BBA wil ‘totaalschool’: breder dan breed

bbA[1]bbA[1]Het concept van de brede school, in Amstelveen nog nauwelijks uitgewerkt, is niet breed genoeg. Burgerbelangen Amstelveen (BBA) heeft bij de behandeling van de begroting voor het komende jaar opnieuw gepleit voor een proef met een zogenoemde ‘totaalschool’. Net als bij de brede school moeten voor kinderen dan cultuur, zoals muzieklessen, andere creatieve vakken en sport met de school in verband worden gebracht. Maar dan anders. Geen voor- en naschoolse in de buurt van de school, maar een onderwijsvorm waarin het lesprogramma wordt gemixt met die culturele, creatieve en sportieve activiteiten.

In de BBA-plannen gaan de leerlingen van 08.00 uur tot 17.00 uur naar school en wordt op ‘zorgvuldig gekozen tijden’ voor ontspanning gezorgd door het standaard lespakket te onderbreken. De leerlingen krijgen in de loop van de schooldag de kans zich te bekwamen in verschillende sporten, maar ook zich te ontwikkelen op het terrein van muziek en kunst. De lunch – naar keuze van de ouders warme maaltijd of brood – wordt door de school verzorgd.

Volgens BBA bewees in het buitenland de totaalschool dat kinderen er tot betere schoolprestaties kwamen, in combinaties met een brede ontwikkeling. ‘Ook betekent de totaalschool voor de ouders en leerlingen minder stress door de vaste structuur, ontspanningsmomenten en ruimte voor fysieke activiteit en creativiteit. Positief is eveneens dat binnen de schooltijd de leerlingen hun huiswerk kunnen maken’, zegt BBA.

De lokale partij wijst er ook op dat door de totaalschool de noodzaak verdwijnt de leerlingen in de middaguren te halen en te brengen. ‘Naast de rust voor ouders en leerlingen, wordt de vrij besteedbare tijd groter.’ Sport lijkt een essentieel element in het concept, want BBA constateert dat veel plaatselijke scholen in de buurt van sportcomplexen liggen, waar dus een deel van bet schoolprogramma zich zou moeten afspelen. In de clubhuizen van die complexen zouden dan ook muziek- en andere lessen moeten plaatsvinden. Voor een pilot denkt de fractie aan de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. De partij zegt contact te zoeken met scholen en ouders die open staan voor het concept. Meer informatie: linda.roos@burgerbelangen-amstelveeen.

 

 

 

Lees ook:Vijf ‘brede scholen’ aangewezen
Lees ook:Kinderen koken voor de buurt dankzij Nescafé
Lees ook:‘Brede school moet spil van de wijk worden’
Lees ook:PvdA wil geld vrijmaken voor sport op brede school
Lees ook:Groen licht van politiek voor brede school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.