Tips voor bestrijden containerstank

afvalcontainers[1]Sinds de frequentie van het ophalen van de groene containers, bedoeld voor plantaardig afval van groenten, fruit en tuin (gft), en die voor restafval, werd verlaagd, is het er met de stankoverlast niet beter op geworden.  In de gemeenteraad werd daar al tegen gewaarschuwd, maar zonder enig resultaat.

Vooral in de zomer kan het erg gaan stinken, heeft de gemeente nu zelf toe.  Dus het is met de nu aan de orde zijn de warmte een probleem. “Soms komen er vliegjes of zelfs maden uit”, weet zij. Wat haar niet aanspoort als noodmaatregel weer wekelijks  het vuil op te halen.

Om het afval meer te scheiden, is het aantal containers bij laagbouw woningen de laatste jaren uitgebreid, nog afgezien van de zakken waarin men geacht wordt het plastic te dumpen.

Tips

De gemeente komt nu met de volgende tips om de stanoverlast te lijf te gaan:
• Doe vlees- en visresten in een oude krant.
• Doe vlees- en visresten in de container die het eerste wordt geleegd, dat kan dus ook de restafvalcontainer zijn.
• Laat vochtig GFT- afval eerst goed uitlekken, voordat u het in de container doet: vocht versnelt het composteringsproces.
• De container blijft schoner wanneer u onder in de container een oude krant legt of een laagje droog GFT-afval doet, bijvoorbeeld kleine takjes of snijbloemen.
• Laat de GFT-container bij elke GFT-inzameling legen, ook al is hij nog niet vol.
• Zet de GFT-container uit de zon en het liefst op een koele plek.
• Ook belangrijk is om het GFT-afval in de container niet aan te stampen, houdt het zo luchtig mogelijk.
• Laat vers gemaaid gras eerst een poosje drogen voor u het in de container doet. Het wordt dan droger en het volume neemt ook met de helft af.

Het advies de container niet in de zon te zetten, lijkt neer te komen op slepen (de stand van de zon verandert namelijk in de loop van de dag) of een zonnescherm boven de afvalcontainers zetten.. …

 

 

Lees ook:Gemeente: adoptie afvalcontainers in wijken
Lees ook:Laatste ondergrondse afvalcontainer geplaatst
Lees ook:Hoeveelheid afzonderlijk ingeleverd plastic steeg 40%
Lees ook:‘Gewoon vuilniszak naast container dumpen’
Lees ook:GroenLinks tegen ‘afval-pasjes’

5 reacties op “Tips voor bestrijden containerstank

  1. Frank Bikker

    Goh zeg, wat gek! Ik meldde dat al dik 2 jaar geleden op Dichtbij.nl, en toen lag de frequentie van legen van die GFTbakken nog hoger.

    En dan dit advies!
    -”Gooi vlees-en visresten in de container, die het eerst wordt geleegd” Hoezo afscheiding!
    -”Laat vochtig afval eerst uitlekken” Wat doe je dan met dat stinkwater. In je tuin gooien of zo? Lekker, hoor, komt geen vlieg op af.
    -” Leg eerst het droge afval of een krant onderin en dan het natte.”Moet ik dan eerst mijn visafval anderhalve week bewaren in de koelkast, want dan heb ik pas tijd om de tuin te doen?!
    Lekker zeg!
    - Die oude krant zal veel helpen, want die wordt toch wel nat en dan hopen we maar dat ie niet aan de bodem blijft vastplakken als de container wordt geleegd.

    Kortom u merkt dat de gemeente i.d. van alles doet om de burger ter wille te zijn op het gebied van stankoverlast, maden, vliegen en ratten en zeer milieubewust is door de burger aan te moedigen dan toch maar organisch afval bij restafval te gooien.

    GEMEENTE,DIT IS RONDUIT SMERIG !!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Er kan ook gewoon een verse Telegraaf worden gebruikt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      LOL

        /   Beantwoorden  / 
  3. Frank Wijlens

    Gelukkig hebben we daar hier in de straat geen last van. Kliko’s hebben we niet alleen containers. Voor gft is er helegaar geen container. Gelukkig maar…

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Heb jij mazzel!!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.