Burgemeester ontbijt met kinderen

Burgemeester Bas Eenhoorn gaat op vrijdag 10 november ontbijten met leerlingen van het basisonderwijs. Dat gebeurt in het kader van het vijftiende Nationaal Schoolontbijt, gewijd aan gezond eten. Hoe laat het op de kamer van de burgemeester plaatsvindt, weet met op het raadhuis nog niet. “Wij moeten dat nog afstemmen met de school”, zegt een woordvoerster.

‘Gezond ontbijten is geen kunst’ is dit jaar het thema. In totaal doen vijf scholen aan het ontbijt mee, op verschillende dagen in de week van 6 en 10 november. Dart zijn: School of Understanding (7), Horizon (8), Het Palet Zuid (10), Brede School Omnibus (8) en school voor bijzonder onderwijs De Schakel (10).

In Nederland nemen er 550.000 kinderen op zo’n 3.000 basisscholen aan deel. Dat is

Bas Eenhoorn

een recordaantal, zegt de organisatie. Bakkers en supermarkten in de buurt zorgen ervoor dat alle scholen op tijd hun ontbijtjes krijgen. In 270 gemeenten worden schoolklassen uitgenodigd door hun burgemeester.

 Pakket

Het gezonde ontbijtpakket van het Nationaal Schoolontbijt is bij deze jubileumeditie nog verder uitgebreid. Het bestaat uit volkorenbrood, volkoren- en tarwebolletjes, krentenbollen, speltwafels, halvarine, fruitstroop, aardbeienjam, smeerbare kaas, 30+ kaas, halfvolle yoghurt, cruesli, halfvolle melk, kinderthee, komkommers en appels of mandarijntjes.

Glutenvrij

Voor kinderen met een glutenovergevoeligheid zitten er glutenvrije crackers in het pakket. De kinderen krijgen ook vrolijke placemats, kunstzinnige klassenposters, een kleurrijke groente- en fruitwijzer en deurhangers met ontbijttips voor hun ouders. Ambachtelijke bakkers en de supermarktketens Plus, Coop, Jan Linders, Poiesz, Hoogvliet en Picnic zorgen ervoor dat meer dan een half miljoen kinderen in het hele land op tijd hun ontbijtjes krijgen.

Donatie 

Veel burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan het Jeugdcultuurfonds, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven. Die missie past goed bij die van het Nationaal Schoolontbijt om ieder kind gezond te laten ontbijten. Voor die missie biedt het ontbijtevenement scholen ook nieuw lesmateriaal: de Ontbijtmeter. Met de Ontbijtmeter ontdekken scholieren hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren.

Gezonde School

De aandacht voor een gezond ontbijt als start van de dag blijft belangrijk. Ontbijten geeft energie, levert belangrijke voedingsstoffen, helpt de stoelgang en laat kinderen minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen. Bovendien is het natuurlijk heel gezellig om samen te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt krijgt de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband dat scholen helpt het hele jaar aandacht te besteden aan de gezondheid van hun leerlingen.

—–

 

Lees ook:Gezellig ontbijt met burgemeester
Lees ook:Ontbijten met de burgemeester
Lees ook:‘School on the move’ tegen overgewicht scholieren
Lees ook:Dagje goed bewegen en gezond voedsel voor scholieren
Lees ook:Bijeenkomst over gezond oud worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.