Gemeente: adoptie afvalcontainers in wijken

Ook op het gebied van afval wil de gemeente nu meer inzet van gratis vrijwilligers inzetten. B&W overwegen ondergrondse containers te laten adopteren door mensen in de wijken. Wie dat doet wordt dan geacht de containerlocatie schoon te houden, door te geven als de container vol zit, niet meer werkt of wanneer er (illegaal) afval bij is geplaatst.

Vooral dat laatste is de gemeente een doorn in het oog. Op 15 april start zij een proefcampagne om het illegaal plaatsen van afval bij ondergrondse containers tegen te gaan. Want hoewel de meeste Amstelveners volgens de gemeente hun afval op de juiste manier aanbieden, komt het toch geregeld voor dat grof huishoudelijk afval of vuilniszakken met restafval naast de container worden gezet. De campagne start in de buurt Eyckenstein in Westwijk met het plaatsen van borden bij ondergrondse containers.

Volgens wethouder Peter Bot van Afvalbeheer (bbA) is die troep naast de containers ook bewoners een doorn in het oog, omdat het een rommelig straatbeeld geeft. “De gemeente maakt kosten om het afval en het zwerfvuil op te ruimen”, zegt hij. “Op borden bij de ondergrondse containers roepen wij bewoners op containerlocaties schoon te houden. Uit onderzoek bij andere gemeenten blijkt dat het aanspreken van bewoners op deze manier werkt”.

De gemeente zegt daarnaast inwoners te willen betrekken bij een structurele oplossing. Vandaar dus de adoptie. Door een ondergrondse afvalcontainer te adopteren dragen inwoners bij aan de leefbaarheid van hun buurt, zegt de gemeente. Wie interesse heeft kan zich melden: [email protected]

Wie grof huishoudelijk afval – zoals huishoudelijke apparaten, matrassen en bijvoorbeeld olie- of verfproducten – krijt wil, kan die van maandag tot en met zaterdag (van 8.30 – 16.00 uur) gratis naar het Afvalbrengstation aan de Grutterij 26 brengen (industrieterrein Legmeer). Maar wie geen auto heeft, moet betalen. Men kan namelijk tegen betaling het spul laten ophalen.

Een volle of defecte container of illegaal afval kan worden gemeld via de button ‘Melding doen’ op de homepage van www.amstelveen.nl. Dat kan ook bij een zak die klem zit. Op www.mijnafvalwijzer.nl of www.amstelveen.nl/afval vindt men informatie over het aanbieden van alle soorten afval.

 

 

Lees ook:Hoeveelheid afzonderlijk ingeleverd plastic steeg 40%
Lees ook:GroenLinks tegen ‘afval-pasjes’
Lees ook:Nieuwe inzameling afval start op 6 april
Lees ook:Laatste ondergrondse afvalcontainer geplaatst
Lees ook:Campagne tegen puinhoop afval scheiden Uitenstede

5 reacties op “Gemeente: adoptie afvalcontainers in wijken

 1. frank bikker

  Ik heb geen auto en zo’n 1 keer per jaar (op zijn hoogst) heb ik wat grof vuil. Eens bij de gemeente gevraagd wat dat nu kostte. Nou dat was toen 90 euro per kuub, daarvoor kreeg je ook nog een speciale zak erbij geleverd. Hoe je die zak bij de vuilcontainer moest krijgen werd er niet bij verteld. Prijs is veel te hoog als je per vuilcontainer al dik 4 euro betaalt. Ik kan daarom de mensen heel goed begrijpen dat ze het vuil eens een enkele keer er naast zetten of dat doen uit geldgebrek. Ik wil natuurlijk niet de mensen vrijpleiten die uit zuiver laksheid er maar een troep van maken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  Wat een onzin frank bikker, dit zijn de huidige tarieven :€ 13,96 voorrijkosten + € 8,30 per m3.

  En vroeger was dat dus goedkoper, en zelfs gratis.

  Geen rare dingen roepen hoor, gekkerd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Bij mij betrof het (geverfd) hout van een schutting, hetgeen viel ( toen?) onder bouwafval.

   Voor een matras vind ik dat nog (te) duur.

   En heel vroeger was de eerste m3 gratis, maar dat moet meer dan 12 jaar geleden zijn.

   Ik weet het nog prima, omdat ik de milieuinspectie aan de deur kreeg, want deze Sherlock Holmes had opgemerkt dat ik wat oude stukken schutting had gebruikt als wig bij mijn nieuwe schuttingpalen.

   Telefonisch kreeg ik dit bedrag door en het werd later nog eens door dezelfde controlerend ambtenaar van milieuinspectie bevestigt, dus aanschaf zak+ afvoer. Voorrijkosten weet ik niet.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Nick

  Ondergrondse afvalcontainers zijn erg handig. Het scheelt in ruimte en in stank. Bovendien hoeven vuilnismannen minder vaak langs te komen. Gemeenten moeten hier in blijven investeren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Dank je wel, Nick van het containerbedrijf , voor deze reactie op een bericht van bijna 2 jaar oud.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.