Brinkhorst vindt water afsluiten acceptabel

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) vindt dat nutsbedrijven heel zorgvuldig handelen als zij wanbetalers afsluiten van het waterleidingnet. Daarom vindt hij ingrijpen door de overheid niet nodig. Hij antwoordde dat op vragen van de SP-fractie in de Tweede Kamer. Amstelveen kwam in het nieuws doordat Eneco hier, als incasseerder voor het Waterleidingbedrijf Amsterdan, tientallen woningen afsloot. Landelijk is dat met 2000 huishoudens gebeurd, zei Brinkhorst. Volgens hem duren de afsluitingen nooit lang en grijpen de nutsbedrijven pas naar herhaalde aanmaningen naar dat middel. Overigens kwam Dte, toezichthouder voor de energiesector, wel tot de conclusie dat het afsluitbeleid op onderdelen kan worden verbeterd.

Lees ook:B en W wisten al een jaar van waterafsluiting
Lees ook:B&W blijven erbij: sociale huurwoningen genoeg
Lees ook:GroenLinks: banenproject voor isolatie-achterstand
Lees ook:Dakloos door faillisement projectontwikkelaar
Lees ook:GroenLinks vindt wantoestanden De Wending meevallen

23 reacties op “Brinkhorst vindt water afsluiten acceptabel

  1. Boy Quijs

    a-sociaal,dat deze bedrijven gewoon een machtspositie hebben en mensen gewoon beroven van een van de levensbehoefte gewoon water,water heeft een mens nodig om te overleven.
    Laten we het maar niet hebben over de gezondheid van de mens,als mensen in de problemen komen moeten ze potverdorie geholpen worden en niet nog eens een schop na krijgen. Maar ja het zal de Heren met de hooge inkomens een reet intresseren of jan met de pet nog verder in de problemen komt.
    Ik zelf ben ook afgesloten sinds twee dagen heb drie kinderen en een vrouw komen ze oppermachtig aan de deur met drie man jongen jongen wat een stelletje zielepoten.

    Bedankt Overheid, Nederland het land van water.

    Iedereen veel sterkte die ook is afgesloten. m.vr.gr B Quijs

      /   Beantwoorden  / 
  2. hielko plantenga

    Boy, je hebt niet gereageerd op de aanmaningen? Als je dat wel had gedaan kon er wellicht een regeling getroffen worden. Juist omdat water een basisbehoefte is dien je dat (daar hoort het betalen van je waterrekening ook bij) ook prioriteit te geven. Ik heb geen inzage in je prive situatie maar schelden, foeteren en afgeven op hoge heren zal jou niet helpen om de rekening te betalen. Het probleem bespreekbaar maken wel. Je kinderen verwachten dat ook van jou. Ik hoop dat je dit positieve advies opwaarde weet te schatten.
    Sukses en sterkte toegwenst!

      /   Beantwoorden  / 
  3. sandra

    Ik vind het heel erg als ze je afsluiten van water.Ik vind dat het een levensbehoefte is en je hebt het nodig.Zonder water kun je niet functioneren en zonder te functioneren kun niet aan geld komen om te betalen!!!Ik vind dat nederland best wel wat soepeler mag worden tegenover nederlanders enne b Quijs veel succes
    greets sandra

      /   Beantwoorden  / 
  4. Johan Th. Bos

    Boy, ben je al weer aangesloten? Als een moeder haar kinderen achterlaat voor een verblijf in een gouden kooi staat heel Nederland op zijn kop, uit zorg voor de kinderen. Hoe zit het met kinderen zonder water eigenlijk? En denk maar niet dat ook maar 1 politicus een poot uitsteekt in jouw geval. Die hebben helemaal niets met het gewone volk. En zullen je bij zo’n met veel tam tam omgeven wijkbezoek ook wel zorgvuldig mijden. Het moet niet te basic worden. Sterkte.

      /   Beantwoorden  / 
  5. rob

    Even een reactie op mensen die worden afgesloten van water,ik heb er geen goed woord voor over dat men afsluit van het gebruik van water,natuurlijk moet iedereen betalen of je nu aanmaningen hebt gekregen of niet er zal altijd wel een probleem zijn om voor die groepen mensen een oplossing te zoeken,omdat men wel bereid is te betalen maar de middelen vaak niet toereikend zijn,laat de hoge heren zich eerst maar eens druk maken om het eigen volk en niet zo voorop lopen met het geven van geld aan het buitenland,maar ja je moet je naam hoog houden ten kosten van alles,inwoners van nederland maak allen een vuist tegen deze regering en de grote bedrijven die opermachtig lijken maar wel verslaanbaar zijn men moet wel willen om een vuist te maken en daar makeert het hier in nederland wel aan,wij zijn het verplicht aan onze kinderen en kleinkinderen om de toekomst veilig te stellen,en dat gaat zeker niet met z’n regering en bedrijven die hun macht gebruiken en zich maar verijken met hoge inkomsten,nogmaals iedereen moet betalen voor de gebruikte diensten van het dagelijks leven maar doe dat wel op een menselijke manier,maar ja U kent het spreekwoord mensen zijn erger dan beesten.

    toch een goed weekend voor deze mensen die in de problemen zitten. Rob

      /   Beantwoorden  / 
  6. Hans van der Liet

    Een man komt in de biechtstoel en zeg tegen de pastoor: “Meneer pastoor, ik ben ziek, heb geen geld en ik moet drie kinderen voeden. Nou heb ik een brood gestolen bij de bakker, wat vindt u daarvan?” Pastoor: “Mijn zoon, in dat geval mag je een brood stelen”.
    Dan komt er een vrouw en die zegt: “Meneer pastoor, ik heb geen werk en moet mijn werkloze man te eten geven. Ik heb een brood gestolen, hoe vindt u dat?” Pastoor: “Kind, in dat geval mag je een brood stelen”.

    Dan komt er weer een man in de biechtstoel en die zegt “Meneer pastoor, ik zit financieel helemaal aan de grond, wat moet ik in godsnaam doen, ik zie geen uitweg meer?!”
    Meneer pastoor vraagt: “Wat doe je dan voor de kost, als ik vragen mag”

    Waarop de man zegt: “Ik ben de bakker.”

    Meneer Plantenga heeft gelijk: juist omdat water een eerste levensbehoefte is, moet je die rekeningen het eerst betalen. Enne, meneer Bos: de politici hier in Amstelveen zijn nog heel soepel en bereid om regelingen te treffen met mensen die het moeilijk hebben. Maar de Eneco (waarvan gemeentes de aandeelhouders zijn, dus wij als volk eigenlijk) hoeft nu toch werkelijk niet te dulden dat er mensen zijn die menen voor bepaalde voorzieningen niet te hoeven betalen.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Hilda

    Hallo, ik ben een vrouw van 49 jaar en ben sins 6 februari gescheiden na een huwelijk van 30 jaar.Mijn ex man heeft geen geld om mij allemetatie te betalen en ik krijg een wao uitkering waar ook nog beslag op ligt.Ik heb een inkomen nu van 687 euro per maand,diegene waar ik samen een huis mee huurde is spoorloos en ik zit dus met een huur van 504 euro per maand,nog geen huurtoeslag omdat de woning voor mij alleen niet toepassend is.Ik betaal geen zorgkosten en geen water meer omdat ik het gewoon niet heb.504 aan huur en 143 euro aan gas en electra.Ik heb dus 40 euro per maand om van te leven en nu willen ze mij dus ook nog van het water afsluiten.Ik mag het niet zeggen maar soms denk ik wel eens was ik maar een imigrant dan heb je dat soort problemen niet.Bij mij in de buurt is een assielzoekers centrum en daar staan zoveel schotelantennes en rijden ze op mooie fietsen, altijd goede warme kleding aan.Ik kan nog geen winterjas komen of goede schoenen.En deze week dan ook geen water meer,WIE gaat mij nu helpen ???? Niet dus niemand.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Johan Th. Bos

    Ik zou uw politieke vertegenwoordigers, die in verkiezingstijd zich altijd zo begaan met de minima tonen, eens aan hun jasjes trekken. Em laat u mij vooral weten hoe dat afloopt? Woont u trouwens in Amstelveen?

      /   Beantwoorden  / 
  9. L.M. Nobre Canha

    Wat niet zo snel gepubliceerd wordt is dat bedrijven als Eneco of waterleidingbedrijven nooit zomaar de waterlevering afsluiten. Daaraan voorafgaand zit meestal al een herinnering, een aanmaning, een ingebrekestelling en in de meeste gevallen is er ook een incassobureau ingeschakeld geweest om de uitstaande vorderingen te incasseren. Ja, water is misschien een levensbehoefte, maar zo is eten ook en daar moet je ook voor betalen. Waarom zou je dan niet voor het gebruik van water moeten betalen? Het te laat of helemaal niet betalen voor water kost waterleidingbedrijven handen vol met geld, wat weer resulteert in hogere tarieven. Dus eigenlijk moeten de goede klanten (de klanten die op tijd betalen) de dupe worden van de slechte klanten (de klanten die te laat of helemaal niet betalen). Is dit dan wel eerlijk??

      /   Beantwoorden  / 
  10. Marjan

    Hoi
    Ik ben een moeder van 6 kleine kinderen en heb een man. Voor ons was 2006 een verschrikkelijk jaar. De werkgever van mijn man ging faiiet en weigerde te betalen. Hiervoor nam hij een advocaat en ondertussen hebben we nog niets ontvangen (Wel advocaatkosten).Daarna nog eens een werkgever die veel te weinig betaalde.(ook een advocaat) Toen volgde er een periode van werkeloosheid en zaten we diep in de schulden omdat we al maanden de vaste lasten niet konden betalen. Dit konden we ivm een minimale uitkering ook niet meer inlopen. Ik kreeg een burnout met ernstige gevolgen. Nu heeft mijn man een vast contract en sinds een maand werk. Maandag worden we afgesloten van water, ondanks dat mijn man heeft kunnen laten zien dat we eind van deze maand kunnen betalen. Ook komt 1 juli de kinderbijslag. Ze gaan niet accoord. Dus wie zij dat ze zo soepel waren?
    We hebben alles geprobeerd, lenen gaat niet door een negatieve bkr en verder kan niemand helpen. Daarbij heb ik nu na deze periode 5 euro per dag te besteden aan eten en drinken voor ons achten. Hier kan ik dus geen water van betalen. Zeker met dit warme weer maak ik me ernstig zorgen en begrijp ik niet dat ze geen 2 weken willen wachten.
    Dan komt er over 2 weken ook nog eens 300 euro aansluitkosten bij. Hierdoor kan ik volgende maand dus geen huur betalen en moet ik het gat dichten voor water. Pure bureaucratie. Men kijkt niet meer eerlijk naar een probleem!

      /   Beantwoorden  / 
  11. JOHAN TH. BOS

    Ik zou wensen dat al die lokale politici met de door hen beleden sociale bewogenheid in concrete gevallen als deze iets dede. Reken er niet op. Misschien veel geleuter, een nota en weet ik weel. Maar daarmee stroomt er helaas geen water uit uw kraan. Bij het CDA hoeft u niet aan te kloppen, want de voorzitter van die club huldigt het marktprincipe. Als er veel water nodig is, mag wat hem betreft de prijs fors omhoog, zoals van alles wat schaars is. Zo kijkt hij ook aan tegen huisvesting, een andere eerste levensbehoefte. Maar stuur toch us noodkreet maar door naar alle raadsleden. U vindt hun adressen op de site van de gemeente (amstelveen.nl). Veel hoop geef ik u niet, want er zijn geen verkiezingen in zicht.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Hans van der Liet

    Nou, daar kunnen we het weer mee doen.

    Even voor de goede orde: voor die gevallen waarin mensen niet meer zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien, is er de Wet Werk en Bijstand. Die had vroeger het nadeel, dat je aanvraag pas maanden later resultaat had. Zo kreeg ik zelf na twee maanden “werkloosheid” mijn eerste geld van de WWB zegge en schrijve één week voordat ik het eerste salaris uit mijn nieuwe baan ontving (hetgeen circa vier keer zoveel was).

    De politici hier te lande hebben echter de WWB nu zó aangepast, dat je vrijwel meteen een voorschot krijgt. Hulde dus aan de politici.

    Zonder al te veel op dit individuele geval te willen ingaan (waarvan de heer Bos noch ikzelf alle ins en outs kennen): aangezien water de eerste levensbehoefte is, vraag ik me af waar deze familie het spaarzaam aanwezige geld wél heeft uitgegeven. Ik had in ieder geval nog even gewacht met het in de arm nemen van een dure advocaat, maar eerst gezorgd dat ik de rekening van het waterbedrijf betaald heb.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Herman

    Water afsluiten.dwangmiddel? chantage? volgens de kantonrechter te Heerlen(8 juli jl.)mag de levering van water niet worden afgesloten aangezien het een mensenrecht is.
    Water is van ons allemaal en bij een achterstand kan Vitens of Nuon de normale incasso weg volgen die iedere Nederlander moet volgen 1. deurwaarder 2.kantonrechter.
    Nee Vitens stuurt een aanmaning en zet daar
    145%incasso kosten overheen.voor de goede volg orde een deurwaarder mag maar 13% rekenen.excl.dagvaarding ect.Maar wat veel erger is Vitens sluit af om de kosten en niet om het voorschot. Dus ook betaal je het
    voorschot dan incaseren zij dat als kosten en sluiten je toch af.zelfs voor een bedrag
    van 150 euro (en dat zijn incasso kosten)
    fijn he zo’n Maatschappij? Bestond Rara nog maar.En al die beter weters en bestuurders?
    dat zijn de witteboorden criminelen.stem ze weg bij de volgende verkiezingen.

      /   Beantwoorden  / 
  14. k.brinksma

    waterbedrijfen moet werken voor hun geld en de gene die water hebben moeten gewoon betalen
    maar in somige gevalen denken mensen dat zij niet van het water worden afgesloten dus betalen ze gewoon niet en beginen ze pas te zuren als ze een brief krijgen dat ze over 2 dagen worden afgeloten of ze zijn al afgesloten maar wat ik vind dat niet kan dat je pas word afgesloten nadat je 300 euro shuld bij hun hebt en daarover heen nog een keer aansluitkosten van 300 euro moet betalen intotaal dus 600 euro en hoe moet iemand dat dan gaan betalen met een bijstands uitkering

      /   Beantwoorden  / 
  15. peet

    Wij zitten al vanaf november Zonder water tot aan heden toe.
    Ik vind dit zeer assosiaal. Door omstandigheden ben ik vanaf mei 2008 niet meer instaat geweest om te werken. Dus moets mijn reserverpotje opmaken. Dit komt omdat ik voor mij zelf heb gewerkt. Ik krijg nergens recht op voor een inkomen, dit omdat ik mij daar niet voor had verzekert, zulke grote bedragen kwamen er bij mij niet binnen. Heb nooit mijn handen opgehouden voor een uitkreing. En nu ik dus in de financieele problem,en zit kom ik daar niet meer uit word ook nog eens het water afgesloten.
    Ben wel bezig met werk aan het zoeken wat bij mij past, wegens mij ziekte.

    Nu wou ik toch eens vragen of iemand mij hier mee kan helpen, dat ik toch weer zo snel mogelijk water krijg.

      /   Beantwoorden  / 
  16. rob nijkamp

    @ Peet;
    Ik begrijp uit je verhaal dat je sinds november geen water meer krijgt. Als je in Amstelveen woont dan is dit vreemd, want er is een aantal jaar geleden politiek afgesproken dat er niet meer zou worden afgesloten. Dat er als zelfstandige is gestopt met werk betekent dat er geen recht op WW uitkering zal zijn. Het ziek zijn is ook niet verzekerd begrijp ik uit het verhaal. Mogelijk kan de gemeente vanuit de sociale dienst en/of WWB een tegemoetkoming realiseren. In ieder geval succes gewenst.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Johan Bos

    @ Rob, jij denkt echt dat er we eens wat goed gaat in de bureaucratie. Nogal kinderlijk. Je moet ervan uitgaan dat er nooit iets goed gaat, is mijn ervaring met door en tegen elkaar in werkende instanties. De politiek zit in een ivoren toren dingen af te spreken, maar dat levert echt niks op. Zembla uitzending gezien? Gaf mij een deja vu gevoel.

      /   Beantwoorden  / 
  18. rob nijkamp

    @Johan, ik denk absoluut niet dat het goed gaat in de overbekende bureaucratie. Door Peet is om informatie gevraagd welke ik heb gegeven. Ik weet ook evenals jij dat het vorige college van B&W evenals de gemeenteraad een besluit hebben genomen mbt niet meer afsluiten van water. Niet kinderlijk, maar herhalen van besluiten die de politiek allang weer is vergeten. De zembla uitzending niet gezien, maar was bekend met het beeldmateriaal. Niet verbaasd, maar wel weer bevestiging hoe ver de echte wereld afligt van de politieke wereld. Begrijp dus heel goed je dejavu gevoel, maar daar heeft Peet geen water mee!

      /   Beantwoorden  / 
  19. Johan Bos

    Het is tragisch dat je ervan uit moet gaan dat alles altijd verkeerd gaat. Ik heb daarmee inmiddels jarenlang ervaringt bij tig instanties. In de zorg, bij de overheid etc. Als iets goed gaat is dat een wonder. En intussen worden de toippen van die organisaties steeds duurder. De stijging van de salarissen daar en de daling van de kwaliteit van het geleverde product zijn omgekeerd evenredig (in het gunstigste geval).

      /   Beantwoorden  / 
  20. g de vries

    Dar kan minister brinkhorst wel zeggen met zijn riante salaris door de belastingbetalers op te hoesten.
    de arrogantie die deze bewindslieden zich permiteren is soms behoorlijk respectloos.
    en dat voor de vertegenwoordigers van het volk(gepeupel als in de middeleeuwen)
    Ronduit schaamteloos en een bewijs dat deze lieden niet eens weten wat er in nederland aan de hand is.

      /   Beantwoorden  / 
  21. g de vries

    Oh ja.nog ff over de normen en waarden die werden gesteld door onze steller de hr Bakenende.Deze gereformeerde man die in zijn kerk een hoog aanzien heeft kan de volgende 2000 jaren nog wel zijn water betalen na zijn salaris opslag ter hoogte van waar de gemidelde mens nog 30 jaar voor moet sparen.
    het CDA moet binnenkort maar eens een pittige Bijbelstudie gaan volgen.
    Misschien komen ze de volgende stelling wel tegen;
    HET IS MOEILIJKER VOOR EEN RIJK MENS IN DE HEMEL TE KOMEN DAN DAT EEN KAMEEL DOOR HET OOG VAN EEN NAALD KAN KRUIPEN.
    Hopelijk is in de hemel het water wel gratis.

      /   Beantwoorden  / 
  22. Hans vd Liet

    Er staat in de Bijbel ook: geef aan de keizer wat des keizers is!

      /   Beantwoorden  / 
  23. Johan Bos

    @ Hans. En Gode wat Gods is. Als we daar mee beginnen kunnen we altijd nog zien wat er voor de keizer overblijft. Maar los daarvan: u ziet Balkenende dus als de keizer van Nederland, voor wie het volk maar moet bloeden? Ervan afgezien dat zijn salaris in vergelijking tot wat het koninklijk huis ons kost een schijntje is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.