Bouwleges gaan met een kwart omlaag

Als de gemeenteraad dat goedkeurt gaan de bouwleges met terugwerkende kracht per 1 januari 2007 met een kwart omlaag. Zij bedragen dan 1,5 in plaats van twee procent van de bouwkosten. In het verleden gold een degressief tarief: hoe hoger bouwkosten, hoe lager het percentage legesheffing. De raad koos in 2005 voor een uniform tarief.

 

Naast een uniform tarief van 1,5%, stelt het college ook voor het minimum bedrag van € 200 aan bouwleges te verlagen naar € 65. Dat is vooral in het voordeel van degenen die een ‘lichte' bouwvergunning aanvragen. Volgens wethouder Hellendall, verantwoordelijk voor vergunningen, waren de leges voor schuttingen, schuurtjes en dergelijke kleine projecten relatief hoog.

De tariefsverlaging is mogelijk omdat er de komende tijd fors gebouwd gaat worden. De kosten voor bouwvergunningen hoeven niet evenredig te stijgen, vindt de gemeente. Zij wil in het kader van de voorgenomen deregulering de vergunningen meer op elkaar afstemmen en waar mogelijk vereenvoudigen. Er is een investering van € 485.000 nodig om het verwachte grotere vergunningenvolume met een beperkte personeelsuitbreiding te kunnen afhandelen.

In de afgelopen vijf jaar is het tarief van 4% leges in diverse stappen naar een uniform tarief van 1,5% gedaald.

Als de raad eind april 2007 instemt met het voorstel zal er voor tussen de 150 tot 200 sinds 1 januari ingeboekte bouwaanvragen een verrekening plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de indieners ervan hun geld voor 1 juli terug ontvangen.

Lees ook:Amstelveen heeft toptarief bouwleges
Lees ook:‘Bouwleges moeten nog goedkoper’
Lees ook:D66 en SP tegen, raad voor hogere bouwleges
Lees ook:Ondanks verhoging bouwleges onder landelijk gemiddelde
Lees ook:Bouwleges kunnen weer omlaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.