Scheidend raadslid Jochai van Bergen geridderd

Jochai van Bergen ...ridder...

Jochai van Bergen ...ridder...

Wegens zijn verdiensten voor de samenleving is Jochai van Bergen bij zijn afscheid als VVD-raadslid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende versierselen werden hem woensdag (2 juni) door burgemeester Jan van Zanen opgespeld aan het begin van de raadsvergadering. Van Bergen is twaalf jaar raadslid geweest. Eerder als was hij bestuurslid van de plaatselijke VVD-afdeling. Hij en Van Zanen groeiden op in Edam, waar zij beiden op de openbare legere school zaten. De laatste jaren was Van Bergen ook voorzitter van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. In die functie heeft hij zich volgens Van Zanen eens de opmerking laten ontvallen dat hij nooit de voor die commissie bestemde stukken las om zo neutraal mogelijk te kunnen zijn. De burgemeester liet overigens doorschemeren te betwijfel of dat waar was.Als raadslid bewaakte hij fel de dossiers die op zijn werkterrein binnen de fractie lagen, constateerde Van Zanen. Naast het raadslidmaatschap vervult of vervulde Jochai nog diverse andere functies. “Ik hoop dat je bereid blijft voor Amstelveen op te komen,” zei Van Zanen tegen he,.

Van Bergen zelf herinnerde zich dat toen hij in de raad begon de opvatting heerste dat het wel een saaie periode zou worden omdat alles in Amstelveen bestuurlijk nu eenmaal al was geregeld. Het liep evenwel anders. Hij maakte tak van belangrijke ontwikkelingen mee, zoals de verkoop van het kabelnet, de overgang naar het duale bestuurlijke stelsel, plannen voor omlegging van de N201, voor de verlengde Noord-Zuidlijn en de verbreding en overkapping van de A9. Ook kon hij niet nalaten even het zogenoemde ‘krentenbollen incident’ in herinnering te roepen: de keer dat hem door de voorzitter werd verbonden in de raadzaal een krentenvol te nuttigen, Sindsdien staan er borden bij de ingang met de mededeling dat binnen niets mag worden geconsumeerd (hoewel er wel om half elf ’s avonds kroketten worden uitgedeeld). “Werken in de Amstelveense raad is niet saai,” aldus Van Bergen.

Lees ook:Scheidend raadslid Van Bergen: ‘Dan valt het kwartje’
Lees ook:Oppositieleider Mager (GL) waarnemend raadsvoorzitter
Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:VVD wil minimale inspraak van burgers bij plannen A9

9 reacties op “Scheidend raadslid Jochai van Bergen geridderd

  1. Hans van der Liet

    Schön wäre es. Lid in de Orde van Oranje-Nassau is de graad die hem door de Majesteit is toebedeeld. Dat is een graadje lager dan Ridder.
    Aan de flauwe opmerking dat iedereen die minimaal tien jaar raadslid is geweest die onderscheiding als Lid automatisch krijgt (ook al heb je tien jaar niks gepresteerd en heet je bijvoorbeeld Joep van Erp van de SP), wil ik de wat meer lovende opmerking plaatsen dat Jochai’s (niet Jachai) verdiensten voor de samenleving naar mijn smaak ook een benoeming tot Officier zouden rechtvaardigen en dat ligt weer een graad hoger dan Ridder.

      /   Beantwoorden  / 
  2. peter

    We leven godverdomme in 2010, en dan nog dit soort onderscheidingen
    uitdelen, die van geen enkele waarde zijn (emotioneel misschien)
    Geef iedereen die het verdient een Purple Heart, dan weten we zeker
    dat we die lintjes dragers niet in optochten terug zien.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

      Tsja, in 1995 is het decoratiestelsel grondig herzien en aangezien een boel mensen het toch nog wel op prijs stellen, heeft de Tweede Kamer besloten de koninklijke onderscheidingen niet af te schaffen. De bewering dat die geen enkele waarde hebben is een klap in het gezicht van de vele gedecoreerden die het waarderen als een blijk van erkenning voor hun verdiensten voor de gemeenschap.

        /   Beantwoorden  / 
  3. peter

    “verdiensten voor de gemeenschap”. Ja en dat is nu net de crux,onderscheiden worden om helemaal niets.
    Als je je werk doet in een lepra kolonie, of met gevaar voor eigen
    leven je medemens helpt (eigenlijk is dat een beetje dubbel op) dan lijkt me dat volkomen terecht. En wat de rest betreft, ik weet
    het niet hoor. Gaan die mensen nu de rest van hun leven door brengen in het oude van dagen tehuis met een lintje op hun borst?
    En dan proberen uit te leggen aan kritische kleinkinderen hoe ze aan die versiering zijn gekomen? Iets over een krenten bollen incident? Of over de verkoop van het kabelnet (goh wat zijn we toen genaaid)?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

      Ik zie wel dat het besturen van de gemeente bij jou geen hoge ogen gooit. Heb je zelf wel eens in de gemeenteraad gezeten?

        /   Beantwoorden  / 
  4. peter

    Oh ja, en wat moet ik hier van denken ?

    “Hij en Van Zanen groeiden op in Edam, waar zij beiden op de openbare legere school zaten.”

      /   Beantwoorden  / 
  5. de schoolmeester

    Ik heb een gouden speld van de vakbond !!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Hans van der Liet

    Ja Frank, en ik een van de scheidsrechtersvereniging. Dus?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.