Subsidie groen dak nu veel soepeler

Wie een groen dak wil aanleggen, kan nu gebruik maken van een soepeler subsidieregeling, waartoe de gemeente besloot. Men kan nu samen met andere woningeigenaren subsidie aanvragen, om zo aan de in de regeling vereiste minimumoppervlakte van 15 vierkante meter per dak te komen. En die daken hoeven niet aaneengesloten te zijn. De regeling geldt ook voor bedrijfspanden.

Wethouder Peter Bot

Afhankelijk van het formaat van het dak en de gekozen beplanting draagt de gemeente tussen de 10 en 50 euro per vierkante meter bij, tot maximaal 15.000 euro per gebouw.

Al jaren wordt in de gemeenteraad gezegd dat de gemeente groene daken moet stimuleren, maar ze zijn toch nogal schaars in Amstelveen. Volgens wethouder Peter Bot van groen en duurzaamheid (BBA) dragen zij bij aan de biodiversiteit in de stad en haar groene imago.

Goud

“Na het winnen van goud tijdens de groenste stad van Europa-verkiezing in 2014 kwam een aantal ideeën, waaronder het stimuleren van groene daken, naar voren. Onze subsidieregeling is vorig jaar gestart en er is nog ruimte in de subsidiepot”, zegt hij. ‘Ik doe graag een oproep aan Amstelveners hun daken te vergroenen. Bijvoorbeeld bij het maken van een uitbouw. Of regel met buren samen dat daken van schuurtjes of garages een groene uitstraling krijgen. Door de regeling te versoepelen, hoop ik meer Amstelveners over de groene streep te trekken”.

Voordelen

Een dak met beplanting heeft tal van voordelen, zegt de gemeente. Het blijft onder meer koeler, waardoor de levensduur zou verdubbelen. ‘Ook werken groene daken als een spons en kunnen ze 60 tot 80 procent meer water vast houden dan een onbegroeid dak. Op die manier kan eventuele wateroverlast op straat worden verminderd. Daarnaast zorgt beplanting op daken voor geluiddemping en is het nuttig voor diverse diersoorten, zoals vogels en bijen.’

Subsidie kan men aanvragen via www.amstelveen.nl/groenedaken. Voor vragen: (020) 540 49 11 of mailen naar [email protected]

 

Lees ook:Twee ton voor groene daken
Lees ook:Regionale klimaatatlas in strijd tegen water en hitte
Lees ook:Weer subsidiepot voor energiebesparing in woningen
Lees ook:Ook BBA claimt ‘groene daken’
Lees ook:Openbaar groen bij Zwitserleven wordt parkeerterrein

Eén reactie op “Subsidie groen dak nu veel soepeler

  1. Zeurhannes

    Ik heb vorige week nog mijn buurman geholpen, die had op het dak van zijn schuur een gehele moerasdelta met bijbehorende flora. We hebben deze delta toch maar drooggelegd.
    En vanmiddag sprak ik nog iemand die had hetzelfde op het dak van zijn flat waardoor het water via zijn meterkast binnen stroomde.
    Ik denk dat wethouder Bot dit soort groene daken niet bedoelt , want die zijn er genoeg bij de sociale woningbouw.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.