Hellendall door het stof voor raad over dance evenement

Het duurde lang, maar uiteindelijk ging wethouder Frans Hellendall donderdagavond (29 mei) diep door het stof tijdens het spoeddebat in de gemeenteraad over dance evenement ´A day at the Park´op 14 juni in het Amsterdeamse Bos. Hellendall kwam pas met zijn spijtbetuiging nadat de burgemeester hem daarin was voorgegaan, de raad hem zwaar onder druk had gezet en na diverse schorsingen. De raad was unaniem woedend over de in zijn ogen onjuiste informatie aan hem door het college verstrekte informatie. Ook de beantwoording van schriftelijke vragen door VVD en Burgerbelangen riep volgens de raad alleen maar nieuwe vragen op. En met de belangen van de protesterende burgers is onbehoorlijk omgesprongen, vonden alle fracties. In het debat kon Hellendall overigens op een aantal aanvullende vragen geen antwoord geven. De raad eiste die schriftelijk alsnog binnen 24 uur.

 

Cruciaal daarin is de vraag van de haar finest hour belevende fractievoorzitter Linda Roos. Zij constateerde dat er dit jaar meer (middel) grote evenementen zijn gepland in het Bos, wat in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Maar volgens Hellendall heeft dat te maken met de definitie van wat middelgroot is. Die ligt voor het Amsterdamse Bos anders dan voor Amselveen, zei hij. Volstrekte nonsens, betoogde Jacqueline Koops van de ChristenUnie, want het gaat om een Amstelveens bestemmingsplan. " Het kan niet zo zijn dat een Amstelveense wethouder een vergunning afgeeft op basis van Amsterdamse regels," al;dus Koops.

Hoewel er al op 12 februari een vergunning is aangevraagd, wekte Hellendaall daarna in een raadscommissie de indruk dat het evenement van de baan was. Volgens hem heeft dat niet zo gezegd, maar het stond wel zo in de notulen. Maar ook buiten die commissievergadering om heeft het college politiek en burgers onvoldoende geïnformeerd, vindt de raad. Tegen de nu ter visie gelegde vergunningaanvraag kunnen burgers weliswaar bezwaren indienen, maar pas vijf weken na het evenement worden die behandeld. Er is ernstig gesjoemeld met de rechtsbescherming van burgers, constateerde de raad. Ovcerigens werd de vergunning pas een dag na de beantwoording van de schriftelijke vragen van BBA en VVD ter visie gelegd (op 21 mei). Ook Hellendalls eigen VVD had geen goed woord over voor de gang van zaken. " Hoe is het mogelijk dat dit college de rechtsbescherming van de burgers volkomen negeert?" vroeg VVD-raadslid Van Bergen zich af. " Dit riekt naar onbehoorlijk bestuur."

Die mening deelden blijkbaar alle andere fracties. Van PvdA en GroenLinks mogen er in het Bos best evenementen worden gehouden. Zij hadden ook geen bezwaar tegen dat van 14 juni ("het bos is er niet voor de eekhoorntjes en de bomen, maar voor recreatie", meent de PvdA), maar des te meer tegen de in hun ongen volstrekt ondemocratische wijze waarop B&W met informatieplicht jegens raad en burgers omspringt. Wie absolute rust wil moet niet aan de rand van een bos in een stedelijke omgeving blijven wonen, maar bij een bos in Drente, redeneerde PvdA-raadslid Houwink ten Cate. Maar hij vond dat B&W forse steken hebben laten vallen op het terrein van hun actieve informatieplicht en de rechtsbescherming van burgers. Hij verweet het college vragen niet serieus te beantwoorden en vervolgens tegen de raad te zeggen: u begrijpt het niet. Die hautaine houding bleek volgens hem ook in andere dossiers, zoals de kwestie Casema, die de gemeente uiteindelijk vier miljoen euro kost. Ook daarin hield volgens hem de wethouder vol dat de raad goed was geïnformeerd, de rechters ongelijk hadden en het college prima functioneerde. " Wij bedrijven hier politiek. De gemeente is geen BV, het college niet de directie en de raad geen ondernemingsraad, die door de directie in het gareel moet worden gehouden of quasi gemanaged," aldus Houwink ten Cate.

Na dat op 14 juni staan er nog twee evenementen in het bos gepland, waarvan de eerste in augustus. Volgens Hellendall worden de ervaringen op 14 juni gewogen, alvorens voor dat tweede evenement een vergunning wordt afgegeven. Burgemeester Van Zanen was de eerste die namens het college uiterlijk toegaf dat er forse fouten zijn gemaakt. In april deed Hellendall mededelingen die kennelijk door de raad verkeerd zijn begrepen. Onmiddellijk daarna had een alarm bij B&W moeten afgaan, vond Van Zanen. Stijl, huding en toon van het college zijn niet goed geweest, gaf hij toe. " Ik trek mij dit zeer aan. U moet ervan uitgaan dat het nooit de bedoeling kan zijn dat signalen van u en de burgers niet serieus worden genomen."

Nadat Hellendall in eerste instantie een verhaal afstak, waarin geen enkele vraag werd beantwoord volgens Van Bergen (hij viel de wethouder met die constatering in de rede) en na diverse door de raad gevraagde schorsingen, gaf hij eindelijk toe niet goed aan zijn informatieplicht te hebben voldaan. Maar merkwaardigerwijs bracht hij dat in verband met de ‘politieke gevoeligheid' van het onderwerp, dier hij naar zijn zeggen niet goed heeft ingeschat. Geen der fracties reageerde daarop met de vraag of informatieplicht van het college dan afhankelijk is van politieke gevoeligheid.
Wat de rechtsbescherming van de burgers betreft, is er volgens Hellendall ‘ niet fraai' door het college gehandeld. Hij vind dat de periode tussen indiening van een vergunning aanvraag en en het evenement langer moet worden. De APV moet op dat punt naar zijn mening zo snel mogelijk worden aangepast. Overigens klaagde de raad dat hij al twee jaar op een evenementenverordening wacht, nadat een vorige versie daarvan onder zware kritiek van de raad door het college is teruggenomen. Volgens wethouder Groot is er een onderzoek gestart naar de veiligheidsaspecten van evenementen in het bos. De resultaten daarvan, waarop overigens al bijna een jaar wordt gewacht, worden meegenomen in de nota. Die komt nog dit jaar.

Lees ook:´Evenement in bos afblazen op grond van bestemmingsplan´
Lees ook:Toch vergunning voor gewraakt dance evenement in bos
Lees ook:VVD en BBA ontstemd over evenement in Amsterdamse Bos
Lees ook:Spoeddebat gemeenteraad over dance evenement in Bos
Lees ook:B&W vragen extern advies over vergunning evenement

5 reacties op “Hellendall door het stof voor raad over dance evenement

  1. Rob Nijkamp

    Ach ja, het mea culpa verhaal heeft weer opgeld gedaan. VVD raadslid Van Bergen spreekt over ” Hoe is het mogelijk dat dit college de rechtsbescherming van de burgers volkomen negeert?” Dit riekt naar onbehoorlijk bestuur.
    En er zijn meerdere voorbeelden te bedanken waar de burger volkomen wordt genegeert, maar dan spelen andere belangen. Eigenlijk
    is de vraag nu of dit college de komende 2 jaar wel weet uit te zitten. Als dat niet zo mocht zijn, “gelukkig geen verkieizngen”, maar zelf als vertegenwoordigende partijen in de gemeenteraad een nieuw college maken en bestaand beleid uitvoeren. Daar zijn de burgers mee geholpen. Misschien dan maar versneld onderdeel van Amsterdam worden, dan is er 1 vergunning en ook 1 beleid.

      /   Beantwoorden  / 
  2. David de Jong

    Een algemene opmerking, Rob:
    In het lokale Nederlandse bestel bestaan er geen tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen bij college-crisis of raadscrisis.

    Wat mij betreft mag die lokale beinvloeding er best komen opdat bij een ernstige college, cq. raadscrisis men kan komen tot gemeenteraadsverkiezingen en niet verplicht is op basis van eens per vier jaar uitslagen door te gaan. Bijvoorbeeld door de burgemeester op basis van een meerderheid van de raad verkiezingen laten uitschrijven en/of in bepaalde andere omstandigheden.

    Maar die wetgeving is er niet en ik vrees dat in het Nederlandse politieke op dit onderwerp conservatieve bestel dat een utopie is want dan zouden de landelijke politieke partijen in Den Haag zelf moeten beslissen over dat tussentijds het anders moet op lokaal niveau waar diezelfde partijen natuurlijk in heel Nederland hun belangen hebben.

    Onderdeel van Amsterdam worden lijkt mij de bewoners van Amstelveen onrecht aandoen alsmede de geschiedenis nog erger maken dan die al is (Amsterdam annexeerde tot in de jaren ’20 van de vorige eeuw het overgrote deel van Amstelveen/Nieuwer Amstel!)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Andere De Jong (geen familie)

    Meer rust in en rond het Amsterdamse Bos? Daarvoor pleit ook de beweging “Takken Zonder Herrie”. Maar tot nu toe richt die zich alleen op de aanstaande verbreding van de A9. Misschien moet er contact komen tussen die beweging en de mensen die tegen dit dance event zijn. Zie http://www.takkenzonderherrie.nl

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jan

    Tja, het Bos is nu eenmaal een stiefkindje waar geen enkele overheidsinstantie (gemeente, provincie of rijk) zich erg druk over maakt. Hoog tijd dus voor een burgerinitiatief!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jan Demming

    Inderdaad, het is ‘maar’ een bos. Hoog tijd dus voor een burgerinitiatief. Wie pakt de handschoen op? Benieuwd of de gemeenteraad dan weer zo stompzinnig reageert als bij het burgerinitiatief m.b.t. de golfbaan in de Bovenkerkerpolder!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.