BBA hekelt achterkamer-overleg wethouders

Het tot de oppositie in de gemeenteraad behorende Burgerbelangen (BBA) heeft de wethouders in het college ervan beschuldigd zich niet te houden aan hun actieve informatieplicht in de richting van de totale gemeenteraad. Hij had een conceptbrief van B&W onderschept die aan de coalitiepartijen (VVD, CDA en PvdA) was voorgelegd. De brief – over uitstel van de behandeling van de politiek slecht gevallen jeugdnota – ging daarna in sterk gewijzigde en ingekorte vorm naar alle fracties. Volgens BBA-raadslid De Jong staat die gang van zaken haaks op het principe van het duale bestuurlijke stelsel. Het college zou iedereen in het lokale parlement gelijk moeten behandelen, vindt hij.

De Jong wilde van iedere wethouder afzonderlijk de toezegging dergelijke achterkamer politiek achterwege te laten. Die toezegging kwam er niet. Volgens burgemeester Van Zanen is er wel degelijk sprake van gelijke behandeling, maar hebben ook wethouders nu eenmaal een politieke kleur en staat het hun vrij overleg met hun raadsfracties te overleggen. Daar is in het totaal van het politieke spel niet aan te ontkomen. Namens alle wethouders verklaarde Jan-Willem Groot (CDA) daar niets aan toe te willen voegen.

Lees ook:ChristenUnie wil geen opvolger wethouder Tan
Lees ook:VVD-lijstrekker kwaad op[ ‘eigen’ wethouders over jeugdzorg
Lees ook:College houdt vast aan vijf wethouders
Lees ook:‘Landelijke politiek domineert raadsverkiezingen’
Lees ook:David de Jong uit raadsfractie Burgerbelangen

2 reacties op “BBA hekelt achterkamer-overleg wethouders

  1. David de Jong

    Aardig stukje! PS> de brief die de raad officieel heeft gekregen is geen inkorte versie van de conceptbrief die een of meerdere Collegeleden aan de coalitiefracties heeft voorgelegd. Die conceptbrief was een inhoudelijke reactie van het College van B&W op de commissievergadering, waarin ook een beroep werd gedaan aan de geadresseerden om de voorstellen door te laten gaan…

      /   Beantwoorden  / 
  2. JOHAN TH. BOS

    Het was dus een soort massage van de coalitie, die kennelijk is mislukt. Ik wil die brief wel hebben. Klein beetje openbaarheid van bestuur lijkt mij wel aardig, al vindt de VVD die – om de legendarische herhaaldelijk door fractievoorzitter Bulsing geuite kreet te gebruiken – natuurlijk ‘overbodig.’ Geen wonder dat die club ook niets van inspraak moet hebben. Nou ja met uitzondering van de inspraak door projectontwikkelaars dan. Maar die zijn (potentiele)VVD-ers. Blijft het een beetje overzichtelijk allemaal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.