D66 met ‘koel hoofd en warm hart’ naar verkiezingen

Onder het motto ‘Een koel hoofd en een warm hart’ heeft D66 maandag (9 januari) haar verkiezingsprogramma gepresenteerd. Zij zet vooral in op vier kerngebieden: groen, cultuur, economie en sport. Op economie na, zijn dat onderdelen van de huidige portefeuille van huidig wethouder Rien Alink, die ook lijsttrekker is. D66 wil het groene imago van de stad nog meer uitdragen, rotondes met (mogelijk gesponsord) groen verfraaien en de heemparken meer promoten. Bouwen in de Bovenkerker blijft voor haar ook in de toekomst onbespreekbaar.

Bij cultuur is wat de partij betreft de grens van de bezuinigingen bereikt, zei Alink bij de presentatie aan de pers. Naast de bestaande culturele voorzieningen, moeten er – ook op wijkniveau (in de wijkcentra) – meer verbindingen komen tussen amateurs en professionals, vindt D66. “Iedereen moet in staat zijn passief of actief aan cultuur deel te nemen,” aldus Alink, die ook zondagmiddagvoorstellingen voor jongeren en ouderen in de (nu al door extra bezuinigingen getroffen) Schouwburg wil.

De partij pleit voor meer citymarketing om Amstelveen bij bedrijven en toeristen als aantrekkelijke (vestigings) plaats onder de aandacht te brengen. Op de vraag waar de woningen moeten komen voor de medewerkers van zich hier vestigende bedrijven, geeft de partij in haar programma geen antwoord. Na bebouwing van een klein stukje Legmeerpolder, grenzend aan de Westwijk, is wat de democraten betreft Amstelveen vol, want de Bovenkerkerpolder moet groen blijven.

Behalve op breedtesport wil D66 ook topsportevenementen in Amstelveen, om de stad ‘in de markt’ te zetten. “Ik pleit ook voor geleidelijke verbetering van de accommodaties van de verenigingen,” zegt Alink.Hij denkt daarbij aan herstel van financieringsregeling die in het verleden bestond, waarbij de gemeente eenderde van de bouwkosten betaalt, een derde aan de vereniging leent, terwijl die dan zelf ook eenderde betaalt.

De stad moet volgens D66 verder voldoen aan de randvoorwaarden ‘veilig, schoon en gezond.’ Er zouden veiligheidsparagrafen in de wijkactieplannen moeten komen. In alle wijken zou maximaal 30 kilometer mogen worden gereden.

Ook denkt zij aan een servicelijn voor melding (en snelle verwijdering) van zwerfvuil en graffiti. De partij is tegen verbreding van de A9 en wil ook de N201 niet opwaarderen tot een meer verkeer absorberende rijksweg. Om burgers meer bij het bestuur te betrekken, pleit zij voor (in)spreekrecht bij raadsvergaderingen. “Wij willen het volle pond geven aan burgerinitiatieven, ook van jongeren,” aldus Alinkt, die ook denkt aan ‘wijkwethouders,’ zodat elke wijk bij een daarvoor aangewezen lid van B en W terecht kan. D66 wil verder verkiezingen van de leden van wijkplatforms mogelijk maken voor de platforms die daarvoor voelen. Ook zal de partij blijven hameren op solidariteit met de minima. “Wij zijn sociaal liberaal,” aldus Alink. Het aantal koopzondagen in het Stadshar moet volgens hem worden opgevoerd tot 24.

Lees ook:Alink start D66-campagne met ‘marathon’ langs winkelcentra
Lees ook:VVD wil invloed van burgers op programma
Lees ook:D66 en PvdA: B&W kiezen verkeerde bezuinigingen
Lees ook:De Leur (D66): ‘B&W missen daadkracht’
Lees ook:Ook D66 zingt mee in koor anti-groenbezuiniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.