ChristenUnie en VVD fel tegen coffeeshop

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

Geen coffeeshop aan het Stadsplein of het Westwijkplein. Dat vinden ChristenUnie en VVD. Zij verzetten zich daarmee fel tegen de opvatting van GroenLinks. Die partij liet woensdagavond (17 februari)  tijdens een jongerendebat in jongerencentrum DownTown weten geen bezwaren tegen vestiging van een coffeeshop in Amstelveen te hebben. De partij zegt genuanceerder dan de twee andere partijen te denken en wil primair gebruik van alcohol en drugs ontmoedigen door voorlichting op scholen. Maar tegelijk pleit GroenLinks voor legalisering van soft drugs. Tijdens het debat reageerde de partij op de vraag van een jongere wanneer er eindelijk een coffeeshop in Amstelveen komt (“nu moet ik voor een jointje steeds naar Buitenveldert fietsen”)  met de melding daar geen bezwaar tegen te hebben.Stadsplein of het Westwijkplein vond de woordvoerder van GroenLinks geschikte locaties voor een coffeeshop. Hij scoorde daarmee luid applaus van de jongeren, die het liefst in Westwijk, dicht bij Downtown zo’n drugswinkel bleken te willen hebben. VVD en ChristenUnie zien daar helemaal niets in. ChristenUnie lijsttrekker Jacqueline Koops: “De prachtige Westwijk, bijvoorbeeld, zit niet te wachten op een coffeeshop. En volgens ons is de jeugd in Downtown ook niet representatief voor alle jeugd in die wijk.” Zij kreeg in het debat bijval van de VVD.

PvdA, D66 en SP hebben geen bezwaren tegen een coffeshop. Als er dus na de verkiezingen een coalitie komt van PvdA, SP, D66 en Groenlinks is volgens VVD en CU de kans groot dat een coffeeshop in Amstelveen geen taboe meer is.  Koops: “De kans is groot dat die dan een locatie in Amstelveen-Zuid krijgt, omdat er op de grens met Amstelveen-noord al een zit aan de Kalfjeslaan. Het Westwijkplein maakt dan een goede kans, maar ook een wijk als Middenhoven. De ChristenUnie en de VVD huiveren van dit idee. VVD-lijsttrekker Herbert Raat: “Wat de VVD betreft, komt er geen coffeeshop waar dan ook in Amstelveen.” De partij beraadt zich nog op te nemen stappen om het te voorkomen.  De ChristenUnie heeft voor maandagavond 1 maart een politiek café in Café West end aan het Westwijkplein gepland. Zij wil daar de problematiek met de bewoners van Westwijk te bespreken. Iedere geïnteresseerde is welkom.

Sander Mager

Sander Mager

GroenLinks-fractievoorzitter en lijsttrekker Sander Mager wil zowel softdrugs legaliseren als reclame voor alcohol, tabak en drugs tegengaan. “Nu worden coffeeshops gedoogd, maar zijn softdrugs officieel verboden middelen. Daardoor kopen veel mensen die via het criminele circuit, ook in Amstelveen. Dat veroorzaakt hoge prijzen en slecht controleerbare kwaliteit. En politie en justitie veel tijd kwijt met de bestrijding van drugscriminaliteit, waardoor veel andere, belangrijker zaken blijven liggen, zoals inbraken en diefstal. Daarom moet ook de teelt en handel van softdrugs volledig worden gelegaliseerd. Wel moeten verkopers van softdrugs daar een vergunning voor hebben en aan strenge kwaliteitseisen voldoen,” zegt Mager.

Volgens hem bleek ook tijdens het debat in DownTon bleek dat jongeren hun wiet nu kopen via dealers in garageboxen en op straat. “De brand in een huis aan de Amsterdamseweg, waarbij een wietplantage werd ontdekt, toont ondubbelzinnig aan dat de illegale teelt en verkoop ook in Amstelveen welig tiert,” aldus Mager. Hij vindt het naïef te denken dat een coffeeshop zal leiden tot een stijging van het gebruik. “Die leidt juist tot betere controle,  regulering en meer gerichte voorlichting. Daarom zijn wij geen tegenstander van een coffeeshop.” Mager spreekt tegen dat zijn partij plannen heeft voor vestiging van een coffeeshop in Amstelveen en meent trouwens dat softdrugs geen groot probleem onder jongeren in Amstelveen vormen. “Wij maken ons meer zorgen over excessief alcoholgebruik onder jongeren. Dat is de echte oorzaak van overlast en onacceptabel gedrag.”

Lees ook:ChristenUnie: coffeeshop doet drugsgebruik stijgen
Lees ook:ChristenUnie ziet nadelen in lijstverbinding
Lees ook:Groot tegen gecertificeerde wietteelt
Lees ook:Frits Barend leidt lijsttrekkersdebat over wonen
Lees ook:Catharina de Leur (D66) wint debat over jongeren

Eén reactie op “ChristenUnie en VVD fel tegen coffeeshop

  1. Hans van der Liet (de echte)

    Die zielepiet is nog steeds onder mijn naam aan het schrijven. Kinderachtig ventje moet dat zijn zeg. Vast en zeker Van Puffelen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.