Aanpak woninginbraak ook in 2014 prioriteit gemeente

Burgemeester Jan van Zanen

Burgemeester Jan van Zanen

Aanpak van – dit jaar opnieuw in aantal met 32% gestegen – woninginbraken blijft volgend jaar een prioriteit van de gemeente. Daarnaast richt zij zich op het beteugelen van overlast door de jeugd, vernielingen, de dit jaar al met 28 procent toegenomen zakkenrollerij en huiselijk geweld. Dat blijkt uit het door het college van B&W vastgestelde ‘actieplan integrale veiligheid’ voor 2014.

Burgemeester Van Zanen betreurt het dat, na afname in vorige jaren, het aantal inbraken dit jaar weer steeg. Ook overlast en vernielingen komen nog te vaak voor, vindt hij. “In samenwerking met de politie en andere partners zullen we er alles aan doen om de cijfers te verbeteren. Door preventie, gerichte acties en maatregelen. Zo starten we binnenkort al met het Donkere Dagen Offensief, persoonlijke voorlichting aan de deur en extra toezicht in een aantal wijken waar veel wordt ingebroken.”

Hoewel de woninginbraken de pan uit rijzen, is en blijft Amstelveen volgens de gemeente veilig. Zij verwijst  naar de Atlas der gemeenten, een vergelijking tussen de 50 grootste gemeenten van Nederland, waarin Amstelveen al jaren op de eerste plaats staat.

Het aantal inbraken is in 2013 (tot en met augustus) met 32 % gestegen ten opzichte van 2012. Het beeld is sinds augustus verbeterd, maar inbraakpreventie blijft ook in 2014 van kracht in de vorm van diverse activiteiten, zoals voorlichtingsbijeenkomsten, speciale acties e.d. De bestaande regeling kleine veiligheidsprojecten voor particulieren en een gelijke regeling voor ondernemers blijven onverkort van kracht in 2014.

 

Jeugd en veiligheid

De regie op het gebied van jeugd en veiligheid ligt bij de gemeente. Door de inzet van jongerenwerkers, toezicht en handhaving, de Top 600 aanpak en gezinsbezoekers wordt actief de overlast in de publieke ruimte aangepakt. De cijfers op dit terrein blijven stabiel.  Sinds de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet kan de gemeente het alcoholgebruik van jongeren op straat gerichter aan te pakken. Vanaf 1 januari gaat de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar.

 

De acties om zakkenrollerij aan te pakken worden herhaald, omdat de cijfers nog niet verbeteren. In het Stadshart gaan politie en gemeente opnieuw preventieve acties voeren. Het huiselijk geweld steeg met 18% ten opzichte van vorig jaar. Er is een steunpunt huiselijk geweld, in samenwerking met de politie.

 

Lees ook:Nieuwe acties tegen inbraakgolf
Lees ook:College B&W wil volgend jaar stad veiliger maken
Lees ook:Aantal aangiften delicten gedaald met twee procent
Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Biker-team voor openbare orde op straat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.