Boeken met lokale historie heruitgegeven

Van 22 februari af zijn boeken over de historie van Amstelveen weer verkrijgbaar. ‘Jaren van verduistering’ van wijlen Tini Visser, ooit voorlichtster van de gemeente, en ‘De westkant van de Amstel, duizend jaar Amstelveen in de stroom van de tijd’ van Maureen van Munster en Peter van Schaik zijn herdrukt en worden die dag gepresenteerd. Onder meer gaan die nu herdrukte boeken naar middelbare scholen in Amstelveen om daar het historische besef bij te brengen waaraan het blijkbaar aan bestuurders van de stad decennia lang heeft ontbroken.

In Amstelveen is de nadruk gelegd op de toekomst, weet wethouder Herbert Raat, die zich de laatste jaren voor het bewaren van aan de geschiedenis refererende documenten en beelden heeft ingezet. Herpublicatie van de boeken is er volgens hem een onderdeel van.

Vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met zijn voorstel de boeken te laten herdrukken om kennis van de geschiedenis in en over Amstelveen te vergroten.

Samenwerking

Ook stemde hij in met het project ‘Nooit meer teruggekomen’ en voortzetting van het scholenproject ‘Herdenken en ontmoeten’.  De gemeente werkt o.a. samen met de stichtingen Amstelveen Oranje en Herdenken en Ontmoeten i.o. en Vereniging Historisch Amstelveen. Ook inwoners melden zich met foto’s of andere informatie. De beeldbank (beeldbank.amstelveen.nl) verscheen al eerder en bereikt binnenkort de grens van 2.500 gedigitaliseerde foto’s.

 Opracht

In opdracht van toenmalig burgemeester Otto van Diepen schreef Tini Visser, die later met haar ook voor de gemeente werkende vriend Hans Luyten en diens vrouw een uitgeverij in Aalsmeer stichtte, het bewuste boek in de jaren ‘80. Zij was tien al weg bij de gemeente en 110 ooggetuigen; ook hun dagboeken en diverse publicaties dienden als materiaal voor de schrijfster. Ook het boek van Maureen van Munster en Pieter van Schaik (geactualiseerd) opnieuw uitgegeven. Daarin staat de historie van Nieuwer-Amstel en Amstelveen gedurende 1000 jaar in tekst en beeld, aangevuld met recente ontwikkelingen.

 

 

Lees ook:Gemeente maakt 7000 historische foto’s openbaar
Lees ook:Ondanks subsidie kost oorlogsboek € 40
Lees ook:Presentatie historische boeken: ‘Dit is het begin’
Lees ook:Start beeldbank lokale digitale historie
Lees ook:Tini Visser ging door pijnlijke periode

2 reacties op “Boeken met lokale historie heruitgegeven

  1. Gerben

    Het zou mooi zijn als de jongeren van nu en dan in Amstelveen een woonplek vinden. Op naar de Bovenkerkerpolder, ook voor huisvesting van jongeren. Bouw er sky scrapers!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Heb je hem ook weer!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.