Regionale klimaatatlas in strijd tegen water en hitte

Omdat men in de regio klimaatbestendigheid wenst, hebben Waterschap Amstel Gooi en Vecht en gemeente Amstelveen, samen met veertien gemeenten, getest hoe klimaatbestendig hun omgeving is. De resultaten zijn verwerkt in een klimaatatlas, die gebieden met kwetsbaarheid voor extreme wateroverlast en dito hitte in beeld brengt.

Op Prinsjesdag dit jaar is afgesproken dat gemeenten in 2019 inzichtelijk moeten hebben hoe klimaatbestendig hun buitenruimte is. Met de klimaatatlas voldoet de gemeente al aan die verplichting. Uiteindelijk doel: in 2050 moet de hele gemeente klimaatbestendig zijn ingericht. Volgens wethouder Peter Bot van Duurzaamheid en Integraal Wijkbeheer (BBA) maakt de test de gemeente bewust van de gevolgen van extreme klimaatveranderingen. “Daar hebben we tot nu toe nog niet mee te maken gehad”, geeft hij toe. Maar: “Het geeft ons inzicht waar we samen met het waterschap en buurgemeenten op moeten inzetten. Ook inwoners en ondernemers kunnen zien of hun perceel, woning of straat klimaatbestendig is. Zij kunnen bijdragen door bijvoorbeeld minder betegeling van hun perceel en meer groen waardoor water bij extreme regenval beter afgevoerd kan worden. Daarnaast kan beplanting op een plat dak zorgen voor betere watergeleiding en het voorkomen van hittestress. We geven daarvoor ook subsidie met onze regeling Groene Daken”.

De resultaten zijn in te zien via https://agv.klimaatatlas.net. Informatie over de subsidieregeling groene daken staat op www.amstelveen.nl/groenedaken.

 

 

 

Lees ook:Regionale aanpak klimaat
Lees ook:Gemeente onderzoekt ‘groene daken’
Lees ook:Ook BBA claimt ‘groene daken’
Lees ook:Regionale samenwerking afvalwater
Lees ook:Coalitie wil groene daken voor opvang regen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.