Openbaar register van subsidies op website gemeente

Frank Berkhout

Er komt een openbaar subsidieregister, zodat iedere burger kan zien naar welke organisaties gemeentelijk geld gaat en hoeveel. Dat heeft de gemeenteraad woensdag besloten door een motie te aanvaarden van D66-raadslid Frank Berkhout, ingediend met steun van Christenunie, GroenLinks en CDA. Alleen de fractie van Burgerbelangen (BBA) was er tegen. Het overzicht van de gesubsidieerde instellingen wordt elk half jaar bijgewerkt. Behalve de bedragen moet ook het maatschappelijke doel worden vermeld. En er moet er bijstaan of het doel is bereikt waarvoor het geld beschikbaar is gesteld. Het register zal verschijnen op de website van de gemeente.Burgerbelangen was tegen, omdat die fractie vindt dat burgers maar digitaal in de begroting moeten napluizen welke subsidies worden verstrekt. Daar werd tegenin gebracht dat de zoekmachine op de website – die overigens slecht werkt – bij het intoetsen van ‘subsidies’ naar niets verwijst. Ook de begroting is trouwens moeilijk te vinden.

Maar volgens BBA kost het onderhouden van een register extra ambtelijke capaciteit en dus geld. Wethouder Raat van Financiën deed er overigens niet moeilijk over. Het verzet van BBA is merkwaardig, omdat die fractie altijd een voorvechter is geweest van alles wat digitaal kan.

De kwestie kwam aan de orde bij de bespreking van begroting voor 2013, die overigens snel klaar was, omdat het beleid en de daarbij behorende cijfers al in de zogenoemde ‘kadernota’- eerder dit jaar – stonden. De begroting, waarvan de contouren al in de nota stonden, is vervolgens uitvoering behandeld door de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. Ook de oppositie was te spreken over de helderheid van de begroting. “Al zijn sommige gemaakte keuzes niet de onze,” voegde GroenLinks-raadslid Albert Maarse daar aan toe.

Lees ook:Openbaar subsidieregister nu al in de lucht
Lees ook:Alle subsidies nu te zien op website gemeente
Lees ook:Halve ton voor vinden van stageplekken
Lees ook:BBA vindt financieel beleid B&S ‘schandelijk’
Lees ook:Gemeente bezuinigt op groen, cultuur en fietspaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.