GroenLinks wil VU-hortus naar Amstelveen halen

Nieuwste groene plan van de gemeenteraadsfractie van het landelijk op zwaar verlies staande GroenLinks: de wereldwijd afnemende biodiversiteit – wat daaronder ook valt te verstaan – althans in Amstelveen te bevorderen. Kosten: 75 mille nu meteen en vervolgens jaarlijks 15 mille. En de met opheffing bedreigde Hortus Botanicus van de VU zou naar Amstelveen moeten komen. De gemeente ontplooit al diverse activiteiten op dit gebied, geeft GroenLinks toe (zoals via de Heemparken, ondersteuning van natuur- en milieu educatie, schooltuinen, het plaatselijke Milieuplan, de aandacht voor natuurlijk tuinieren en de nationale boomfeestdag), maar dat is volgens de partij niet voldoende. De fractie vindt dat er bredere aandacht voor moet komen wen mist een gemeentelijk beleidsplan en actieprogramma. Daarom stelt de fractie een plan voor dat onder meer inhoudt: de biodiversiteit in het buitengebied én het bebouwde gebied van Amstelveen in te stand te houden en waar mogelijk te vergroten; de biodiversiteit te verhogen in het openbaar gebied, met medewering van de bewoners;  Amstelveners bekend te maken met het begrip biodiversiteit.  In samenwerking met natuur- en milieuorganisaties, agrarische natuurverenigingen, Beschermers Amstelland en de Amstelveense Groenraad moet volgens GroenLinks een nulmeting worden verricht, als basis voor een jaarlijkse rapportage voor identificeren ‘van kansen en bedreigingen voor verbetering van de biodiversiteit in Amstelveen.’

Bij die bedreigingen horen, zegt GroenLinks, ook de invloed van exotische diersoorten als de Amerikaanse rivierkreeft en de nijlgans op de biodiversiteit. Het opzetten en uitvoeren van de nulmeting vraagt een eenmalige investering van circa 50.000 euro voor o.a. het ontwikkelen van een webdatabase. De gemeente heeft al een budget gereserveerd voor een inventarisatie van bermflora ten behoeve van juridische afdekking risico’s uitbesteding maaiactiviteiten. GroenLinks stelt voor die inventarisatie te verbreden naar andere biotopen en niet alleen op flora, maar ook op fauna te richten. De fractie vraagt 25.000 euro éénmalig voor het opzetten van een database (in aanvulling op het reeds gereserveerde budget van ca. 20.000 euro voor inventarisatie bermflora).  

 Bij bouwprojecten (zowel nieuwbouw als renovatie, en zowel van gemeente als van derden) moet aandacht voor biodiversiteit standaard te worden, vindt de partij. ‘Inbouwen van nestkasten, neststenen, groene daken, vleermuisverblijven en vogelvides zijn kleine investeringen bij de bouw, maar van levensbelang voor soorten in de stad. ‘

Een bijzondere fase in een bouwproject is volgens de fractie het braak liggen van het bouwterrein. ‘In een stad komen soorten voor die enkel en alleen voorkomen bij de gratie van een continue of periodieke verstoring waardoor de successie wordt teruggezet. Braakliggende terreinen zijn bij uitstek een goed voorbeeld van een plek met veel dynamiek. Op dergelijke terreinen is in de eerste jaren na ontstaan een sterke toename te zien van biodiversiteit. Helaas worden veel van deze terreinen strak beheerd en zien gemeentelijke afdelingen vastgoed vaak vooral risico’s. ‘Tegelijkertijd zien we dat door de vastgoedcrisis ook in Amstelveen percelen vaak lange tijd braak liggen. Doe terreinen verruigen nu snel en doen eerder af dan dat ze toevoegen aan de ruimtelijke kwaliteit en biodiversiteit. Door de natuur op deze braakliggende terreinen z’n gang te laten gaan of zelfs een beetje te helpen met inzaaiacties kunnen we waardevolle tijdelijke natuur de stad in halen.’

De gemeente moet daarvoor hiervoor een plan opstellen, vindt GroenLinks, met mogelijke maatregelen en spelregels voor (1) tijdelijke natuurontwikkeling, (2) inzaaien om kruidenrijke plekken te creëren waar mensen ook boeketten uit samen kunnen/mogen stellen en  (3) inzaaien met een specifiek bijenmengsel. De fractie wil ook dat de gemeente volgend jaar de actie “vleermuiskast cadeau bij spouwmuurisolatie” start. Omdat vleermuiskasten steeds minder terecht kunnen in de bestaande bebouwing moeten – zo mogelijk door vrijwilligers –  voor hen kasten beschikbaar worden gesteld. Ook het verdrinken van  veel egels in de fractie een doorn in het oog. Dat komt doordat ‘bij sommige waterpartijen met hoge beschoeiingen er geen egeltrappetjes geplaatst zijn.

De honingbij os een ander item. Op tenminste vijf beschermde of afgeschermde plaatsen in de stad moeten er bijenkasten komen, vindt GroenLinks. Zoals aan de Beneluxbaan en langs de Museumspoorlijn.

De fractie pleit verder voor het plaatsen van paaltjes op belangrijke biodiversiteit hotspots, met zogenaamde QR-code. Door het scannen van deze QR-code krijgt men  informatie over de unieke biodiversiteitwaarde die Amstelveen op die plek te bieden heeft en ontwikkeling van een speciale app daarvoor, die bestaande sites (zoals van het Thijssepark – vrijwillig opgezet door groenmedewerkers Amstelveen) en bestaande wandelingen (zoals de Drie Heemparken Wandeling) integreert. Die hotspots zouden kunnen zijn: Fietspad Bovenkerkerpolder (weidevogels),  Amsteloever / Nes (watervogels),  ingang Amsterdamse Bos / Urbanuskerk en Broersepark (uilen en vleermuizen), Oeverlanden / gemeentehuis: (ringslangen en vleesetende planten), Thijssepark + Park van Braak / Van Leer: (stinzeplanten), Beneluxbaan (bijen & vlinders), Sacharovlaan & Emmakade (orchideën).  

De werf aan de Amsterdamseweg zou een informatiefunctie moeten krijgen.   Als locatie voor de Hortus Botanicus denkt GroenLinks aan het Arboretum aan de prof. Meijerslaan, dat ernstig verwaarloosd is. Voor de overheveling naar Amstelveen moet de hemeente in overleg treden met de Vrije Universiteit  (zodat binding met wetenschappelijk onderzoek/onderwijs behouden blijft), Greenport Aalsmeer (sponsoring) en lokale investeerders, suggereert de fractie. ‘In samenwerking met bijvoorbeeld de sociale dienst, het ROADS-project, de gemeentelijke NME, lokale milieu- en natuurorganisaties en het middelbaar en voortgezet onderwijs kunnen nieuwe vrijwilligers geworven worden die helpen bij de instandhouding en beheer van de Hortus,’ meent de partij.   ‘De Hortus kan zo niet alleen een toeristisch-recreatieve locatie in Amstelveen, maar ook een belangrijke leer-werkplek en zorglocatie worden. De hortus kan daarnaast ook een belangrijke informatiefunctie vervullen over ecosysteemdiensten in Amstelveen.

Lees ook:Burgerbelangen komt op voor golfbaan in Bovenkerkerpolder
Lees ook:Extra geld voor bedreigde of afwezige diersoorten
Lees ook:GL: ‘Gemeente faalt met ICT en Duurzaamheid’
Lees ook:GroenLinks: Geen dure flats in KPMG-gebouw
Lees ook:GroenLinks wil scan duurzaamheid A9-plan

Eén reactie op “GroenLinks wil VU-hortus naar Amstelveen halen

  1. Frank bikker

    Wat let GL om zelf de verschillende organisaties en vrijwilligers met elkaar te verbinden, zoals Grea Twint van de SP en de voedselbank?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.