Burgemeester: ‘Amstelveen is niet eng’

Amstelveen "is niet eng", vindt burgemeester Jan van ZannOndanks een recente serie overvallen, waarvan een met dodelijke afloop, is Amstelveen niet ‘eng.' Burgemeester Jan van Zanen wees met die mededeling woensdagavond (3 oktober) in de raadscommissie Burgers en Samenleving Henk Fokkink van de Ouderencombinatie terecht. "Het wordt een beetje eng om hier te wonen," had die gezegd. Hij nuanceerde zijn uitspraak overigens later. Raadsbreed kregen B en W overigens lof toegezwaaid voor de adequate wijze waarop is gereageerd op de overval op een avondwinkelier met dodelijke afloop. Er werden onder meer bijeenkomsten voor omwonenden en ondernemers georganiseerd.

Alle fracties toonden zich geschokt door de serie overvallen. En tevreden over het verscherpte toezicht, in samenwerking met stadsdeel Zuide-Amstel. De politiek is het erover eens dat er meer politie in Amstelveen beschikbaar moet komen. Daar is nu 80 man gestationeerd, maar volgens de VVD zou een eerlijke verdeling van het regionale korps moeten neerkomen op 600 dienders voor het zuidelijke deel van die regio. Die komen er niet, constateerde Van Zanen met stelligheid. En ook de 250 door de VVD als redelijk aantal gesuggereerde politiemensen kan Amstelveen vergeten.
Over wat er verder preventief moet gebeuren om de veiligheid te vergroten lopen de politieke meningen uiteen. De VVD wil streetcoaches naar Amsterdams model, maar andere partijen zien daar weinig in. De PvdA heeft moeite met alles wat de privacy schaadt, zoals camera's en preventief fouilleren. In dat laatste ziet trouwens ook het college weinig heil.
Overigens wordt binnenkort wel de toegezegde sterkte in Amstelveen ingevuld. Er komen verdeeld over noord en zuid ongeveer 35 mensen bij, overigens goeddeels nog in opleiding zijnde dienders. "Maar het blijft verdelen van de schaarste," aldus Van Zanen.
D66 vroeg zich af of de plannen voor de bouw van een hotel aan de Amsterdamseweg niet zijn tegen te houden, hoewel de fractie niet het gevaar voor de veiligheid daar kon aangeven. Volgens wethouder Hellendall (handhaving) is niet aannemelijk dat het een soort hotel wordt dat voor problemen zal zorgen.

Het college is het er mee eens dat veel verantwoordelijkheid voor probleemjongeren bij de ouders ligt. Maar hen daarop aanspreken blijkt in de praktijk lastig, vertelde Van Zanen. Men stuit erbij of op ontkenning of op verdriet. "Het is zowel hoopgevend als ontluistrerend." Overigens waarschuwde Burgerbelangen ervoor dat het probleem van hangjongeren niet direct in verband moet worden gebracht met overvallen.

Lees ook:PvdA tegen cameratoezicht en preventief fouilleren
Lees ook:Gemeente betaalt training winkeliers tegen agressie
Lees ook:‘Niet eindeloos preventief fouilleren na Koningsdag’
Lees ook:Preventief fouilleren wegens bezoek van Koning
Lees ook:Vier gevaarlijke routes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.