Woonlasten stijgen gematigd bij volle gemeentekas

Gemeente Amstelveen zit er financieel weer warmpjes bij. De gemeente Amstelveen zit er financieel weer heel warmpjes bij. De magere jaren van bezuiniging op bezuiniging zijn voorbij. Daarom blijven de woonlasten voor de burgers volgend jaar gematigd. Zij stijgen per saldo met 1,2 procent. Wel wordt de Onroerend Zaak Belasting met 3,25 procent geïndexeerd, maar daar staat tegenover dat riool- en afvalstoffenheffing gelijk blijven. De indexering van toeristen- en precariobelasting bedraagt overigens ook 3,25 procent.

Amstelveen is volgens het college nu financieel het gunstigst in de regio Amstelland en de Meerlanden. Maar nog altijd duurder dan Amsterdam. Dat blijkt uit de programmabegroting 2008 en de tarievennota. In de begroting is aangegeven wat de gemeente wil, hoe zij dat denkt te bereiken en wat het kost. Daarbij zijn streefcijfers en eindindicatoren opgenomen om te kunnen sturen bij het uitwerken van de diverse programma's.

"Wij hebben enorm de wind mee," zei wethouder Financiën Frans Hellendall bij de presentatie van de begroting. Hij verwacht tot 2011 jaarlijks een overschot. Dat is structureel. Inclusief eenmalige meevallers is dat voor het komende haar 1,2 miljoen euro. De komende jaren loopt dat met vele miljoenen op, vooral als gevolg van grondexploitatie van nieuwbouwprojecten.

Het komende jaar ontvangt de gemeente, vooral door de bouwstroom, ruim 17 miljoen aan eenmalige middelen. Daarvan wordt 5,7 miljoen aan een topsporthal gespendeerd en 7,2 miljoen aan het vernieuwingsprogramma voor gemeentelijke accommodaties (PIA2). Verder komt wordt een waterplan uitgevoerd (2,2 miljoen) en gaat er geld naar nieuwbouw voor de scoutinggroepen. Verwacht wordt dat het aantal inwoners tot 2011 oploopt van 79 duizend naar ruim 83 duizend. Ook dat heeft gunstig effect op de inkomsten uit het gemeentefonds van het Rijk.

 Overigens had Hellendall gehoopt ook de bouwleges (die 1,5 procent van de bouwsom blijft) verder te verlagen, maar dat is wegens het enigszins stagnerende bouwvolume niet mogelijk. De opbrengst moet kostendekkend zijn, is het uitgangspunt. "Maar wij zijn nog steeds een van de allerlaagste in het land," aldus Hellendall.

De kosten van bestemmingsplanwijzigingen voor eenvoudige bouwsels (zoals plaatsing van een fietsenstalling in de voortuin) dalen overigens van 221 naar 67 euro. Parkeertarieven blijven gelijk en de keuringskosten voor parkeerkaarten van gehandicapten gaan fors omlaag (met 21 procent). De hondenbelasting stijgt met 12 procent en wordt ook nog eens geïndexeerd. Dat heeft te maken met de kosten van de uitvoering van het hondenbeleid.

Overigens was de besluitvorming over het financiële beleid door de gemeenteraad in feite al tot stand gekomen op basis van de eerder verschenen – en geamendeerde – kadernota. De programmabegroting bevat de uitwerking daarvan. Maar daarin konden ook sindsdien geconstateerde meevallers worden verwerkt. Die ontstonden onder meer doordat er meer geld van het Rijk komt. De begroting van de gemeente beloopt ongeveer 200 miljoen euro.

Hellendall: "Er is op dit moment voldoende geld, maar wij moeten wel beseffen dat er ongetwijfeld weer eens andere tijden aanbreken. "

 

Lees ook:Financiƫle positie gemeente sterk verbeterd
Lees ook:Gemeentelijke lasten stijgen volgend jaar
Lees ook:Geen begrotingswijziging door recessie en ‘IJsland’
Lees ook:Bijna eenderde terug van IJsland-miljoenen
Lees ook:ROA kost ruim twee euro per Amstelvener

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.