‘Sommige Aalsmeerders vrezen annexatie door Amstelveen’

Burgemeester Litjens

“Er zijn mensen in Aalsmeer die dit voelen als eerste stap naar annexatie. Hoeveel tegenargumenten ik ook op tafel leg, het komt niet tussen hun oren,” verzucht burgemeester Pieter Litjens van het bloemendorp. Hij doelt op de ambtelijke fusie van zijn gemeente met Amstelveen, dat alle medewerkers overneemt. Maar beide gemeenten blijven bestuurlijk volledig zelfstandig, benadrukken Litjens en zijn Amstelveense college Jan van Zanen. Litjens: “Er zijn er ook die zeggen: het interesseert ons niet hoe jullie het doen, maar doe het goed.” En daarom is juist het onderbrengen van het ambtelijke apparaat bij het grotere Amstelveen nodig. Juist om te voorkomen dat van bovenaf complete gemeentelijke herindeling wordt afgedwongen, om efficiency te bereiken. Want dat het vooral om kostenbesparingen gaat, lijkt duidelijk. Er wordt op 2,8 miljoen per jaar gerekend, waarvan 95 procent wordt bereikt door het geleidelijk afvloeien van tien procent van het personeel.Amstelveen en Aalsmeer hebben nu samen ongeveer 850 medewerkers, van wie er nog zo’n 150 in Aalsmeer zitten. Die Aalsmeerse ambtenaren komen, op een paar mensen voor de publieksdiensten na, allemaal naar Amstelveen. Volgens Van Zanen is er ruimte voldoende om die daar te huisvesten, al zal de parkeeraccommodatie bij het raadhuis moeten worden uitgebreid. Overigens hopen de burgemeesters dan veel personeelsleden op de fiets naar hun werk komen.

De toestemming voor de operatie gaf in de Aalsmeerse gemeenteraad meer discussie dan in de Amstelveense, waar het nagenoeg een hamerstuk was, na langdurige voorbereiding.  De Aalsmeerse raad nam nog wel enkele moties aan, om te zorgen dat er goed bestuurlijk zicht zou blijven op de uitwerking. “Om te zekeren wat naar de mening van de raad onvoldoende gezekerd was. Amendementen in de overeenkomst hebben we sterk afgeraden, want dan zou ook in Amstelveen de zaak opnieuw in de raad moeten komen. Maar de moties zien wij als B&W als een steun in de rug,” zegt Litjens.

Niet alleen kostenbesparingen staan beide gemeenten voor ogen, benadrukken de twee burgemeesters. Het gaat volgens hen ook om betere dienstverlening, nu door decentralisatie steeds meer taken van het Rijk naar de gemeenten worden overgeheveld. “het wordt alleen maar beter,” zegt Van Zanen. “En we merken dat ook de medewerkers enthousiast waren over de plannen.”

Enige pijn in het hart is er in Aalsmeer wel bij het afscheid van het eigen ambtelijke apparaat, geeft Litjens toe. “Maar het is voor een relatief kleine organisatie steeds lastiger bij uitbreiding van haar taken alles goed te doen. Je kunt daar mee doorgaan tot je wordt gedwongen tot samensmelting van gemeenten of zélf iets ondernemen. Wij hebben besloten samen een robuuste organisatie op te zetten, met een hoogwaardige dienstverlening tegen een aanvaardbare prijs. Maar er verandert voor Aalsmeer meer dan voor Amstelveen.” Volgens de burgemeesters bestaat er in het land grote belangstelling voor de ambtelijke fusie, omdat het tot nu toe de grootste van deze omvang is voor gemeenten.

Lees ook:Aalsmeerse ICT overgedragen aan Amstelveen
Lees ook:Telefoontjes voor Aalsmeer komen in Amstelveen binnen
Lees ook:Ook raad Aalsmeer akkoord met ambtelijke fusie
Lees ook:Amstelveen en Aalsmeer gaan ambtelijk hecht samenwerken
Lees ook:Ambtelijke fusie met Aalsmeer naar ondernemingsraden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.