VVD: verkeersplannen Dorp van tafel, geld naar RKAVIC

Herbert Raat

Herbert Raat

De gemeente moet geen straten gaan afsluiten en parkeerplaatsen opheffen in het Oude Dorp. Plannen in die richting moeten gewoon van tafel, vindt de VVD. Dat bespaart tonnen. Daarvan kan beter 1,5 ton naar voetbalvereniging RKAVIC gaan, waarvoor de gemeente door geldgebrek de velden niet kan laten opknappen. De ondernemers hebben al eerder geprotesteerd tegen het door ambtenaren bedachte plan voor het Oude Dorp. Als het wordt uitgevoerd, ontstaat een saaie woonwijk, zonder charme en economische vitaliteit, meent de VVD. “Wij zijn tegen afsluiting van de Stationsstraat, opheffen van parkeerplaatsen en het eenrichtingsverkeer maken van de Dorpsstraat,” zegt fractielid Herbert Raat.

Voor het nemen van allerlei infrastructurele maatregelen in de wijk heeft de gemeenteraad vorig jaar kennelijk teveel geld beschikbaar gesteld. Een half miljoen liefst. En dan gaan ambtenaren allerlei plannen maken omdat naar hun mening het budget op moet, denkt Raat. “Intussen staat een belangrijke voetbalvereniging met achthonderd leden in de kou. Maar politiek is keuzes maken. Wij kiezen ervoor  150.000 euro uit het budget voor het Oude Dorp te halen en te besteden aan de club.” De VVD wil dat bij de behandeling van de kadernota (die zicht geeft op de begroting voor volgend jaar) der kwestie aan de orde stellen, liefst samen met andere partijen.

B&W hebben trouwens al laten weten de Stationsstraat niet te zullen afsluiten, maar ook opheffen van parkeerplaatsen en éénrichtingverkeer in de Dorpsstraat hoeft van de VVD niet. Ook kan volgens de partij worden bezuinigd op het inhuren van een externe projectleider voor het Oude Dorp. “Geld dat we goed kunnen gebruiken voor de breedtesport in onze stad,” zegt Raat.

Lees ook:GroenLinks: geen parkeerplaatsen Oude Dorp inleveren
Lees ook:Nóg meer horeca in Oude Dorp
Lees ook:Burgemeester bezoekt Oude Dorp
Lees ook:VVD en CDA bezorgd over parkeren Oude Dorp
Lees ook:Stationsstraat wordt niet afgesloten

16 reacties op “VVD: verkeersplannen Dorp van tafel, geld naar RKAVIC

  1. Axel Boomgaars

    Ik vind het raar dat de VVD zo stellig is in het geld uitgeven aan een voetbalveld, terwijl ze de boot afhouden als het op iets meer dan 10% van dat bedrag aankomt voor debattrainingen aan jongeren. De prioriteitn worden wel erg gemakzuchtig duidelijk.

      /   Beantwoorden  / 
  2. BobMarche

    Thanks for the useful info. It’s so interesting

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Volkomen terechte prioriteitsstelling. Voor jeugd is sport belangrijker dan te leren discussi-eren.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Axel Boomgaars

    Dat is niet zozeer mijn punt. Ik zou in dit geval geen uitspraak durven doen over wat wel of niet beter is voor de jeugd. Waar het mij om gaat is dat we het over voetbalvelden hebben die opgeknapt moeten worden. Nu ben ik nog niet bekend met die voetbalclub, maar is het zo erg gesteld met de velden dan? Kunnen ze er niet meer op voetballen? Als dat het geval was, dan hadden we het toch al wel gehoord? Kinderen moeten wel kunnen voetballen op goede velden, maar ik bedoel, zo’n club krijgt jaarlijks al subsidies, is het niet de bedoeling dat ze daarmee de velden opknappen?

    Dat vind ik het vreemde, als er al een klein deel van dat bedrag uitgegeven wil worden aan debattrainingen, dan is het ‘de pot is leeg en wat slecht dat we het hier aan gaan uitgeven’ bij sommigen. En nu het om een 7,5 keer zo hoog bedrag dan dat gaat voor een voetbalclub, hoor ik die bezwaren niet.

    Ik ben niet tegen prioriteiten stellen. Of sport nu voor debat gaat of andersom, daar gaat het me nu niet om. Waar het me wel om gaat is het gemak waarmee geld nu weer uitgegeven gaat worden, terwijl de gemeente zelf de financiele huishouding niet op orde heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  5. guido van der veen

    Voetbalvereniging RKAVIC is erg verheugd over het initiatief van de VVD om de renovatie van de voetbalvelden van RKAVIC te steunen!
    Op initiatief van Herbert Raat springt de VVD in de bres voor RKAVIC. Gelukkig maar want de steun is hard nodig.

    Door haar historie heeft RKAVIC een andere situatie dan de andere voetbalverenigingen in Amstelveen. Waar voor andere verenigingen één maal per 15 jaar de velden volledig nieuw worden aangelegd door de gemeente (MeerjarenOnderhoudsPlanning) is dat bij RKAVIC niet het geval.

    De twee velden van RKAVIC die nú renovatie behoeven zijn sinds 1964 niet meer opnieuw aangelegd. De drainage is dus 35 jaar (!) oud. Dat levert in het najaar en de winter zéér slechte velden op en gaat ten koste van het speelgenot van de vele leden van RKAVIC. Erger nog, het leidt tot blessures, verzwikkingen en anderzins.

    Vorig jaar is uit ‘ons dossier’ een raadsbesluit van 1974 boven gekomen waarin staat dat RKAVIC recht heeft om periodiek (lees elke 15 jaar) subsidie aan te vragen voor renovatieonderhoud. De laatste keer dat RKAVIC deze subsidie voor een veld heeft gekregen is begin jaren ’80. Door de vele bestuurswisselingen in de afgelopen decennia is dit raadsbesluit bij ons in de vergetelheid geraakt. Tot vorig jaar zomer.

    Voor de twee velden uit 1964 is vorig jaar een subsidieaanvraag ingediend door RKAVIC. Na een eerste onterechte afwijzing is deze in behandeling genomen en zijn er meerdere toezeggingen gedaan dat de subsidie, of een groot deel ervan, zou worden gehonoreerd. Eind mei van dit jaar is dat abrupt teruggedraaid vanwege de ‘kredietcrisis’. Ook is RKAVIC niet meegenomen in de sportbegroting. Verbazingwekkend, zeker gezien de tendens van de gesprekken van de afgelopen maanden.

    Wij, als vereniging, vinden het bijzonder vreemd dat op ambtelijk niveau zomaar kan worden afgewezen terwijl de gemeenteraad niet is gekend. Gezien het raadsbesluit uit 1974 moet een verzoek altijd aan de raad worden voorgelegd.

    Daarnaast kan de kredietcrisis geen reden zijn: want in de sportnota staat het gelijkheidsbeginsel van verenigingen goed geformuleerd. Volgens ons is er geen veld in Amstelveen ouder dan 1964. Dus is RKAVIC hoe dan ook als eerste aan de beurt.

    Gelukkig pakt de VVD dit op en wij hopen dat alle andere partijen de VVD hierin zullen steunen, zodat de vele Amstelveense kinderen, jeugd en senioren naar hartelust kunnen voetballen op ons complex.

    Guido van der Veen
    Voorzitter RKAVIC

      /   Beantwoorden  / 
  6. vincent kuin

    Ik kan me niet voorstellen dat de argumenten voor het ernstig achterstallig onderhoud van 2 velden van RKAVIC niet de aanleiding zullen zijn voor de gemeenteraad om dit thema aan de orde te stellen en de subsidie alsnog toe te kennen. Niet alleen is het een toegekend recht, maar ook een dringende noodzaak uit sportief en sociaal-economisch oogpunt bezien. En het komt ten goede aan jongeren, en alles wat daarna komt. Het is een positieve investering die zich makkelijk laat terugverdienen in gezondheid, een goede vorm van recreatie en prestatie, en promotie van Amstelveen. Een vereniging die op eigen kracht zover gekomen is als ze nu is kan de gemeente niet laten zitten. Ik verwacht dan ook, dat ook de andere partijen – met alle lof voor het initiatief van de VVD – hier op de meest korte termijn werk van gaan maken.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Axel Boomgaars

    Dit zet zaken in een ander licht. Als het is toegezegd, dan dient de gemeente haar afspraken ook na te komen natuurlijk.
    35 jaar wachten op vernieuwing is inderdaad niet prettig.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Hans van der Liet

    Het zou het CDA sieren indien ze de VVD hierin steunt. De Traditionsverein RKAVIC, hoewel van oorsprong Amsterdam, is al decennia nauw met de gemeente Amstelveen verbonden. De eigendomssituatie van de velden is inderdaad anders dan bij de andere verenigingen.
    Het grote aantal leden verdient goede velden!

      /   Beantwoorden  / 
  9. eric cats

    De mindere kwaliteit van de grasvelden bij RKAVIC
    is algemeen bekend en verklaart zich door de (financiele) beperkingen in de mogelijkheid voor onderhoud en renovatie.
    Anders dan bij vele andere voetbalverenigingen, waar clubgelden in de zakken van duur betaalde selectie spelers verdwijnen als ze maar voor het vlaggeschip van die club willen uitkomen ( dat mag toch ook bij onze gemeentelijke bestuurders bekend zijn ) is RKAVIC een vereniging die financieel ” haar eigen broek omhoog houdt “.
    Zie ik in mijn woonomgeving voetbal – en hockey verenigingen tonnen gemeentegeld ontvangen voor de aanleg van kunstgrasvelden, waar gemeente de aanleg en onderhoudswerkzaamheden dienen te begeleiden / coordineren, bij RKAVIC geschiedt zo door ZELFWERKZAAMHEID van de vele vrijwilligers en VOORZIET de vereniging RKAVIC ZELF alle lasten ( en aflossingen !)van de accomodatie-verbeteringen.(kunstgras, verlichting, kantine, kleedruimten en veldherschikkingen)
    Bij RKAVIC geen geld in spelers, maar geld in accomodatie voor de jeugd en liefhebbers/amateurs.
    Denk daar maar eens over na, gemeente.

    Wees verheugd gemeente, dat er nog van dat soort sport /sportverenigingen / sportbestuurders zijn.
    En als er dan eens een gemeentelijk duwtje gegeven kan worden aan zo’n instituut, laat dan dan ook niet na.
    Chapeau voor de VVD, die laat zien maatschappelijke zaken te onderkennen, en overigens feitelijk niet anders stelt dat gemeente “haar afspraken dient na te komen”.

    Eric Cats

      /   Beantwoorden  / 
  10. Gert-Jan Dokter

    Ik steun het voorstel van de VVD en het advies van de voorzitter van RKAVIC, Guido van der Veen.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Roland Fritschy

    RKAVIC ligt aan Escapade, grenzend aan de wijk Bankras. Juist deze wijk is in beweging: de oorspronkelijke bewoners die zich 40 jaar geleden hier vestigden, maken nu plaats jonge gezinnen. Het aantal jeugdleden is sinds kort sterk stijgende. Daarnaast wordt het complex ook gebruikt in het kader van buitenschoolse opvang. Inmiddels is RKAVIC op eigen kracht (geld via leden en vrijwilligerswerk) bezig de kleedaccommodatie uit te breiden. De toegezegde subsidie voor renovatie van velden is onontbeerlijk. De staat van de velden (ook 40 jaar oud) is erbarmelijk en eigenlijk ongeschikt voor wedstrijden.
    Ook wij vinden dat de gemeente eerdere toezeggingen moet nakomen. Het argument van “geen geld” lijkt een misplaatst excuus. Zeker als de VVD meldt, dat er eigenlijk teveel geld in het project Oude Dorp gestoken wordt, dan zal iedereen begrijpen, dat de prioriteiten verkeerd gelegd worden. Of kunnen alleen plannen/ontwikkelingen, die door de ambtenarij zelf geïnitieerd zijn, rekenen op steun/geld, en moeten de toezeggingen aan plannen/inzet van zelfwerkzame burgers cq. verenigingen hiervoor wijken?
    Het voorstel van de VVD moet dan ook zoveel mogelijk gesteund worden.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Van Murden

    In de zeventiger jaren hadden grote veranderingen plaats. RKAVIC kocht zijn deel van het complex en werd dus eigenaar. Moeizame besprekingen met de gemeenten Amsterdam en Amstelveen over subsidiering hadden uiteindelijk succes. RKAVIC ging mee in de vaart van de voetbalclubs in de regio en bouwde een grote gezellige kantine “de Wolvenpot” boven de kleedkamers. Ook een sporthal werd samen met de hockeyvereniging HIC gebouwd die echter moest worden afgestoten.

    Recent in 2007 werd de kantine geheel gerenoveerd en in gebruik genomen bij de festiviteiten rond het negentigjarig jubileum. De kleedkamers gingen tegen de vlakte en werden nieuw gebouwd en zelfs voorzien van vloerverwarming. Ook een kunstgrasveld werd aangelegd dat evenals het veld ernaast van verlichting werd voorzien. Wat accommodatie betreft kan RKAVIC weer jaren voort.

    Op de velden na blijkbaar , aangezien ze blijkbaar zelf eigenaar zijn moeten ze ook hun eigen broek ophouden ,maar een subsidie van de gemeente zou meer dan welkom zijn op de plek waar veel kinderen plezierig kunnen sporten !
    Er moeten al genoeg speelplekken wijken in de gemeente dus laten we dit alsjeblieft mooi houden en voor iedereen toegangkelijk.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Jaap de Cooker

    RKAVIC heeft dringend behoefte aan een forse gemeentelijke bijdrage om de velden goed bespeelbaar te maken. Als deze uitblijft zal de florerende vereniging van ca 800 leden achterop raken bij andere clubs en niet het comfort kunnen bieden dat noodzakelijk is. Ik hoop dat de gemeenteraad voor de belangen van RKAVIC zal opkomen.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Henk Groot

    De VVD blijkt gelukkig het maatschappelijke en sociale belang van RKAVIC niet uit het oog te hebben verloren en maakt zich hard voor deze zaak waar eerdere toezeggingen van de gemeenteraad niets waard lijken te zijn geweest. Dat onderhoud van de velden broodnodig is moge duidelijk zijn. Het is bijzonder teleurstellend dat de gemeenteraad dreigt op een eerdere toezegging terug te komen en daarmee RKAVIC belemmert in haar (verdere) ontwikkeling. RKAVIC met haar 800 leden verdient een paar fatsoenlijke velden! Ik hoop dan ook dat de inspanningen van de VVD de gemeenteraad zal doen beseffen dat de eerdere toezegging een terechte was!

      /   Beantwoorden  / 
  15. Michel van der Meer

    Net zo als in het “normale leven” moet iedereen zich aan zijn afspraken houden, dus ook de Gemeente Amstelveen en zeker niet met drogredenen komen als het even tegen zit. Ik steun daarom ook het voorstel van de VVD en het advies van de voorzitter van RKAVIC, Guido van der Veen.

      /   Beantwoorden  / 
  16. Dennis H

    Het is duidelijk dat de sportvelden van RKAVIC na genoemde periode onderhoud behoeven. Als uit een raadsbesluit uit 1974 blijkt dat de vereniging recht heeft op subsidie voor periodiek onderhoud, kan op ambtelijk niveau een verzoek hiertoe niet zonder verdere behandeling afgewezen worden.

    Ik steun dan ook de initiaven van de vereniging en de steun van de VVD hierin en ga er vanuit dat eerder gedane toezeggingen nagekomen zullen worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.