Heel Amstelveen moet afval meer gaan scheiden

Volgens de gemeente zijn de proeven met nóg meer containers in de tuinen van eengezinswoningen, ter wille van betere afvalscheiding, succesvol verlopen. Daarom wordt die inzamelmethode van maart 2012 af geleidelijk door heel Amstelveen ingevoerd.  De pilots, die onder meer lagere ophaalfrequentie van GFT-afval en overigen huisvuil (restvuil) inhielden,  vonden plaats in Randwijck en Westwijk. De VVD maakte bezwaar tegen de uitdijende reeks containers. Er kwam er een bij voor papier en verder werd de bewoners gevraagd ook plastic verpakkingen apart te bewaren in zakken. De aanpak in de twee wijken wordt nu over heel Amstelveen uitgerold. Doel van B&W is het scheidingspercentage omhoog te krijgen, dat nu rond 44 procent ligt. In de twee wijken steeg het naar vijftig procent bij zowel hoog- als laagbouw. Het college wil naar 55 procent. Zowel GFT- als restafval werd in de proefgebieden nog maar om de week opgehaald, net als plastic. Eenmaal per vier weken kunnen de bewoners papier kwijt in een minicontainer. Volgens B&W is in de proefgebieden het ingezamelde restafval, als gevolg van de hogere scheidingsgraad (plastic en papier apart) met twintig procent gedaald.Voordeel voor de gemeente is dat papier haar geld oplevert, op dit moment ongeveer 130 euro per ton, en restvuil geld kost. “Er is alle reden om met de aanpak die we in de twee wijken hebben uitgeprobeerd door te gaan,” zegt Levie. De papierbakken werden voor de pilots aangeboden, daarna konden bewoners die houden of teruggeven. Tachtig procent heeft de containers gehouden. Een nadeel van het twee weken bewaren van plastic is het volume ervan. Er zouden afzonderlijke ondergrondse mammoetcontainers voor zijn aan te schaffen, maar daarin moet dan een pers zitten, waardoor die circa 45 duizend euro per stuk gaan kosten. Zeker nu nog niet zeker is of het Rijk met plasticscheiding wil doorgaan, waagt de gemeente zich niet aan de enorme investering die de ondergrondse containers zouden vergen. Het is trouwens sowieso de vraag of die er komen, omdat de vele daarvoor benodigde miljoenen de afvalheffing omhoog zou moeten jagen. “Als je plastic redelijk scheidt, houd je een fractie van je restafval over,” zegt Levie uit eigen ervaring.

Een klacht over de verlaagde frequentie van het ophalen van rest- en GFT-afval (groente, fruit en tuin) was standoverlast. Maar volgens deskundigen van de gemeente wordt die vooral door vlees veroorzaakt. Zij adviseren dat in papier te pakken en steeds in de container te stoppen die het eerst wordt opgehaald (de ene week restvuil de andere GFT).

Vorige week ging de campagne ‘Lever ook uw kleine electrische apparaten in bij ‘t Afvalbrengstation’ van start. Doeken met die telst zijn op vrachtwagens van de gemeente te zien.

Lees ook:Actie meer afval scheiden start in Randwijck en Westwijk
Lees ook:SP wil scheiding huisvuil opvoeren
Lees ook:‘Papiercontainers laagbouw snel invoeren’
Lees ook:Minder ophalen huisvuil voorlopig in maar twee wijken
Lees ook:Gemeente: ‘Beter scheiden is noodzaak’

11 reacties op “Heel Amstelveen moet afval meer gaan scheiden

  1. Piet

    Lekker er wordt dus totaal niet geluisterd naar de de klachten van de deelnemers aan de proef, ik zal mijn rest afvalcontainer komende zomer in de hal van het raadhuis zetten ,gaat lekker stinken na anderhalve week , kunnen de wethouders ook even waarnemen wat een heerlijke geur dat is als je buiten in je tuin zit!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Potver

    Mag ik de rekening voor het herindelen van mijn tuin om al die containers een plek te geven, indienen bij de gemeente?
    Om nog maar niet te zwijgen van de vierkante meters die we straks kwijt zijn, worden die door de Gemeente vergoed?
    En dan nog het feit dat je dus ‘s zomers niet meer in de tuin kan zitten vanwege de stank (en niet te vergeten: de maden) waardoor het wooncomfort zwaar achteruit gaat. Laat me raden, bij het vaststellen van de WOZ-waarde en afvalstoffenheffing wordt daar geen rekening mee gehouden.

    Ik stort binnenkort alles in die grijze bak, die andere bakken parkeer ik wel op het dat van m’n schuurtje of zo. Bekijk het effe…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Piet

      Alles in de grijze bak gaat niet passen als ze maar eens in de twee weken komen legen! dat is juist de gedachte erachter als je teveel in de gijze bak gooit wat er niet in hoort heb je een probleem en wordt je gedwongen om alles beter te scheiden!

      Alleen ze hebben geen rekening gehouden met grote huishoudens dan kan je je afval nog zo goed scheiden , die grijze bak is dan gewoon te klein.

      Het volgend kan wel : blauwe papierbak voor de helft vullen met restafval afdekken met papier, Groene gft bak hetzelfde ,alleen afdekken met GFT ;)

        /   Beantwoorden  / 
      1. Potver

        Lekker stevig aanstampen… wedden dat het past? Ze zien maar hoe ze het eruit krijgen!

          /   Beantwoorden  / 
        1. mientje

          misschien moet je iemand van de gemeente evennodigen om in de vuilnisbak te gaan zitten, krijg je ook het gewenste effect.

            /   Beantwoorden  / 
      2. E de Pruis

        gewoon alle bakken grijs schilderen , ral kleur volgt

          /   Beantwoorden  / 
  3. mientje

    Zo geachte overheid en bureauridders,
    Uit het bovenstaande relaas blijkt wat de gemiddelde burger met een postzegeltuintje over uw magistraal stralende beleid denkt. Men stelt ook nog trots dat de burger de niet gebruikte bakken kon teruggeven en dat 80% dat niet had gedaan. Gek he als je anders dan omkomt in je eigen rotzooi, dan wil je al die pimpelpaarse met gele/rode/groene enz. stippen wel houden. Oh ja, hoeveel kost nu al 1 containertje afval afvoeren? 7 euro. Het lijkt de milieumaffia wel, die gemeente!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Potver

    De ambtenaren die dit bedacht hebben wonen vast in hoogbouwappartementen (als ze al in Amstelveen wonen), zodat ze zelf geen last hebben van dit bezopen beleid.

    Als de Gemeente er nou eerst eens werk van maakte om het afvalinzamelingsbeleid voor alle bewoners gelijk te trekken, door ook GFT afval gescheiden in te zamelen bij de hoogbouw… Dan ligt het scheidingspercentage ineens een stuk hoger, wedden?

    Waarom zijn het altijd de bewoners van eensgezinswoningen die ervoor moeten zorgen dat de gemeente zijn doelstellingen haalt?

      /   Beantwoorden  / 
  5. E de Pruis

    Ik heb de gemeente per mail netjes maar dwingend gevraagd mijn restafval bak gewoon 1 maar per week op te halen .

    hier het antwoord:
    Geachte heer de Pruis,

    Wij hebben uw melding van 2 juli 2012 ontvangen. Wij vinden het jammer dat u niet tevreden bent met het nieuwe afvalinzamelsysteem van de gemeente Amstelveen.

    Het Afvalbeleidsplan 2011-2015 is de basis voor de wijziging van het afvalinzamelsysteem. In het plan wordt duidelijk gemaakt waarom de gemeente voor dit nieuwe inzamelsysteem heeft gekozen. U kunt het plan raadplegen op http://www.amstelveen.nl/afval.

    Uw verzoek om iedere week het restafval in te zamelen kunnen wij niet positief beantwoorden, aangezien het beleid recent door de gemeenteraad is vastgesteld.

    Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    ———————————————————

    de grap om de restafvalbak op de stoep van de gemeente te legen lijkt steeds meer realistisch, misschien dat ze dan in de gaten krijgen dat we ons niet alles door de strot laten drukken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.