‘Amstelveen onzorgvuldig met historie’

Pier Rienks

Pier Rienks

Dat Amstelveen het historisch besef van de inwoners gaat stimuleren, vindt de gemeenteraad prima, maar de fracties willen wel verschillende accenten daarbij. En ook de gevraagde € 142.000 kan beter worden onderbouwd, vinden sommige raadsleden. Dat bleek donderdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABN). Volgens wethouder Herbert Raat is de historie van Amstelveen een goeddeels vergeten hoofdstuk, dat door burgemeester Mirjam van ’t Veld is opgepakt, die daarvoor een pluim verdient. “Wij zijn in het verleden nogal onzorgvuldig omgesprongen met onze eigen historie.”

Er zijn verschillende projecten om met historisch besef ook de verbondenheid van de inwoners met Amstelveen en tussen hen onderling te vergroten. Die kosten overigens bij elkaar 190 mille, waarvan al 48 mille is gereserveerd. Allemaal onder het motto ‘Mensen Maken Amstelveen’. Een van de projecten is ‘Nooit meer teruggekomen’, over gedeporteerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is er een scholenproject ‘Herdenken en ontmoeten’ en de ontwikkeling van een digitale beeldbank, alsmede het opnieuw uitgeven en digitaliseren van enkele historische boeken, zoals ‘Jaren van Verduistering’ van Tiny Visser.

De ChristenUnie wilde bij monde van fractievoorzitter Bert de Pijper vooral aandacht voor de Joodse gemeenschap en

Bert de Pijper (CU)

Bert de Pijper (CU)

verzetsmensen in Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die hij ‘helden’ noemde. Commissielid Rienks van het CDA, zelf zowel boekverkoper als uitgever, betoogde dat de voor (her) publicatie en digitalisering van twee boeken gevraagde zeventig mille eigenlijk teveel is. Bovendien gaat het om sterk verouderde boeken, waarvan hij opnieuw uitgeven in de bestaande vorm afraadde. “Voor een fractie van dat bedrag kun je die werken hertaald goed verkopen”, zei hij. “En een onverkocht boek is een ongelezen boek.” Rienks pleitte er verder voor de interviews, die met inzet van Amstelveen Oranje tot stand komen, bij de uitgaven te voegen. Hij zou graag een betere onderbouwing van de geraamde kosten zien.

Nieuwkomers

Joep van Erp

Joep van Erp

Het gaat intussen niet naar alleen om het verleden, maar ook om de betekenis daarvan voor de hedendaagse multiculturele samenleving van Amstelveen, zei Joep van Erp (SP). Zijn fractie ziet de vele nieuwkomers geenszins als bedreiging, voegde hij er aan toe. Volgens raadslid Kortekaas van GroenLinks is geschiedschrijving nooit klaar. Hij wilde trouwens weten wat er met de al uitgegeven 20 mille voor Amstelveen Oranje voor het project is gebeurd en vond dat men het historische besef breder moet trekken dan informatie omtrent de Tweede Wereldoorlog en ook de ‘van huis en haard verdreven’ vluchtelingen in Amstelveen er bij moet betrekken.

Raadslid Berkhout van D66 pleitte voor meer inzicht van het op stapel staande onderzoek naar het oorlogsverleden van de Amstelveen en wilde dat het zich ook uitstrekt naar de vraag hoe de lokale overheid in en na de oorlog met de bezetting omging. Vooral dat laatste heeft volgens hem elders in het land tot hevige discussies geleid.

Veranderen

Behalve de Joodse geschiedenis zijn er ook andere groeperingen die aandacht moeten krijgen, zei hij. Wat er op tafel komt, moet

Berkhout

Berkhout

volgens hem ook naar de scholen en dus komende generaties gaan. Maar het besef van de geschiedenis moet ook op het raadhuis meer aandacht krijgen, betoogde hij. ”Wij als gemeentebestuur moeten veranderen.”

In antwoord op Van Erp reageerde hij dat de continuïteit een er aan verbonden voorwaarde is, zodat men niet na de historische oprisping en uitgave van dit moment er niets meer aan doet. “Het ergste wat er kan gebeuren is dat wij nu iets doen en het daarna laten doodbloeden”, zei hij. Het gaat volgens hem voor de samenhang van de diverse projecten die nu op stapel staan. Kortekaas miste die samenhang overigens in de uiterst beperkt aangekondigde communicatieplannen oer project. “Ik mis een voorstel over de communicatie”, zei hij over de voorstellen van B &W. Raat: “je kunt ook zeggen: Wij gaan nu beginnen en werken er steeds verder aan.”

 

 

Lees ook:Bijna twee ton voor herinnering WO2
Lees ook:Ondanks subsidie kost oorlogsboek € 40
Lees ook:AV adopteert namen slachtoffers holocaust
Lees ook:Boeken met lokale historie heruitgegeven
Lees ook:Weinig geld uit Rabofonds voor Amstelveense sportprojecten

Eén reactie op “‘Amstelveen onzorgvuldig met historie’

  1. Frank bikker

    De geschiedenis van Amstelveen gaat verder terug dan WO2 en is meer dan de hobby van enkele Oranjeballen. Orale geschiedenis is natuurlijk belangrijk , maar is een onderdeel . Trouwens bij vermoorde Amstelveense Joden horen ook Amstelveense SS ‘ers en ander tuig.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.