Brandweer werkt met Google Glass

gg[1]Als eerste korps in Nederland experimenteert de brandweer Amsterdam-Amstelland met Google Glass, de op een bril bevestigde computer á la een smartphone. Daarmee kunnen dus ook foto’s en video’s worden gemaakt. De brandweer onderzoek vooral de mogelijkheden bij repressief werk, in samenwerking met ICT dienstverlener Incentro.  “Als je kijkt naar de mogelijkheden die het systeem in potentie biedt, denk ik zeker dat de brandweer er profijt van kan hebben,” zegt commandant Elie van Strien. “Ik ben van mening dat Glass bij kan dragen aan onder andere een veiliger optreden van ons personeel.”

De brandweer ontwikkelt zich volgens haar steeds meer naar een informatiegestuurde organisatie. Brandweer Amsterdam-Amstelland maakt al enkele jaren gebruik van Open Data, wat onder meer resulteerde in het Sociaal Woning Brandrisicoprofiel. Onderzocht is welke bewonersgroepen de meeste kans hebben slachtoffer te worden van een woningbrand. Met die informatie kan het korps gerichter inzetten op het verhogen van het brandveiligheidbewustzijn en het aantal branden terugdringen. Ook worden data ingezet om brandweermensen te voorzien van relevantie informatie als zij onderweg zijn naar een incident. Glass kan volgens de korpsleiding een volgende stap betekenen in het gebruik van data tijdens incidenten.

Het korps gebruikt Google Glass nu voor leerdoeleinden. Op afstand kan realtime worden meegekeken met officieren van dienst tijdens oefeningen en incidenten. Het korps kijkt vooral naar de toepasbaarheid van bestaande apps, zoals Google Hangouts voor het kunnen videostreamen van incidentbestrijding en Layar.

Daarnaast wordt samenwerking gezocht met private partijen voor het bouwen van software om data aan het systeem te koppelen. Gedacht wordt aan de informatie uit het crash recoverysysteem, dat gebruikt wordt bij verkeersongevallen.  Daarin staan belangrijke gegevens over voertuigen, zoals de locatie van airbags en waar de brandweer het voertuig moet openknippen in geval van een beknelling.

Google Glass wordt ter beschikking gesteld door ICT dienstverlener Incentro, waarmee het korps samenwerkt bij het toepassen van open data. In 2013 werd Brandweer Amsterdam-Amstelland uitgeroepen tot slimste organisatie van Nederland wegens het gebruik van open databronnen. Google Glass kan volgens Van Strien een volgende stap zijn in het vertalen van de beschikbare data naar de praktijk. Zie: http://youtu.be/NZzCJvKsWg4 

Lees ook:Brandweer leert slippen op unieke mat
Lees ook:Politie sportief tijdens triathlon
Lees ook:Brandweer rukte ruim elfduizend keer uit
Lees ook:Publiekscampagne: brandweer komt ook voor reanimatie
Lees ook:Vrouw omgekomen bij brand De Kwakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.