Woonwagen met hennepplantage ontruimd

Herbert Raat ....van ver gfekomen...

Omdat er zich een illegale hennepplantage bevond, heeft de gemeente samen met de politie vanmorgen (dinsdag 27 november) een woonwagen ontruimd op het kampje aan de Binderij. De rechter commissaris gaf daar eerder toestemming voor. Volgens de gemeente verliep de ontruiming rustig. Media werden blijkbaar, in tegenstelling tot wat vroeger gebruikelijk was (toen zij werden gewaarschuwd). weer zorgvuldig geweerd. In elk geval amstelveen.blog.nl. De deurwaarder sommeerde, bijgestaan door beheerder en buurtregisseur,  de bewoner de woonwagen te verlaten. Hij kreeg kort de tijd om wat spullen te pakken, waarna het inpakken en afvoeren van de inboedel begon. Behalve een hennepplantage had de bewoner, volgens burgemeester Jan van Zanen, bij de gemeente een betaalachterstand van ongeveer 21.000 euro. “Omdat het college vindt dat bewoners van woonwagenlocaties zich net als alle Amstelveners aan de regels moeten houden, kunnen we onze ogen hier niet voor sluiten. Ontruiming is een zwaar middel met verregaande consequenties maar in dit geval ook volgens de rechter gerechtvaardigd”, zegt Van Zanen. Hoe en waar de bewoner nu huisvesting heeft gevonden, is onduidelijk.Op de vier lokale woonwagenlocaties staan in totaal 54 woonwagens, waarvan er zeventien eigendom van de gemeente zijn en worden verhuurd aan bewoners. Bij een in inventarisatie bleek anderhalf jaar geleden dat ambtenaren de kampjes eigenlijk, uit angst voor represailles, niet of nauwelijks controleerden. Er bleek sprake te zijn van tal van overtredingen, zoals ontbreken van (bouw- en andere) vergunningen, niet betalen van belastingen en gebruik van de openbare ruimte voor privédoeleinden. Er werd toen een uitgebreid bestuurlijk team opgericht, waarin veel instanties zijn vertegenwoordigd en dat geregeld onder voorzitterschap van de burgemeester vergadert. Ook de wethouders Herbert Raat en Jan-Willem Groot en ambtenaren van alle betrokken vakafdelingen zitten er in.

Volgens wethouder Raat van handhaving (VVD) sluit de ontruiming aan bij de ingeslagen koers. Hij zegt dat het een lange weg is om de zaak op de woonwagenlocaties op orde te krijgen, nadat de situatie daar decennia lang ambtelijk is genegeerd. “We zijn van ver gekomen, maar hebben nu over het algemeen een goed beeld van het reilen en zeilen op de woonwagenlocaties”, zegt Raat. “Het merendeel van de bewoners betaald weer belastingen en voor degene die dat niet doen lopen invorderingstrajecten. Ook de openbare ruimte is weer netjes. Maar we hebben nog wel een paar stappen te zetten, zeker op het gebied van beheer en tijdig betalen van de huur. Maar we blijven er bovenop zitten”.

Lees ook:Raat wil huur huur wiet-woonwagens stoppen
Lees ook:Wietwoonwagen woensdag onruimd
Lees ook:‘Woonwagenbewoners reageren positief op scherper toezicht’
Lees ook:Ontruiming woonwagen verliep rustig
Lees ook:Woonwagenplek krijgen wordt lastiger

3 reacties op “Woonwagen met hennepplantage ontruimd

  1. getuige

    scherp hoor !!!!!
    er is namelijk helemaal geen plantage aangetroffen bij de ontruiming
    ook is er geen achterstallig huur blijkt een flop te zijn

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      De wietplantage werd eerder wel aangetroffen, waarna de rechter over de ontruiming moest beslissen. Dat duurde even. Mogelijk was de plantage inmiddels verdwenen, maar daarmee niet de overtreding. Navraag bij de gemeente leert verder dat de huurschuld wel degelijk nog steeds bestaat.

        /   Beantwoorden  / 
  2. peterpc

    Johan, prima staaltje van onderzoeksjournalistiek. getuige was zeker getuige van iets anders.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.