Groen licht van politiek voor brede school

Nadat wethouder Yeter Tan van de raadscommissie Burgers en Samenleving eerder haar huiswerk zo ongeveer had moeten overdoen, was die woensdag (11 april) veel milder over haar beleid en plannen met de zogenaamde brede school. De eerder gepresenteerde nota, waarin de commissie geen visie van de gemeente kon ontdekken, is inmiddels uitgebreid met een ‘kopnotitie', waarin alsnog die visie is aangegeven. Maar het gaat om een raamwerk, betoogde Tan. Daarbinnen moeten de instanties de ruimte krijgen voor uitvoering en eigen inbreng.

 

 

Jacqueline Koops (ChristenUnie) zag wel enige verheldering, maar vond de nota nog steeds niet bijzonder concreet. "Meer een startnotitie dan een visie," oordeelde zij. "Wij geven eigenlijk cart blanche. Waar stem ik nu mee in? Ik zou meer concrete dingen willen zien, waarover wij konden beslissen." De brede school is erop gericht kinderen van 's morgens vroeg tot ‘s avonds half zeven bezig te houden (onderwijs, sport, cultuur, naschoolse- en dagopvang enzovoort). Maar van Koops hoeft een kind niet dagelijks zo lang van huis te zijn. "Het moet om het belang van het kind gaan. Dat hoeft niet voortdurend van school naar sportschool, naar muziekles en naschoolse opvang te worden gesleept," zei ze. Volgens de ChristenUnie ligt de primaire verantwoordelijkheid voor zorg en vorming van kinderen bij de ouders. Koops pleitte evenals andere fracties voor inkomensafhankelijke eigen bijdragen, zodat ook minima ervan kunnen profiteren.
VVD-er Herbert Raat zag wel verbeteringen, maar ook hij benadrukte dat de brede school geen dumpplaats van kinderen voor ouders moet worden. Volgens Tan bestaat dé brede school niet en zal de invulling ervan per wijk verschillen. In Keizer Karelpark, met veel allochtonen, zal die anders zijn dan in Westwijk, met veel tweeverdieners. "Wij vinden de brede school belangrijk voor optimale ontwikkelingskansen van de kinderen." Jet is de bedoeling dat er nog onder het huidige college vijf brede scholen in Amstelveen komen. Het impliceert trouwens niet dat alle activiteiten op één locatie plaats vinden, zoals Burgerbelangen – met een verwijzing naar de Internationale School – bepleitte (hoewel BBA wat het onderwijs betreft juist voorstander van kleine scholen is). De gemeente heeft voor de brede scholen twee ton op jaarbasis uitgetrokken.

Lees ook:Raamwerk brede school toch door raad aanvaard
Lees ook:PvdA trots op aanpassing onderwijsvisie
Lees ook:‘Brede school moet spil van de wijk worden’
Lees ook:Vijf ‘brede scholen’ aangewezen
Lees ook:Kinderen koken voor de buurt dankzij Nescafé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.