SP vraagt raadsleden bij telling passagiers Zuidtangent

Joep van Erp

De SP gaat opnieuw onderzoeken hoe rendabel de nieuwe route van de Zuidtangent is. Zij verwijt andere politieke partijen een afwachtende houding en heeft die nu uitgenodigd bij een passagierstelling aanwezig te zijn. De SP is er blijkbaar al van overtuigd dat de begin dit jaar doorgevoerde omweg van buslijn 300 geen nieuwe reizigers aantrekt en alleen extra kosten en reistijd genereert voor degenen die er altijd al gebruik van maakten. Op woensdagmorgen (20 april) gaat de partij tussen 07.00 en 09.00 uur opnieuw de uitstappende busreizigers bij de nieuwe halte Langerhuize tellen. Of andere partijen in de gemeenteraad daar maar heen willen komen. De halte werd van de Oranjebaan in Bankras verplaatst naar de omgeving van het nieuwe KPMG gebouw, om dat bedrijf ter wille te zijn.‘Met uw aanwezigheid kunt u zich ervan vergewissen dat de door de SP verrichte tellingen op een objectieve manier plaatsvinden,’ schrijft SP-fractievoorzitter Joep van Erp aan de raadsleden en het college van B&W. Op basis van eerder door de partij gedaan onderzoek constateerde zij dat de omlegging nauwelijks nieuwe passagiers aantrekt. De gemeente had als onderbouwing voor de routewijziging vooraf berekend dat die dagelijks 250 extra passagiers zou opleveren. Maar de SP kwam na drie dagen tellen in januari niet verder dan 122 uitstappers bij het KMPG-gebouw, van wie maar ruim eenderde in de richting van dat bedrijf liep.

De SP verwijst ook naar dor haar en het Amstelveens Nieuwsblad gehouden enquêtes waaruit viel op te maken dat 80 tot 95 procent van de busreizigers tegen de nieuwe route van lijn 300 is. Een motie van de partij om wethouder Levie er toe te bewegen zich bij de regioraad hard te maken voor terugkeer van de oude route kreeg van geen enkele partij steun. Onder meer twijfelden de andere partijen aan de objectiviteit van het onderzoek. Om die twijfel weg te nemen moeten zij dan nu zelf maar komen kijken, vindt de SP blijkbaar. ‘Wij vinden het raar zonder enig bewijs van manipulatie en zonder zelf cijfers verkregen te hebben uit eigen onderzoek vraagtekens te zetten bij de resultaten van het onderzoek dat door de SP is uitgevoerd,’ schrijft de fractie aan de raadsleden. ‘Bij de tellingen op 20 april worden alle raadsleden, wethouders en de burgemeester dan ook uitgenodigd aanwezig te zijn.’

Wie er niet is heeft later geen recht van spreken meet en kan geen vraagtekens zetten bij de uitkomst van deze tellingen, vindt de fractie. En wie er wel is kan constateren dat de SP objectief de tellingen doet. “Ondertussen betalen de reizigers nog altijd 7 cent per rit meer en duurt de reis 5 minuten langer door het ommetje Langerhuize met goedkeuring van de gemeenteraad!” zegt Van Erp. Als het onderzoek opnieuw uitwijst dat de beloofde 250 extra passagiers niet worden gehaald, gaat de fractie opnieuw aan de wethouder vragen te streven naar herstel van de oude route.

Lees ook:SP eist herstel oude route Zuidtangent
Lees ook:SP:’Nog geen verbetering op nieuwe route Zuidtangent’
Lees ook:Deel politiek dringt aan op heroverwegen nieuwe route Zuidtangent
Lees ook:Nieuw dienstregeling bussen leidt tot ontevredenheid
Lees ook:SP: bijna alle busreizigers tegen nieuwe route Zuidtangent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.