Busstation ingrijpend gemoderniseerd

Joss Tabak (l) en Hans Luiten in vernieuwd busstation

Joss Tabak (l) en Hans Luiten in vernieuwd busstation

Het heeft wel wat langer geduurd dan gewenst, maar dat kwam door de gefaseerde uitvoering, zodat het openbaar vervoer tijdens de verbouwing ongehinderd kon doorgaan. Wethouder Joss Tabak zei dat donderdag (8 oktober) bij de (her) opening van het ingrijpend gerenoveerde busstation in het Stadshart. Zij verrichtte die samen met haar collega Hans Luiten van Zaanstad, in diens functie van portefeuillehouder OV van de Stadsregio Amsterda. De kwaliteitsslag heeft volgens de gemeente de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het station verbeterd. Er kwamen onder meer extra fietsenstallingen, waardoor de capaciteit ervan ruimschoots werd verdubbeld (van 120 naar 270 vrijwel allemaal overkapte plekken) en de perrons zijn verhoogd om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.Het centrale glazen wachtlokaal heeft ruimte gemaakt voor kleinere wachtgelegenheden bij de diverse haltes, met meer zitmogelijkheden, die (afhankelijk van de windrichting) aan twee kanten zijn te gebruiken.

Er kwamen ook zebrapaden, voorzieningen om duiven te weren en het licht werd witter, wat volgens deskundigen beter voor de sociale veiligheid en het milieu is. Ook is de reisinformatie aangepast. Behalve grote displays bij de haltes, die nu voor alle maatschappijen functioneren en waarop de helderheid van de teksten is verbeterd, kwam er hoorbare informatie. Door en druk op een knop is die te beluisteren. Daarmee is vooral tegemoet gekomen aan blinden en slechtzienden. Voor hen zijn er ook geleidelijnen aangebracht.

Met ruim 1,7 miljoen is de Stadsregio de belangrijkste financier van het project. Volgens Luiten wil het regionale bestuursorgaan de kwaliteit van het openbaar vervoer de komende jaren flink verbeteren. “Openbaar vervoer moet het visitekaartje worden van de metropoolregio Amsterdam,” zei hij.

Er is een nieuw toilet aangebracht, ook geschikt voor invaliden. Het wordt na elk gebruik grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Het kost overigens wel geld. Voor 0,50 eurocent (in een gleuf deponeren)  gaat het automatisch open en mag men er vervolgens twintig minuten blijven. Eén persoon tegelijk, melden de voorschriften aan de buitenkant. Nou ja, behalve als het om kinderen of gehandicapten gaat.

Lees ook:Busstation donderdag officieel heropend
Lees ook:Projectbureau voor Amstelveenlijn geopend
Lees ook:Stadsregio geeft zes ton voor particuliere OV-initiatieven
Lees ook:SP: ‘Alle haltes lijn 51 laten bestaan’
Lees ook:Nieuwe haltedisplays busstation

3 reacties op “Busstation ingrijpend gemoderniseerd

  1. Hans van der Liet

    Het blijft ook nu nog een donker en tochtig hol. Hoe anders dan bijv station Sloterdijk of Amstelstation! Hoog tijd dus voor een, jawel, hoogwaardig OV-centrum aan de Carmenlaan!

      /   Beantwoorden  / 
    1. frustaatje

      Nu ze de mensen van de Carmenlaan hebben weggepest, kunnen ze daar inderdaad beter een volwaardig busstation maken met een goed aansluiting op de sneltram, want zo als dat nu gaat is dat natuurlijk belachelijk. Voor een keer met HvdL eens.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Door wie zijn ze weggepest?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.