PvdA wil discussietraining voor scholieren

Rodrigues Pereira

Rodrigues Pereira

Scholieren van 10 tot 14 jaar – groepen 6,7 en 8 van de basisschool en brugklassen van het voortgezet onderwijs – moeten worden getraind in discussiëren. Dat vindt de PvdA. In Rodrigues Pereira van die fractie heeft een initiatiefvoorstel ingediend. Hij wil dat de gemeenteraad twintig mille reserveert voor discussietraining in het komende leerjaar. Volgens Rodrigues Pereira is discussiëren een goede manier om mondelinge taalvaardigheid en luistervaardigheid te vergroten. Ook is op scholen waar die trainingen zijn gegeven, de sfeer verbeterd en brengen scholieren meer respect en tolerantie voor anderen op, zegt hij. Het door hem gevraagde budget is in principe eenmalig en bedoeld als stimuleringsregeling. De PvdA hoopt dat, als de trainingen een succes blijken, de scholen dit initiatief geheel of gedeeltelijk op eigen kosten voortzetten.

Het is de bedoeling dat de scholen aangeven waar precies behoefte aan is. De cursussen worden door henzelf ingekocht en door de gemeente betaald of rechtstreeks door de gemeente ingekocht. Volgens de fractie is discussiëren leerzaam en spannend, maar  dient het in dit geval ook een maatschappelijk doel. Rodrigues Pereira: “In de afgelopen maanden berichtten de media regelmatig over toenemend hufterig en asociaal gedrag en woede, wanneer mensen ergens op worden aangesproken. Door discussietrainingen leren scholieren zich meer te verplaatsen in anderen en de eigen argumenten kritisch te bekijken. Zo krijgen we in Amstelveen de kans een groep jongeren te zien opgroeien die mondiger is, respect toont voor de medemens en kracht in plaats van zwakte ziet in diversiteit.”

Het programma moet volgens hem zowel direct in de klassen te geven trainingen voor leerlingen omvatten als cursussen aan docenten, die vervolgens zelf de trainingen kunnen geven. De PvdA wil dat B&W de scholen benaderen en met een lijst van aanbieders komen.  Volgens de fractie hebben de meeste scholen interesse voor het project, dat als pilot is bedoeld en na een jaar zal worden geëvalueerd. Scholen  mogen in eerste instantie maximaal vijf cursussen bestellen tegen een maximum prijs van 400 euro per cursus. De raad stemt 27 mei over het voorstel.

Lees ook:Chatten dodelijk voor taalvaardigheid scholieren
Lees ook:Nog geen besluit over discussietraining scholieren
Lees ook:PvdA onderzoekt behoefte scholen aan discussietraining
Lees ook:PvdA wil verwijdering mosquito
Lees ook:Gepasseerd PvdA-raadslid wil Kamer in voor jongerenpartij

2 reacties op “PvdA wil discussietraining voor scholieren

  1. Axel Boomgaars

    Erg goed en mooi voorstel lijkt me, hoewel ik de leeftijd misschien wel een beetje aan de jonge kant vindt.
    Debatteren is echt een must voor alle scholieren vind ik. Kritisch kijken naar argumenten en inderdaad je verplaatsen in anderen zijn zaken waar je heel veel aan hebt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    “In de afgelopen maanden berichtten de media regelmatig over toenemend hufterig en asociaal gedrag en woede, wanneer mensen ergens op worden aangesproken.”

    Goed voorbeeld van hufterig gedrag: meneer Demming, aangesproken op zijn huichelachtige opstelling inzake de luchtvaart:
    “Daaaaaag, meneer Van der Liet!”

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.