Roos (bbA): ‘Geen nieuws in fijnstof rapport’

Volgens Linda Roos van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) in de gemeenteraad heeft het recente onderzoek van de Universiteit van Utrecht over door Schiphol veroorzaakte fijnstof alleen maar oud nieuws opgeleverd. Woonwijken rond de luchtgaven, dus ook in Amstelveen, zouden aan extra risico’s door de uitstoot van ultra fijnstof (door vliegtuigen) worden bloot gesteld. De gevaren voor de gezondheid zijn te vergelijken met die van het wonen langs een snelweg, constateerden de onderzoekers. De Universiteit dringt aan op een vervolgonderzoek.

GroenLinks heeft aan B&W vragen gesteld over de gevolgen voor de gezondheid van Amstelveners en ook aangedrongen op verder onderzoek, waartoe de gemeente dan het initiatief zou moeten nemen. Maar daar komt dan uit wat iedereen al weet, zegt Roos.

“Niemand kan verbaasd zijn over het rapport van de universiteit”, zegt ze. “We weten toch niet beter dan dat onze tuinmeubels binnen de kortste keren met een laag stof wordt overdekt.”

Ze wijst er op dat haar bbA-fractie jaren geleden het probleem al heeft aangekaart. Maar volgens haar is er niets met de ideeën van de partij gedaan. Zij pleit er voor de uitstoor tegen te gaan door groene maatregelen op de begane grond.

Roos: “Schiphol is niet weg te halen en het vliegverkeer kan ook geen andere kant op, dus moet je op de grond inventief zijn. We moeten ons inzetten voor schonere lucht en dat kan. Er zijn bijvoorbeeld dakpannen die lucht zuiveren en er zijn bomen die met hun bast het vuil uit de lucht halen.” Verder pleit zij voor meer verticaal groen langs de muren en langs de snelwegen.

Volgens haar kunnen ook de bewoners zelf een bijdrage aan schonere lucht leveren door bijvoorbeeld hun tuinen zo in te richten dat er een belans is tussen groen en steen. “En als men het dak moet renoveren laat men dan eens denken aan de dakpannen die lucht kunnen zuiveren. Als we schonere lucht in Amstelveen willen hebben moeten we daar op de grond voor zorgen. Vandaar onze voortdurende pleidooien voor duurzaam bouwen en voor groen”

 

Lees ook:BBA: handen af van schooltuinen Langs de Akker
Lees ook:GroenLinks: zorg over fijnstof Schiphol
Lees ook:Twee ‘schone’ vuilniswagens
Lees ook:Kamerlid helpt in strijd GroenLinks tegen Schiphol
Lees ook:Femke Halsema komt naar Amstelveen

3 reacties op “Roos (bbA): ‘Geen nieuws in fijnstof rapport’

 1. gerben

  Round-up, een voorbeeld op de begane grond?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  “De gevaren voor de gezondheid zijn te vergelijken met die van het wonen langs een snelweg, constateerden de onderzoekers.”

  Behalve naast Schiphol wonen Amstelveners ook naast de snelweg A9. Dankzij de VVD in de regering en in ons gemeentebestuur wordt die niet ondertunneld en wordt de vuile lucht dus niet gezuiverd. Dat was de beste maatregel op de grond geweest waarvoor Linda Roos (Burgerbelangen Amstelveen) pleit..

  Luchtvervuiling is voor de Amstelveense politiek en bestuur nooit een issue geweest bij de onderhandelingen mbt Schiphol en A9. De vieze aanslag op onze ramen, kozijnen en terrasmeubels zit ook in onze luchtwegen. Onzichtbaar maar niet onschadelijk.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Marianne

  Dus bewoners kunnen zelf iets doen aan schonere lucht? Maar wat doet Roos zelf eigenlijk? Haar partij laat de grond hier vergiftigen, maar vraagt de bewoners iets te doen aan schonere lucht???? Is zij van het Round-up-padje af? En die schone lucht kunnen wij als bewoners zeker filteren aan de A9 en onder de benedenwindse wind vanuit Schiphol. Snap echt werkelijk niet dat deze partij in het college zit.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.