Brandweer rukte ruim elfduizend keer uit

In 2012 is er 11.488 keer een beroep gedaan op Brandweer Amsterdam-Amstelland. Dat komt neer op ruim dertig meldingen per dag. Het aantal meldingen daalde vergeleken met 2011, toen er 12.643 keer brandweerhulp werd gevraagd. Bij de meldingen ging het 5180 keer om hulpverlenin. Zo rukte het korps vorig jaar 418 keer uit voor een reanimatie. Alle voertuigen zijn uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator voor snelle hulp bij hartfalen. Omdat de brandweer vaak snel ter plaatse is, wordt kostbare tijd gewonnen en stijgt de overlevingskans van iemand in zo’n geval.

Een groot aantal hulpverleningen betrof liftopsluitingen, waarvoor het korps 726 keer werd gealarmeerd. Hoewel de brandweer veel energie steekt in het voorkomen van branden, is ondenkbaar dat er nooit meer brand uitbreekt. Het afgelopen jaar braken er in Amsterdam-Amstelland 2647 branden uit, waarvan 564 keer in woningen. Acht personen overleden als gevolg van brand.
Het Team Brandonderzoek onderzocht vorig jaar 193 branden, waaronder 187 woningbranden. Uit de resultaten blijkt dat het merendeel hiervan is veroorzaakt door menselijk handelen (61%). In deze categorie vallen onder andere branden die zijn ontstaan tijdens het koken, klussen of door kaarsen. Falende apparatuur staat met 23% op de tweede plaats van de meest voorkomende brandoorzaken.

Hoewel nut en de noodzaak ervan evident zijn, ontbreekt in veel huishoudens nog een rookmelder. In maar liefst 61% van de onderzochte woningen was zo’n apparaat aanwezig. Bij slechts 29% was een goed functionerende rookmelder opgehangen. Tijdens de woningbezoeken die Brandweer Amsterdam-Amstelland vorig jaar bracht in Amsterdam Zuidoost, is in 1295 woningen een brandveiligheidscheck uitgevoerd. In de helft van deze woningen was een rookmelder aanwezig, in 32,3% betroof het een goed werkende rookmelder.

 

Lees ook:Meer branden in Amstelveen, minder in regio
Lees ook:Drukke Oudejaarsnacht voor de brandweer – drie brandjes Amstelveen
Lees ook:Brandweer: rustige jaarwisseling
Lees ook:Brandweer voert campagne voor rookmelders
Lees ook:Brandweer werkt met Google Glass

2 reacties op “Brandweer rukte ruim elfduizend keer uit

  1. jo

    :) hoe kan ik een koolmonoxidemelder goed testen (bedoel niet die testknop)

      /   Beantwoorden  / 
  2. peterpc

    Sluit de afvoer af van verwarming etc.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.