Kinderen weten aardig wat over milieuprobleem

Kinderen blijken veel te weten over het klimaat en het milieu. Die indruk kreeg wethouder Yeter Tan althans, toen zij vrijdag (16 februari) ter gelegenheid van de landelijke ‘warme truiendag' – initiatief van het klimaatverbond Nederland – in gesprek ging met groep 8 van de basisschool De Triangel. Met de dag werd aandacht gevraagd voor klimaat en energie.

 

 

De kinderen bleken veel te weten het broeikaseffect, klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Zij droeger oplossingen en tips aan voor een beter milieu. Uiteindelijk werd een Top 5 van milieutips samengesteld: minder autorijden, minder bomen kappen, geen olie in zee lozen, geen elektrische tandenborstels en spaarlampen gebruiken.

Tan presenteerde ook de ‘klimaat en milieuquiz'. Volgens het principe ‘petje op, petje af' streden de leerlingen om de eerste plek, gebruik makend van een rode Respect-pet, speciaal gemaakt voor het jaar van Respect in Amstelveen. Na een spannende finale bleken Jur, Michelle, Thomas en Pascal de sterksten. Hiervan werd Jur de uiteindelijke winnaar. Alle finalisten ontvingen een toepasselijk cadeau: een rekenmachinelineaal op zonne-energie.

 

Lees ook:Wethouders gaven respectlessen
Lees ook:International School krijgt Groene vlag
Lees ook:Maatschappelijke stagiairs HWC bij burgemeester
Lees ook:Michiel de Ruyterschool wint milieuprijs
Lees ook:Michiel de Ruyterschool wint wedstrijd milieuhelden

30 reacties op “Kinderen weten aardig wat over milieuprobleem

  1. Jan Demming

    Het zou een hoopvol teken moeten zijn dat kinderen veel van het milieu afweten en dat zij, in tegenstelling tot de gemiddelde volwassene, inzien dat de huidige mentaliteit (na ons de zondvloed!)van de mens zal leiden tot de ondergang van deze wereld. Maar helaas worden kinderen ooit ook volwassen en zullen zij net zo denken als de volwassenen van nu: wie dan leeft, die dan zorgt!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Th. Bos

    Ik denk dat u gelijk hebt. De mens is onverbeterlijk.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Godzijdank. Wat zou het saai zijn in een wereld met altijd volkomen rationeel handelende mensen: Brave New World!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Johan Th. Bos

    Toch komt er ooit een nieuwe wereld. Zonder politici, gelukkig. Ik zie er naar uit.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Dat is het paradijs, en dat kan men pas betreden als men dood is. Misschien dat u daarnaar uitkijkt, ik wacht er graag nog even mee.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Johan Th. Bos

    Nee, nu manifesteert u toch enig gebrek aan bijbelkennis. De nieuwe hemel en de nieuwe aarde (Openbaring) zijn geenszins de hemel, waarvan gelovigen nu al burgers zijn. Zij sterven lichamelijk wel (waarschijnlijk, als Christus nog niet is teruggekeerd), maar zullen ‘de dood niet’zien, omdat zij op grond van hun geloof al eeuwig leven hebben ontvangen. Maar dat is een heel ander onderwerp dan politiek geklungel in dit aardse tranendal, waar – zegt de Bijbel – ‘de god dezer eeuw’ (satan) de macht heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Hans van der Liet

    Uw kwaliteiten als amateur-theoloog zijn indrukwekkend. Heeft u wel eens overwogen zich daarop toe te leggen, in plaats van pseudo-journalisme te bedrijven?

      /   Beantwoorden  / 
  8. Hans van der Liet

    En nog iets: in die nieuwe wereld van u, zijn daar dan ook geen journalisten?

      /   Beantwoorden  / 
  9. Jan Demming

    Om even terug te keren naar het onderwerp, heren: het zou al prachtig zijn als er wat meer mensen waren die altijd of in elk geval vaker rationeel handelden dan nu het geval is. Maar zaken als een beter milieu met de mond beleiden is stukken makkelijker dan er ook naar te handelen.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Johan Th. Bos

    Het is niet MIJN nieuwe wereld.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Hans van der Liet

    belijden, bedoelt u?

      /   Beantwoorden  / 
  12. Hans van der Liet

    Maar hoe zit dat nou, met die journalisten? Zijn die daar nu wel of niet?

      /   Beantwoorden  / 
  13. Jan Demming

    Nee, meneer Van der liet. Ik bedoel wel degelijk ‘beleiden’ d.w.z. beleid maken ofwel maatregelen nemen. Maar in plaats van te letten op een mogelijk foutje zou ik uw mening over dit onderwerp wel eens willen vernemen. Ik heb namelijk al jaren de indruk dat men van christelijke zijde niet zoveel opheeft met het milieuvraagstuk. In dit geval volsta ik denkelijk al door te verwijzen naar de laatste kabinetten Balkenende.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Hans van der Liet

    Ach zo. Nu, dat woord kende ik (nog) niet. De Van Dale ook niet, overigens. Maar het is wel leuk verzonnen. Welnu, inzake het milieu heeft het CDA onder het begrip “rentmeesterschap” een hele visie, die ik in grote lijnen wel kan onderschrijven. Volstaat dat voor het moment?
    Als we het meer in het bijzonder over het onderwerp energie en milieu hebben, kan ik u laten weten dat ik een warm voorstander ben van kernenergie, als overgangsmiddel naar (nog) milieuvriendelijker middelen van energie-opwekking.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Jan Demming

    Zou daar nog een financiele beloning op staan: zelf een werkwoord bedenken?
    Terug naar het milieu en laten we ons dan beperken tot Amstelveen. Ik heb wel eens gehoord van voornemens van de plaatselijke politiek (niet alleen het CDA hoor) om de automobilist uit de auto en in het openbaar vervoer of op de fiets te krijgen. Dit omdat zelfs de politiek inzag dat het ‘zo’ niet langer kón. En daar is het, voor zover ik dat item heb kunnen volgen, bij gebleven. Dat zijn dan van die kreten die vallen onder het motto: veel lullen, zakken vullen en verder slapen.

      /   Beantwoorden  / 
  16. Hans van der Liet

    Mja, de burger doet niet altijd wat de overheid wenselijk acht. In de Sovjet-Unie wist men wel raad met dat soort mensen, maar in Nederland vinden we dat terecht niet zo’n prettige methode. En dus is het uiteindelijk de burger die bepaalt wat hij doet. “Und das ist gut so”, zoals de burgemeester van Berlijn zou zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Johan Th. Bos

    Van der Liet zou in het (voormalige) Kremlin niet hebben misstaan. Zou hij naar hartelust censuur op media kunnen toepassen, c.q. die verbieden. Journalistiek en cabaret zijn altijd de eerste fenomenen die door dictators worden aangepakt, als die naar hun mening onjuist, staatsgevaarlijk of gewoon lastig informatie verstrekken. In Nederland meent hij waarschijnlijk ook dat de D van CDA voor dictatoriaal staat gelet op uitsluiting van hem niet welgevallige media.

      /   Beantwoorden  / 
  18. Hans van der Liet

    Nee hoor, een kritische en vrije pers is nodig. Maar omgekeerd mag de politiek verwachten, dat de berichtgeving zorgvuldig geschiedt (wil zeggen: strokend met de werkelijkheid).

      /   Beantwoorden  / 
  19. Ghostrider

    WAT JAMMER NU DAT DIT SOORT DISCUSSIES (M.N. TUSSEN VAN DER LIET EN BOS) DE EIGENLIJKE DISCUSSIES, ZIE TITEL HIERBOVEN, VERVUILEN.

    HEREN GA EENS SAMEN EEN BORREL DRINKEN EN LEG HET BIJ, OF STOP MET DEZE VERVUILING.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Hans van der Liet

    Misschien kunnen we Ghostrider als mediator engageren……

      /   Beantwoorden  / 
  21. Johan Th. Bos

    (18) Dat geeft diezelfde politiek niet het recht naar willekeur informatie te onthouden aan media die zei ‘te licht’ acht. De politiek behoort er voor iedereen, inclusief alle media, te zijn, dacht ik. Niet alleen voor degenen en de media die aan haar verwachtingen en normen voldoen. Maar in een dictatuur ligt dat anders, natuurlijk.

      /   Beantwoorden  / 
  22. Johan Th. Bos

    ad 12: De Bijbel zegt daar niets over, maar persoonlijk denkt ik van niet. God is dan ‘alles in allen’ is het enige wat ik erover kan zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
  23. Ghostrider

    HEE DOVE KWARTELS, KAPPEN NOU, PRAAT NOU EENS OVER DE ONDERWERPEN ZOALS GENOEMD IN DE TITELS. DAT IS WAAR DEZE SITE VOOR BEDOELD IS.

    HEREN SCHAAM U DIEP: U, HR. VAN DER LIET ALS BEOOGD VOORZITTER CDA, U, HR. BOS, DIE ZICH BEROEPT OP HET ZIJN VAN EEN JOURNALIST.

    GHOSTRIDER

      /   Beantwoorden  / 
  24. Hans van der Liet

    Anonieme meldingen neem ik sowieso nooit au serieux.

      /   Beantwoorden  / 
  25. Ghostrider

    NEE U WEL DAN?

    GO BOS GO

      /   Beantwoorden  / 
  26. Hans van der Liet

    @ 21. Er bestaat geen algemene informatieplicht zijdens de politiek, ik zou niet weten waarop die moet stoelen. Het is doodnormaal dat je sommige media wel van info voorziet en andere niet. Anders zou ook een fenomeen als “het exclusieve interview” (overigens onderwerp van de zevende leermodule op het Instituut voor Perswetenschap “Henri Knap”) moeten verdwijnen.

      /   Beantwoorden  / 
  27. Ghostrider

    HEE DOVE KWARTELS, KAPPEN NOU, PRAAT NOU EENS OVER DE ONDERWERPEN ZOALS GENOEMD IN DE TITELS. DAT IS WAAR DEZE SITE VOOR BEDOELD IS.

    HEREN SCHAAM U DIEP: U, HR. VAN DER LIET ALS BEOOGD VOORZITTER CDA, U, HR. BOS, DIE ZICH BEROEPT OP HET ZIJN VAN EEN JOURNALIST.

    GHOSTRIDER

      /   Beantwoorden  / 
  28. Johan Th. Bos

    Er is wel degelijk een Wet Openbaarheid van Bestuur en ik neem niet aan dat die in dictatoriale staten bestaat. Ik heb met een beroep op de WOB verscheidene malen gekregen wat ik wilde. Natuurlijk is het CDA geen overheid, maar de vraag is wel in hoeverre ‘democratisch’ zich verenigd met naar eigen smaak en willekeur uitsluiten van media. Ik geef het nu verder op. Gelukkig hanteren de andere politieke partijen in Amstelveen geen zwarte lijsten, zelfs geen lijsten waarop alleen dit medium voorkomt. Waarschijnlijk omdat zij beseffen dat ik (net als in uw geval) de info toch wel achterhaal en publiceer, zodat de boycot niet meer is dan demonstratieve pesterij, die alleen de relatie tussen een partij en een medium op scherp zet.

      /   Beantwoorden  / 
  29. Hans van der Liet

    Aangezien dit een lees-website is (met geschreven tekst en niet met gesproken woord), geef ik er de voorkeur aan om met blinde vink te worden aangesproken in plaats van met “dove kwartel”.

      /   Beantwoorden  / 
  30. Hans van der Liet

    Dat is inderdaad een juiste analyse van het toepassingsbereik van de WOB, meneer Bos. Het CDA kan op basis van die wet nergens toe gedwongen worden. Overigens is het gebruik van de term “naar willekeur uitsluiten van media” hier ongepast. Op de eerste plaats hanteer ik geen willekeur (integendeel, het gaat weloverwogen en op basis van messcherpe en zo men wil toetsbare criteria) en op de tweede plaats sluit ik u niet uit. Ik stimuleer u slechts om uw onderzoekend vermogen af en toe eens af te stoffen en in te zetten, zodat u datgene kunt achterhalen wat ik andere media op een presenteerblaadje aanreik. Zo blijft u ook in de herfst van uw carrière nog fris en actief.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.