Scouts op straat door asbest

Sander Mager

Sander Mager

GroenLinks heeft er bij B&W op aangedrongen snel een vervangende clubruimte te vinden voor de scoutinggroep Keizer Karel. De groep moest het bestaande clubhuis – de voormalige muziekschool aan Zonnestein – verlaten, omdat daar asbest in zat.  Zij had zelf bij de gemeente aan de bel getrokken, na vragen van verontruste ouders. Na een onderzoek sloot de gemeente het gebouw meteen af, zodat de scouts nu op straat staan. GroenLInks wil ook dat de gemeente veel scherper gaan controleren op de aanwezigheid van asbest in gebouwen. Dat daarvan sprake was bij de Keizer Karel Groep wist zij niet eens. Dat kwam pas aan het licht toen ouders waarschuwden. De groep zat al jarenlang in het houten gebouw aan Zonnestein, sinds hun clubhuis aan het Veenendaalplein was afgebrand. Zij wacht nog steeds op een nieuwe clubhuis aan de noordelijke Poeloever.

De scouts stonden vorige week vrijdag en zaterdag voor een dichte deur. Groen Links zegt verbaasd te zijn dat de gemeente niets heeft gedaan op tijdelijk vervangende huisvesting aan te bieden. “Alleen dankzij de vindingrijkheid van de leiding en medewerking van andere scoutinggroepen is het de Keizer Karel Groep en werden de kinderen niet de dupe,” zegt GroenLinks-fractievoorzitter Sander Mager. “Hulde voor de scouts, maar niet fatsoenlijk van de gemeente.” Toen Mager PvdA-wethouder jeugdzaken Dolf Veenboer er op aansprak, bleek die niet eens door zijn VVD-collega Frans Hellendall van Vastgoed te zijn geïnformeerd.

Mager: ‘Het is natuurlijk van de zotte dat een scoutinggroep zelf aan de bel moet trekken over aanwezigheid van asbest. De gemeente is huisbaas en verplicht te zorgen dat gemeentelijke accommodaties veilig zijn. De controle schiet duidelijk tekort.”  De asbest kan overigens volgens de gemeente snel worden verwijderd, zodat Keizer Karelgroep binnen enkele weken weer over het gebouw kan beschikken. Tot dan moet de gemeente de scouts maximaal helpen, vindt Mager.  Hij denkt aan beschikbaar stellen van een pand of vergoeding van de kosten als de scoutinggroep zelf een onderkomen vindt.

Lees ook:Vijftig scouts uit Noord-Holland naar jamboree (USA)
Lees ook:GroenLinks: BBA-kritiek is meten met twee maten
Lees ook:Ruim een miljoen voor huisvesting scouting
Lees ook:Asbest in elf scholen en twee gymzalen gevonden
Lees ook:D66 slaat alarm over asbest op Uilenstede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.