Gemeente heeft financieel wind weer mee

De gemeente heeft financieel de wind weer mee. Na jaren van bezuinigingen kan het huidige college van B en W veel leuke dingen voor de bevolking doen. "Het geld klotst tussen de bureau," grapte wethouder Frans Hellendall van Financiën al eens. De zogenoemde kadernota voor komende jaar, waarin de kaders voor de begroting 2008 zijn aangegeven, laat jaarlijks structureel overschot zien, dat in 2011 op een half miljoen euro uitkomt. In de aanloop daarheen zijn er intussen al tal van investeringen in onder meer sport, onderwijs, citymarketing en groen (terugdraaien van eerder geplande bomenkap).

 

Tegelijk met de kadernota, presenteerden B en W een risicoanalyse en de beleidsnotitie ‘Samenwerken aan de kwaliteit voor Amstelveen: werk in uitvoering.' Volgens het college wil het met die laatste aangeven hoe het begrip ‘samen' uit het coalitieprogramma wordt vertaald en hoe dat tot nu toe is gebeurd. Het stelt de gemeenteraad voor extra geld vrij te maken voor onderwijshuisvesting, schuldhulpverlening, versterking van de marketing en de acquisitiestrategie (om meer bedrijven naar Amstelveen te halen), Amstelveen als sportstad en stopzetten van de bomenkap. Daarmee is bij elkaar 627 duizend euro gemoeid. Maar daarnaast denken B en W aan een miljoenendans voor multifunctionele accommodaties voor welzijn en preventieve zorg, een topsporthal en de uitvoering van een waterplan (waterkwaliteit en -berging). Financiering daarvan moet komen uit de 18 miljoen euro die de gemeente aan grondexploitaties overhoudt.
Ondanks de vele uitgaven willen B en W de tarieven alleen indexeren, in overeenstemming met de inflatie. De riool- en begraafplaatstarieven blijven gelijk, de honderbelasting wordt verhoogd en de bouwleges verder verlaagd. Amstelveen maakt geen gebruik van de door het Rijk geboden mogelijkheid de OZB tarieven maximaal te laten stijgen, maar handhaaft het beleid dat alleen voor inflatie wordt aangepast. "Daarover hoeft in Amstelveen dus geen onrust te ontstaan," zegt Hellendall. Uit de bestemmingsreserve ‘kwaliteitsimpuls' (de opbrengst van de verkoop van het kabelbedrijf) willen B en W de publieksentree in het raadhuis opnieuw inrichten, een nieuwe gymzaal bij de school Palet noord bouwen, het Dorpsplein opwaarderen en apparatuur voor de RTV Amstelveen aanschaffen. Het college waarschuwt wel voor financiële onzekerheden. Er moeten bijvoorbeeld nog besluiten vallen over de rijksuitkeringen aan de gemeenten. Daarom springt het naar eigen zeggen nogal voorzichtig om met structurele middelen en wat ruimhartiger met onderwerpen die eenmalige middelen vragen. "Dit college heeft een aantal stevige stappen kunnen zetten," constateert burgemeester Jan van Zanen. "Het is nu zaak een aantallen dingen die het in deze periode nog wil bereiken in de grondverf te zetten." De kadernota is belangrijker dan die in het verleden was, vindt hij. Volgens Hellendall ligt het accent nu zwaarder op de kadernota dan op de komende begroting. "Bij de behandeling van de begroting door de raad wordt in feite alleen nog afgetikt wat in feite al eerder is besloten."

Lees ook:Financiƫle positie gemeente sterk verbeterd
Lees ook:Woonlasten stijgen gematigd bij volle gemeentekas
Lees ook:Gemeentelijke lasten stijgen volgend jaar
Lees ook:Gemeente heeft vorig jaar 7 miljoen over gehouden
Lees ook:Binnenkort duidelijkheid over bijdrage A9-tunnel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.