Busje komt spijbelaars thuis halen

DSC_0155Doordat scholen de verzuimmeldingen van leerlingen tegenwoordig beter doorgeven, stijgen die in geregistreerde aantallen. De gemeente zette maandag (4 november) in samenwerking met Scholengemeenschap Panta Rhei en leerplicht Amsterdam de leerplichtbus in. In het schooljaar 2013-2014 gebeurt dat nog minstens 5 keer om spijbelende leerlingen thuis te bezoeken, op te halen en af te leveren op school.

“We geven hiermee een duidelijk signaal aan leerlingen en stoppen zo het beginnend verzuim”, zegt wethouder Herbert Raat (VVD) van onderwijs. “Het is belangrijk dat jongeren naar school gaan. Met diploma hebben zij in de toekomst meer kans op een baan. Als tijdens een bezoek blijkt dat er in een gezin meer aan de hand is, volgt een zwaarder traject. In enkele gevallen komt jeugdzorg dan om de hoek kijken. In de praktijk blijkt dat hier nog winst valt te behalen. In 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor jeugdzorg. Ik zie hier zeker kansen maar het is wel belangrijk dat alle betrokken partijen nu al beleid gaan vertalen naar wat men op de werkvloer aantreft.”

Bert de Weerd, directeur van Scholengemeenschap Panta Rhei: “Verzuim is een belangrijk aandachtspunt op onze school. Samen met de gemeente Amstelveen en Amsterdam hebben we structureel verzuimspreekuren. Daarnaast hebben we nu voor de eerste keer heel bewust de leerplichtbus ingezet. De impact van een bus voor de deur en een leerplichtambtenaar is zeer groot. We hopen hiermee te bereiken dat jongeren zich wel twee keer bedenken voordat ze spijbelen”.

 

Het aantal verzuimmeldingen neemt niet alleen in Amstelveen, maar in heel Nederland toe. Dit komt, zoals gezegd, vooral doordat scholen de verzuimmeldingen beter doorgeven. De Amstelveense leerplichtambtenaren werken daarnaast proactief en preventief. Beginnend verzuim wordt snel gemeld en direct opgepakt, ook als de wettelijke verplichte meldingsnorm nog niet is bereikt. Goede afspraken met scholen, de nadruk op snel melden om preventief te kunnen optreden zijn ook debet aan de toename van de meldingen.

 

Lees ook:Leerplichtbus voor de deur bij spijbelaars
Lees ook:Derde leerplichtambtenaar in strijd tegen schoolverzuim
Lees ook:Raat wil leerplicht integreren in jongerenwerk
Lees ook:CDA: extra leerplichtambtenaar nodig voor aanpak schoolverzuim
Lees ook:College heeft geen moeite met niet honoreren schoolkeuze van leerlingen

8 reacties op “Busje komt spijbelaars thuis halen

  1. Mientje

    En zorg dan tevens voor meer onderwijs wat aansluit bij de interessewereld van de leerling. Maw. laat ze lekker met hun handen werken en niet meer leren of je “hij wordt” zo schrijft of hij wort.
    Dat hebben ze al tig jaar gehad. Dat leren ze nu toch niet meer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Zoiets als: ze zijn nu eenmaal gewend door rood te rijden, dus dat laten we dan maar zo. We doen geen enkele moeite meer om kinderen, zoals in een grijs verleden, lezen, rekenen en schrijven bij te brengen. Sommige kinderen willen eigenlijk alleen maar skaten en helemaal niks anders, want daar hebben ze geen interesse voor. Daar moet dus het onderwijs dan maar op aansluiten. In de hoop dat ze allemaal professional in het skaten worden. De oude ambachtschool was overigens prima, maar de tegenwoordige beroepsopleidingen (met de handen) zijn dramatisch. Vandaar dus al die Polen met vakkennis.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank

        En wat leerden ze op die ambachtschool? Gereedsschapskennis en basistechnieken. Prima toch en daar hebben het overgrote deel van die jongens best wel interesse in. En leer ze dat dan. En niet breien, of koekjes bakken.
        Dat de journalist Johan Bos zo oud is geworden, dat hij is vergeten dat van al die kinderen die bij hem in de klas op de lagere school zaten er maar 3 of 4 naar een HBS gingen en daarvan weer 1 of 2 door leerden, is niet erg.( hij is erg aardig, maar ja de leeftijd) De rest waren echt geen domkoppen, maar zuiver schrijven, en erg goed rekenen was voor velen van deze groep te hoog gegrepen. Ze gingen dan ook werken op 15/16 jarige leeftijd.
        Tegenwoordig is de leerplicht tot je 18e en bijna iedereen heeft vergeleken met vroeger meer vaardigheden, soms meer kennis, soms minder, maar ik durf wel te stellen dat de gemiddelde kennis van mijn en uw generatie minder is dan die van tegenwoordig, gewoon door het niveau van het aanwezige werk.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Om verder studeren voor iedereen mogelijk te maken werden hogere opleidingen steeds laagdrempeliger en dus gemakkelijker te volgen. Ik herinner mij de bekende wijlen prof. I.A. Diepenhorst, toen ik hem voor de NCRV interviewde t.g.v. het 100-jarige bestaan van de VU (research voor een tv-programma) tegen mij zei: ‘De vraag is hoe blijven wij nog een klein beetje christelijk en nog een klein beetje universiteit.’ Een oude vriend van mij begon ooit op de ambachtschool, kwam later bij IBM terecht, volgde daar cursussen (o.m. Engels) en werd later iemand die naar andere landen werd gestuurd om productielijnen voor de bereiden en in Nederland met voorstellen kwam om productielijnen effectiever te maken (wat veel kosten bespaarde).Hij had zelf aan zo’n lijn gewerkt.
          Ach, tegenwoordig laat je het werk aan een computer over. Die moet je wel kunnen bedienen, maar toen die laatst uitviel in een winkel wist ook niemand van de ‘hoog opgeleiden’ hoeveel 2 plus 2 was, zal ik maar zeggen. En hoeveel je terug kreeg van € 10 als je € 8.75 moest betalen. Nou ja één dame, van oudere leeftijd, bij wie een rij ontstond voor de kassa, omdat zij nog kon rekenen….En een bekende popster van Nederlandse bodem, wist niet meer wie Adolf Hitler was, nou ja, toen met het zei had hij er dacht hij wel eens van gehoord. Was het niet iemand uit de middeleeuwen? Ik lieg niet en durf zijn naam niet eens te noemen……

            /   Beantwoorden  / 
  2. Pooltje

    Ik ben Pooltje, ik werk voor 8 euro per uur, je kunt me een schop onder mijn kont geven wanneer je zin hebt en ook wanneer ik te oud word. Daarnaast kun je me ook een kamertje verhuren voor 100 euro per bed per week. ( wel in shifts slapen, hoor!!!!) Als ik te laat kom, kun je me boetes geven en ik ben al blij met een fles wodka. Vakkennis heb ik niet, maar ik kan goed aardbeien, champignons plukken en rozen pluizen , daarnaast schilder ik over de klimop heen en spreek nauwelijks Nederlands.

      /   Beantwoorden  / 
  3. peterpc

    “En niet breien of koekjes bakken”, daar waren huishoudscholen voor.
    Trouwens de oude kweekscholen hebben toch ook een teveel aan non valeurs in het onderwijs afgeleverd.
    Ik zie er geregeld 1 langs komen.
    Spijbelaars dienen na opgehaald te zijn in boeien bij werkkampen afgeleverd te worden, dat zal ze leren.
    Spijbelen is een fenomeen dat ontstaan is door de softe (s)linkse ongewassen hippie invloeden, keihard aanpakken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Non valeur

      Aan de drank verslaafden ontstaan door elke middag aan de toog te gaan hangen en zo veel mogelijk mensen zien te beledigen. Maar als men dit te vaak doet, verliest men ook de scherpte
      Je rechtse brallende bal,
      H. van der Liet.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Frank Bikker

    @ Johan Bos, dergelijk soort mensen heb je tegenwoordig ook nog hoor. Die zullen er altijd blijven, maar om te beweren dat vroeger iedereen beter kon lezen en rekenen is natuurlijk het toppunt van domheid.
    Toen ik ruim 35 jaar geleden in het onderwijs begon, was groepslezen olv een moeder “hot”, maar het zou wel handig zijn als de moeders zelf een zeker niveau hadden. 40 tot 50 % kwam niet verder als het niveau van een groep 5. Dat waren mensen van jouw generatie Johan. En het ging toen nog enkel over technisch lezen, het echte begrijpende lezen voor het lager onderwijs moesten ze nog uit vinden.
    Jouw fout is, dat je alles bij jezelf en je maatschappelijke soortgenoten afpast.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.