Burgerbelangen wil af van stelselmatige overschrijding van bouwbegrotingen

Er moet een einde komen aan het voortdurend overschrijden van begrotingen voor bouwwerken, zoals nieuwe scholen. Dat vindt Burgerbelangen. De gemeenteraadsfractie wil dat B en W stoppen met het maken van ‘onrealistisch' geraamde bouwsommen. Zij zegt het onaanvaardbaar te vinden dat ‘keer op keer voorstellen worden aangenomen die korte tijd later fors naar boven worden bijgesteld' wegens verkeerde begrotingen.

 

De redenen die voor forse overschrijdingen door het college worden aangedragen, zijn volgens BBA doorgaans van tevoren in te calculeren. De fractie is er ontstemd over dat het huisvestingsplan voor het onderwijs niet binnen de begroting valt uit te voeren. ‘Voor de nieuwbouw van de Panta Rhei aan Pandora wordt nu 10 miljoen euro geprognotiseerd zonder dat met de bouw is begonnen. Dit was aanvankelijk 6,4 miljoen euro. Een overschrijding met ruim 55 procent,' aldus BBA.

Ook bij een noodzakelijke verbouwing van het poppodium P60 is van onjuiste prognoses uitgegaan, zegt BBA. Die kost inmiddels bijna 20 procent meer dan de geraamde 1,66 miljoen. "En bij zowel Panta Rhei als P60 is onduidelijk of ons bij de bouw nog verassingen te wachten staat," aldus BBA-raadslid Oord.

BBA stemde destijds al tegen het onderwijshuisvestingsplan, omdat zij de financiële onderbouwing boterzacht vond. "Helaas zijn onze toen geuite zorgen terecht gebleken," vindt Oord. BBA heeft andere politieke partijen opgeroepen aan het college een duidelijk signaal af te geven door extra kredieten af te wijzen. "Juist voor zulke grote uitgaven moet het college voor een gedegen onderbouwing zorgen, waarbij tegenvallers en eventueel meerwerk te voren op een correcte wijze moeten worden ingecalculeerd. Behoorlijk bestuur vereist behoorlijke begrotingen zonder dat de gemeenteraad voor wat betreft de meerkosten voor voldongen feiten wordt geplaatst.' Aldus BBA.

Lees ook:Raad komt ijlings Panta Rhei te hulp met 2 miljoen extra
Lees ook:GroenLinks verliefd op Panta Rhei
Lees ook:Erik Holtslag nieuwe directeur Panta Rhei
Lees ook:Debatwedstrijd voor vmbo
Lees ook:Strijd tussen getrainde debaters vmbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.