‘Verkeersonderwijs in AV moet beter’

 

Edwin Van der Waal (d66)

Edwin Van der Waal (d66)

De verkeerseducatie op de Amstelveense scholen moet beter worden. Dat vinden de vijf partijen die de gemeente vertegenwoordigen in de Regioraad (van Stadsregio Amsterdam). Zij roepen, op initiatief van D66 en Groen Links, B&W op er meer aandacht aan te geven. Via een motie ondersteunen alle partijen in de gemeenteraad die oproep.

In de Regioraad zitten afgevaardigden van verschillende politieke partijen uit de Stadsregio Amsterdam. Uit de Monitor Meerjarenambitie Verkeersveiligheid 2011 – 2015 daarvan bleek dat Amstelveen wat verkeerseducatie betreft onder de maat presteert. Dat geldt voor zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs. 

Naast het verkeersveilig maken van de ruimtelijke omgeving is het geven van verkeersonderwijs op scholen van belang het aantal verkeersslachtoffers te doen verminderen. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de verkeersongelukken plaatsvindt door het gedrag van verkeersdeelnemers. Op het algemene verkeersexamen na blijft Amstelveen flink achter, vergeleken met andere gemeenten in de regio.

Er bestaat bijvoorbeeld, volgens de fracties, geen duidelijk beeld van wat welke school of kinderopvanginstelling doet op het gebied van verkeersonderwijs. Daarnaast is het aantal verkeersouders op basisscholen drastisch gedaald, constateren de partijen.  

Alle partijen in de gemeenteraad roepen het college op de aangeboden verkeerseducatie te inventariseren en maatregelen te nemen als scholen op dat terrein ondermaats presteren. 

Verrassend

“Veel verkeersongelukken bij de jeugd gebeuren als er een verandering van vervoerswijze plaatsvindt, zoals voor het eerst zelfstandig op de fiets, of als de verplaatsingsafstand verandert als een kind bijvoorbeeld verhuist”, zegt D66-raadslid Edwin van der Waal.  Hij denkt dat de veiligheid kan worden vergroot door een integrale aanpak: aandacht voor een veilige infrastructuur én beïnvloeding van gedrag door middel van educatie, voorlichting en handhaving.

 Tessa van Wijnen, Groen Links: “De uitkomst van het onderzoek was echt verrassend. Ik ging er altijd vanuit dat scholen veel deden aan verkeerseducatie. Er valt hier veel te winnen, ook op het gebied van samenwerking tussen onderwijsdiensten, ouders, gemeente en stadsregio.” Ouders moeten ook zelf met hun kinderen in het verkeer oefenen, vinden de indieners van de motie.

Lees ook:Ouders niet geïnteresseerd in kind in verkeer
Lees ook:Stadsregio: 6 miljoen per jaar in verkeersveiligheid
Lees ook:Ruim 510 leerlingen bij verkeersexamen
Lees ook:Nieuwe website verkeerseducatie
Lees ook:‘School on the move’ tegen overgewicht scholieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.