van bezoekers van het gemeentehuis voor de dienstverlening een aanleiding om die het verder uit te breiden met open deuren op zaterdag en zondag. “Door openen van het raadhuis in het weekend worden inwoners niet gedwongen een halve dag vrij te nemen om hun paspoort aan te vragen, maar kunnen ze dat gewoon op zaterdag doen”, vindt Van der Steenhoven.

 

Lees ook:ChristenUnie tegen trouwen op zondag
Lees ook:College van B&W verdeeld over trouwen op zondag
Lees ook:D66 wil raadhuis ook op zaterdag open
Lees ook:D66 wil paspoorten thuisbezorgd
Lees ook:Trouwen kan 10 oktober op zondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.